6 απλοί τρόποι που μπορούν να μας βοηθήσουν να μειώσουμε τον κίνδυνο άνοιας

6 απλοί τρόποι που μπορούν να μας βοηθήσουν να μειώσουμε τον κίνδυνο άνοιας
Η άνοια συνδέεται με τα γονίδια και το γήρας, εν τούτοις μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης της μέσω των επιλογών που κάνουμε επί του τρόπου που ζούμε. iStock

H υγεία του εγκεφάλου μας εξαρτάται από τα γονίδια μας, αλλά και από τις επιλογές που κάνουμε στον τρόπο ζωής. Μελέτη που διήρκεσε μια δεκαετία, κατέληξε σε έξι τρόπους που μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, όπως περνούν τα χρόνια.

Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς ή πολύ αργά να προστατεύσουμε τον εγκέφαλο μας, το πιο σημαντικό όργανο που έχουμε πάνω μας -που αποφασίζει για ό,τι σχετίζεται με το νευρικό μας σύστημα. Δηλαδή, για τη ζωή μας.

Η αλήθεια είναι πως αυτά τα oύτε 1.4 κιλά που έχουμε πάνω μας, ελέγχουν όλες τις λειτουργίες μας.

Η διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου μας, όπως μεγαλώνουμε, εξαρτάται εν πολλοίς, από τα γονίδια μας.

Την ίδια ώρα, έρευνες έχουν δείξει πως λιγότερες από 1 στις 100 περιπτώσεις Αλτσχάιμερ προκαλούνται από γονίδια, εξηγώντας πως η συνθήκη φαίνεται να επηρεάζεται περισσότερο από επιλογές που κάνουμε επί του τρόπου ζωής μας.

Σε ό,τι αφορά την άνοια, προσδιορίζεται ως σύνδρομο που σχετίζεται με τη συνεχιζόμενη ‘φθορά’ του εγκεφάλου και ανάλογα με τον τύπο οδηγεί σε απώλεια μνήμης, αλλαγές συμπεριφοράς και δυσκολίες στην εκτέλεση καθημερινών εργασιών. Συχνά συνδέεται με τη γήρανση, ωστόσο επίσης έχει διαφανεί πως παίζει ρόλο και ο τρόπος ζωής μας.

Πρόσφατη μελέτη με την υγεία του εγκεφάλου στο επίκεντρο, παρακολούθησε 30.000 ενήλικες, για διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας. Κατέληξε σε 6 επιλογές που μπορούμε να κάνουμε, για να βοηθήσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας.

Όπως αναφέρει η δημοσίευση, είναι ενδιαφέρον ότι τα αποτελέσματα ίσχυαν και για τους συμμετέχοντες που αναγνωρίστηκαν ως “γενετικά επιρρεπείς” στην απώλεια μνήμης, λόγω της ύπαρξης ενός βασικού γονιδίου κινδύνου Αλτσχάιμερ (ονομάζεται AP0E4).

Φάνηκε ότι τα άτομα με τέσσερις έως 6 συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής είχαν 90% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια από εκείνους που είχαν μηδέν ή ένα. Τα άτομα με δύο έως τρία είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες.

Ας δούμε τη λίστα με τους έξι τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν, βάσει της έρευνας.

α) Η υγιεινή διατροφή βρέθηκε να έχει το ισχυρότερο αποτέλεσμα και ορίστηκε ως “τήρηση της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε τουλάχιστον επτά από τις 12 ομάδες τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών, των οσπρίων και των ξηρών καρπών”.

Για την ιστορία, οι 12 ομάδες τροφίμων είναι οι εξής:

  1. δημητριακά (προϊόντα από ρύζι, σιτηρά και καλαμπόκι)
  2. Γάλα και γαλακτοκομικά
  3. Φρούτα και παράγωγα τους
  4. Αυγά
  5. Κρέας και πουλερικά
  6. Ψάρια/θαλασσινά
  7. Λαχανικά
  8. Λιπαρά και έλαια
  9. Όσπρια/ξηροί καρποί/σπόροι
  10. Ζάχαρη και προϊόντα ζάχαρης
  11. Μη αλκοολούχα Ποτά
  12. Αλκοολούχα Ποτά

β) Η γνωστική δραστηριότητα, όπως το να παίζουμε χαρτιά, να λύνουμε σταυρόλεξα ή να διαβάζουμε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, ήταν η δεύτερη πιο επιδραστική συμπεριφορά για όσους θέλουν να κρατήσουν μακριά την άνοια.

γ) Η τακτική άσκηση (ορίστηκε ως 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης ή 75 λεπτά έντονης έντασης, κάθε εβδομάδα) επίσης βοηθά.

δ) Η κοινωνικοποίηση (βλ. δύο φορές την εβδομάδα, με επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς ή παρακολουθώντας συσκέψεις)

στ) Η ανύπαρκτη -δια βίου- σχέση με το κάπνισμα ή

ε) Η αποχή από το αλκοόλ, ακόμα και για πρώην καπνιστές.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα