50 Cent: Ο πιο φθηνός 'αθάνατος' έχασε μία ζωή

50 Cent: Ο πιο φθηνός 'αθάνατος' έχασε μία ζωή

"Έφαγε" 7 σφαίρες και επέζησε, τι να του πει μία χρεωκοπία; Ο 50 Cent έχει αποδείξει ότι μπορεί να αρχίσει την ζωή του από το μηδέν αν χρειαστεί

Από την Ανδρονίκη Μπάκουλη

Πριν μπούμε στο ζουμί να ξεκαθαρίσουμε ότι ο 50 Cent δεν κήρυξε ακριβώς πτώχευση. Έκανε χρήση ενός άρθρου (11) του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ, που αφορά επιχειρήσεις. Είναι το αντίστοιχο του 99 που έχουμε εδώ στην Ελλάδα και στη λίστα όσων έχουν κάνει σχετικές αιτήσεις στην άλλη ακτή του Ατλαντικού, είναι -μεταξύ πολλών άλλων- η Eastman Kodak Co., η Walt Disney και o Donald Trump. Στόχος είναι να επιβίωση της κρίσης ρευστότητας και συνήθως συνοδεύεται με οικονομική ενίσχυση -για να γίνει πραγματικότητα η επιβίωση. Αλλά και που την κήρυξε την πτώχευση ο 50 Cent, προκοπή δεν είδε, καθώς ο αντικειμενικός στόχος ήταν να γλιτώσει από άλλη αγωγή, που εν τέλει του στοίχισε 5.000.000 δολ. Τι έκανε ο καλλιτέχνης;

50 Cent: Ο πιο φθηνός 'αθάνατος' έχασε μία ζωή

Τη Δευτέρα (13/7) ο Curtis James Jackson III, όπως αναφέρεται στην ταυτότητα του ο 50 Cent, έπρεπε να παραστεί στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης που επρόκειτο να αποφασίσει για την αγωγή που είχε καταθέσει το 2010 η Lastonia Leviston, πρώην σύντροφος του rapper Rick Ross, με την οποία συνευρέθηκε ο 50 Cent, για να κινηματογραφήσει τις στιγμές (ή τουλάχιστον 13 λεπτά αυτών) και να τις "ανεβάσει" στο διαδίκτυο. Κίνηση που στο μυαλό του, εξυπηρετούσε έναν σκοπό: να μάθει ο Ross να τον αμφισβητεί στο χώρο της hip hop σκηνής. Η Leviston κατέθεσε μήνυση "για παραβίαση ιδιωτικής ζωής", επισημαίνοντας ότι έκανε και σχολιασμό... των φάσεων και ζητούσε το ποσό των 5.000.000 δολ.

Τελικά, παρέστη δια του εκπροσώπου του, γιατί είχε άλλη δουλειά: «πετάχτηκε» μέχρι το US Bankruptcy Court στο Hartford του Connecticut, για να παραδώσει την πεντασέλιδη αίτηση για πτώχευση. Βάσει του νόμου, με το που παραδίδεις την αίτηση, σταματούν οι όποιες αγωγές έχεις εις βάρος σου. Αυτό που αποδείχθηκε ήταν ότι... αυτό δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Επί της χρήσης του άρθρου 11, ο δικηγόρος του rapper, Willian A. Brewer III ενημέρωσε ότι «έγινε για προστασία της προσωπικής πτώχευσης και επιτρέπει στον κύριο Jackson να συνεχίσει την εμπλοκή του με διάφορα επιχειρηματικά ενδιαφέροντα και τη δουλειά του, στο χώρο της διασκέδασης, ενώ δουλεύει για την ομαλή εξυγίανση των οικονομικών του υποθέσεων». Τον ρώτησαν πως σκοπεύει ο πελάτης του να χρησιμοποιήσει αυτήν την αίτηση για να κάνει μια νέα αρχή. Απάντησε με τη σιωπή του.

Στα έγγραφα που κατέθεσε, αναφέρεται ως «διεύθυνση κατοικίας» η έπαυλη (με τα 21 υπνοδωμάτια, γήπεδο τένις, movie theater και πάρκινγκ οκτώ αυτοκινήτων, συνολικής αξίας 18.5 εκατ. δολ.) που έχει στο Farmington του Connecticut και που άνηκε το πάλαι ποτέ στον Mike Tyson, μαζί με ό,τι άλλο του ανήκει, με το ποσό που προέκυψε να κυμαίνεται από 10 έως 50 εκατομμύρια δολάρια. Η καθαρή αξία του (γιατί είχε πολλές παράλληλες δραστηριότητες) είναι ακόμα μεγαλύτερη, με το Forbes να εκτιμά πως ξεπερνά τα 155 εκατομμύρια δολάρια! 

