Βυθίζεται και "σπάει" επικίνδυνα η Θεσσαλία

Βυθίζεται και "σπάει" επικίνδυνα η Θεσσαλία

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται για τουλάχιστον 13 χρόνια οι καθιζήσεις και οι διαρρήξεις στο έδαφος, σε περιοχές της Θεσσαλίας. Που οφείλονται τα φαινόμενα. Άγνωστο το μέγεθος των συνεπειών, υποστηρίζουν οι γεωλόγοι

Επικίνδυνες τείνουν να γίνουν οι καθιζήσεις και οι διαρρήξεις στη Θεσσαλία και πιο συγκεκριμένα στις περιοχές της Λάρισας, του Κιλελέρ, του Τυρνάβου και των Τεμπών, καθώς παρά τις προσπάθειες που έχουν έχουν γίνει, τα φαινόμενα δεν έχουν μειωθεί εδώ και τουλάχιστον 13 χρόνια, που είναι γνωστό το θέμα.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και Μελετών το 2007 και μετά από επεξεργασία δεδομένων της περιόδου 1992-2005, οι καθιζήσεις και οι διαρρήξεις στο έδαφος οφείλονταν στην υπεράντληση του υδροφόρου ορίζοντα. Μετρήσεις, ωστόσο, που έγιναν το 2013, δείχνουν ότι παρά τις προσπάθειες που έγιναν για μείωση της άντλησης των υπόγειων υδάτων, όπως υποστηρίζουν οι τοπικοί παράγοντες, το έδαφος συνεχίζει να βυθίζεται και να εμφανίζει νέες ρωγμές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νεότερα στοιχεία ελήφθησαν με μία νέα μέθοδο μέσω δορυφόρου, η οποία έχει μεγάλη ακρίβεια, καθώς καταγράφονται ακόμα και χιλιοστά μετακινήσεων εδάφους.

Όσον αφορά τους κινδύνους που υπάρχουν στους τέσσερις προαναφερόμενους δήμους σε περίπτωση που τα φαινόμενα συνεχιστούν, η τεχνικός γεωλόγος και προϊσταμένη του τμήματος Τεχνικής Γεωλογίας του ΙΓΜΕ, Ελευθερία Πογιατζή, επεσήμανε: "Εξαρτάται με το τι θα πλήξουν οι διαρρήξεις (ρωγμές) . Γνωρίζουμε για παράδειγμα ότι μια εξ αυτών των ρωγμών, βρίσκεται κοντά στην εθνική οδό. Οι συνέπειες θα είναι να εμφανιστούν ρωγμές στο οδόστρωμα, το μέγεθος των οποίων δεν γνωρίζουμε. Επίσης ρωγμές έχουν εντοπιστεί και μέσα σε οικισμούς (π.χ. του Δήμου Κιλελέρ) εκ των οποίων κάποιες ήδη έχουν προκαλέσει προβλήματα σε σπίτια. Γενικά οι επιπτώσεις και η επικινδυνότητα, εξαρτάται από το τι βρίσκεται μπροστά στο δρόμο των ρωγμών".

Η κ. Πογιατζή έχει προτείνει, μάλιστα, την εκπόνηση ειδικής μελέτης, κατά την οποία θα συνεκτιμηθούν όλοι οι παράγοντες πρόκλησης των φαινομένων, προκειμένου να βρεθεί μία λύση στο πρόβλημα.

Πληροφορίες από eleftheria.gr

SHARE:

24Media Network