Credit: Finlay MacKay
Credit: Finlay MacKay CREDIT: FINLAY MACKAY

Παρεμπιπτόντως, αυτή δεν ήταν η πρώτη αίτηση πτώχευσης που κάνει ο 50 Cent -μήπως και γλιτώσει τη μήνυση της Leviston. Είχε προηγηθεί εκείνη της 26ης Μαϊου, για την εταιρία προώθησης αγώνων πυγμαχίας που είχε στην ιδιοκτησία του (SMS Promotions LLC). Κάτι που επίσης, συνέδεσαν οι ειδικοί με την αγωγή για το sex tape. Χαρακτηριστικά, στα χαρτιά του δικαστηρίου μπορεί να διαβάσει κάποιος πως «οι διαμάχες στη rap και στη hip hop κουλτούρα είναι κάτι το σύνηθες και αφορά το να εκνευρίσεις τους άλλους καλλιτέχνες, για να δημιουργήσεις περισσότερο ενδιαφέρον, να ασχοληθούν περισσότεροι μαζί σου, να δημιουργήσεις ανταγωνισμό ή "μάχες" στη σκηνή και έτσι να αποκτήσεις καριέρα».

Το GQ ασχολήθηκε με την περίπτωση του -αποκάλυψε και ότι εσχάτως πληρώνεται ως life coach, δίνει δηλαδή συμβουλές ζωής- για να καταλήξει στο ότι «οι διαμάχες είναι αυτό που ξέρει να κάνει και κανείς άλλος στη rap σκηνή δεν έχει καταφέρει να τις εκμεταλλευτεί καλύτερα από εκείνον». Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μίλησε για πρώτη φορά, στο E! News επί των υποθέσεων του, για να διευκρινίσει ότι «λαμβάνω τα μέτρα μου, κάτι που κάνει ο οποιοσδήποτε άλλος καλός επιχειρηματίας, με τις υπάρχουσες συνθήκες. Ξέρεις κάτι; Όταν είσαι επιτυχημένος, γίνεσαι στόχος. Δεν θέλω να μπω στο μάτι κανενός. Δεν θέλω να με διαλέξει κανείς, ως αυτόν από τον οποίον θα κερδίσουν αστρονομικά ποσά. Λέτε για τη δική μου αίτηση πτώχευσης, τη στιγμή που έχει καταθέσει κάτι ανάλογο η Walt Disney και ο Donald Trump. Προφανώς και σημαίνει ότι διοργανώνεις εκ νέου τα οικονομικά σου. Δεν σταματάς να πηγαίνεις προς τα εμπρός. Έχω αξιοπρεπή ομάδα δικηγόρων. Δεν άγχομαι». Και για να σταματήσουν να τον κατακρίνουν, αποκάλυψε πως έχει μεγάλο αριθμό πιστωτών, που φτάνει τους 49.

50 Cent: Ο πιο φθηνός 'αθάνατος' έχασε μία ζωή

Πριν καν αποκτήσει stage name, πριν γίνει rapper, τραγουδιστής, διασκεδαστής, επενδυτής και ηθοποιός, ήταν μέλος συμμορίας στην περιοχή South Jamaica, στο Queens της Νέας Υόρκης. Η μητέρα του Sabrina, τον απέκτησε όταν ήταν μόλις 15 χρόνων και τον ανέθρεψε έως τα 8 του, οπότε δολοφονήθηκε -κάποιος νόθευσε το ποτό της με ναρκωτικά, άναψε το γκάζι της κουζίνας, έκλεισε τα παράθυρα του διαμερίσματος και τη σκότωσε. Ο Jackson μετακόμισε στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού, όπου έζησε με οκτώ θείες και θείους. «Μια μέρα, η γιαγιά μου είπε η μαμά σου δεν θα έλθει σπίτι. Δεν θα έλθει να σε πάρει. Τώρα θα μένεις εδώ"». Δεν έμενε ακριβώς εκεί. Έμενε στους δρόμους και στα 12 άρχισε να διακινεί ναρκωτικά -ενώ η οικογένεια του νόμισε πως απασχολείται με δραστηριότητες που αφορούν το σχολείο. Δυο χρόνια μετά, άνοιξε γυμναστήριο για τους νέους της περιοχής που ενδιαφέρονταν για την πυγμαχία, χόμπι που είχε αποκτήσει ο ίδιος από νωρίς, την ίδια περίοδο που άρχισε να ραπάρει σε υπόγειο φίλου του. Είχε αποκτήσει και κάτι άλλο: όπλα από τα χρήματα που κέρδισε από τα ναρκωτικά, τα οποία κρατούσε στο ερμάρι του, στο σχολείο. Στη δεύτερη τάξη του γυμνασίου, όπως περνούσε από τον μεταλλικό ανιχνευτή του Andrew Jackson High School, το μηχάνημα "χτύπησε", η ασφάλεια τον έψαξε, βρήκε το όπλο και προχώρησε στη σύλληψη του. «Ντράπηκα, αλλά... μετά σταμάτησα να κρύβομαι» είχε σχολιάσει, «όταν πήγα σπίτι, είπα στη γιαγιά μου πως πουλώ ναρκωτικά». Η δεύτερη σύλληψη αποτέλεσε γεγονός στις 29/6 του 1994, όταν σε ηλικία 19 χρόνων πούλησε 4 γραμμάρια κοκαΐνης σε μυστικό αστυνομικό. Τρεις εβδομάδες αργότερα, έκανε τρεις τις συλλήψεις, όταν σε έλεγχο των αρχών στο σπίτι του, βρέθηκε ποσότητα ηρωίνης, κοκαΐνης και όπλου. Καταδικάστηκε σε 3 έως 9 χρόνια φυλάκισης, αλλά έπειτα από 6 μήνες σε boot camp (κυβερνητικό πρόγραμμα, που παραπέμπει σε στρατιωτική εκπαίδευση και βοηθά στην επανένταξη των νέων, που έχουν πέσει θύματα αρνητικών επιρροών) και αφότου πήρε απολυτήριο λυκείου, αποφυλακίστηκε. Στο πλαίσιο της γενικότερης αλλαγής του, υιοθέτησε το "50 cent". Το εμπνεύστηκε από τον Kelvin Martin, έναν γνωστό ληστή από το Brooklyn, κατά τη δεκαετία του '80 -που είχε αυτό το παρατσούκλι. «Λέει όσα θέλει να πω. Παρέχω στον εαυτό μου ό,τι έχει ανάγκη, με τον όποιον τρόπο» σχολίασε, όταν το έκανε... λιανά.

Το 1996 γνώρισε τον Jam Master Ray, των Run-DMC, ο οποίος μόλις είχε ιδρύσει την Jam Master Jay Records και χρειαζόταν νέα παιδιά να στηρίξουν την προσπάθεια. Εκείνος του έμαθε να μετρά το ρυθμό, να γράφει ρίμες, να φτιάχνει CD. Σιγά σιγά άρχισε να... εξωτερικεύεται ενώπιον κόσμου και το 1999 τον ζήτησε η εταιρία Columbia Records. Τον έστειλαν σε στούντιο της Νέας Υόρκης, όπου δημιούργησε 36 τραγούδια σε δυο εβδομάδες. Τα 18 «μπήκαν» στο άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 2000, με τον τίτλο Power of the Dollar, για να αρχίσει να γίνεται δημοφιλής, όταν κυκλοφόρησε το "How to rob". Το συνέλαβε ενώ οδηγούσε. Στους στίχους έλεγε πώς επρόκειτο να ληστέψει διάσημους καλλιτέχνες. Μεταξύ αυτών που ανταποκρίθηκαν ήταν ο Jay Z. Δυο ημέρες πριν το κάνει video, λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή του.

50 Cent: Ο πιο φθηνός 'αθάνατος' έχασε μία ζωή

Στις 24 Απριλίου του 2000 δέχθηκε επίθεση από ένοπλο, έξω από το σπίτι της γιαγιάς του. Είχε μόλις μπει σε αυτοκίνητο φίλου, όταν του ζήτησαν να πάει να πάρει κάποια τιμαλφή. Ο γιος του ήταν στο σπίτι και η γιαγιά του στην αυλή. Όταν επέστρεψε στο αυτοκίνητο, ένα άλλο όχημα εμφανίστηκε από το πουθενά και ένας άνδρας άρχισε να πυροβολεί. Εννέα σφαίρες έφυγαν από το όπλο, από κοντινή απόσταση, με τον Jackson να δέχεται από μία στην παλάμη, το χέρι, το γοφό, στο στήθος, στο σαγόνι και στα δυο πόδια. Ο οδηγός του αυτοκινήτου είχε χτυπήσει στο χέρι. Πέρασε 13 ημέρες στο νοσοκομείο -στη διάρκεια του οποίου η Columbia Records ακύρωσε τη συνεργασία- και όταν συνήλθε είπε πως «όλα έγιναν τόσο γρήγορα που δεν είχα χρόνο να απαντήσω. Ένιωθα πως καιγόμουν στο πρόσωπο. Αλλά εφόσον με είχαν πυροβολήσει εννέα φορές και δεν είχαν καταφέρει να με σκοτώσουν, σκέφτηκα πως κάτι έπρεπε να κάνω με τη ζωή μου. Να αποκτήσω έναν σκοπό». Χρησιμοποιούσε "πι" για έξι εβδομάδες. Ανάρρωσε πλήρως σε πέντε μήνες. Όταν πήρε εξιτήριο, έμεινε με τη σύντροφο του και τον γιο τους. Η αποθεραπεία τον βοήθησε να αποκτήσει έντονους μύες και τότε ήταν που επαναπροσδιορίστηκε. Ακολούθως, άρχισε την περισυλλογή ρυθμών από όλους τους καταξιωμένους ράπερ και... τα έδενε σε μια δική του δημιουργία. Κυκλοφόρησε το 50 Cent is the future, με τη δική του εταιρία (G-Unit) και το "Guess who's back", το οποίο το 2002 έφτασε στα χέρια του Eminem -είχαν τον ίδιο δικηγόρο με τον 50 Cent. Εντυπωσιασμένος, ο Slim ταξίδεψε για το Λος Άντζελες και τον σύστησε στον Dr. Dre. Η συνάντηση τελείωσε με συμβόλαιο 1.000.000 δολ. Ακολούθησε το "No Mercy, No Fear", με το πρώτο εμπορικό άλμπουμ που είχε τον τίτλο "Get Rich or die tryin'" να είναι αυτό που τον έκανε το 2003 τον πιο δημοφιλή καλλιτέχνη του πλανήτη. Τις τέσσερις πρώτες ημέρες πούλησε 872.000 αντίτυπα, με το In Da Club να γίνεται το πιο "πολυπαιγμένο" τραγούδι στην ιστορία του ραδιοφώνου στις ΗΠΑ, σε μια εβδομάδα. Το δεύτερο CD (The Massacre, 2005) πούλησε 1.14 εκατομμύρια αντίτυπα σε τέσσερις ημέρες και βρέθηκε στο Νο1 του Billboard για έξι εβδομάδες! Έκτοτε μετρούσε επιτυχίες και εκατομμύρια δολαρίων, υπογράφοντας συμβόλαια με αμέτρητες εταιρίες που τον ήθελαν να διαφημίζει τα προϊόντα τους, ενώ δημιούργησε τη δική του σειρά με ρούχα και παπούτσια. Τον Ιούλιο του 2011 πρόσθεσε στις δραστηριότητες του, μια φιλανθρωπική πρωτοβουλία που είχε στόχο να παρέχει φαγητό σε δισεκατομμύρια ανθρώπων στην Αφρική, έως το 2016 (Street King). Το 2014 ήταν στο Νο5 της λίστας με τους πιο πλούσιος Αμερικανούς hip hoppers, με την καθαρή του αξία να εκτιμάται στα 140 εκατ. δολάρια. Φυσικά και η προσωπική του ζωή ήταν το ίδιο επεισοδιακή με την επαγγελματική του (γιατί ενόσω έχανε τον αριθμό των επιτυχιών, έχανε και αυτών των φίλων που έρχονταν και έφευγαν) και εννοείται πως έγραψε και την αυτοβιογραφία του.

50 Cent: Ο πιο φθηνός 'αθάνατος' έχασε μία ζωή

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, οι New York Times έγραφαν για το μοναδικό επιχειρηματικό ένστικτο που διαθέτει, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως είχε επενδύσει στην Glaceau Vitaminwater, την οποία εξαγόρασε η Coca Cola για 4.1 δισεκατομμύρια δολάρια, το 2007, ενώ ειδικοί εκτιμούν ότι από αυτό το deal "έβγαλε" από 40 έως 100 εκατομμύρια δολάρια. Ο Dan Charnas, συγγραφέας του βιβλίου "The Big Payback: The history of business of hip hop" δήλωσε στην Wall Street Journal πως "ο εν λόγω κύριος αποτελεί άλλη μια σημείωση στην μακροσκελή λίστα καλλιτεχνών της rap, οι οποίοι γνωρίζουν τεράστια επιτυχία, γίνονται απίστευτα πλούσιοι και μετά... τα χάνουν όλα. Αυτό είναι κάτι που τείνει να γίνει παράδοση στην Αμερική".

SHARE:

24Media Network