Άδωνις Γεωργιάδης: Κακώς συνεχίζεται η απεργία στα διαγνωστικά κέντρα

Διαβάζεται σε 3'
Λήψη αίματος ασθενούς για εργαστηριακή εξέταση
Λήψη αίματος ασθενούς για εργαστηριακή εξέταση InTime

Κατά τη γνώμη μου πολύ κακώς συνεχίζεται η απεργία στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, διότι έχουμε πάρει ήδη μέτρα και για το clawback και για τη ρευστότητά τους, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Θέση στην απεργία των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων στην περιφέρεια, που συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα, πήρε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Τη στιγμή που οι εκπρόσωποι των Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων και Πολυϊατρείων στην περιφέρεια εξακολουθούν να κρατούν κλειστές τις επιχειρήσεις τους από τις 8 Μαΐου έως σήμερα και οι ασθενείς τουλάχιστον ταλαιπωρούνται, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε ότι είναι υπουργός μόνο για πέντε μήνες και δεν μπορεί να λύσει ένα πρόβλημα που δεν έχουν καταφέρει να λύσουν οι προκάτοχοί του τα τελευταία 12 χρόνια.

Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε, μιλώντας στον Action 24, τόνισε ότι το πρόβλημα ξεκίνησε όταν τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών (clawback και rebate). Το μέτρο αυτό υποχρεώνει τα Διαγνωστικά Κέντρα να επιστρέφουν στο κράτος τα ποσά της υπέρβασης του περιορισμένου -και κατά κοινή ομολογία ιδιαίτερα χαμηλού- προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

«Με κατηγορούν γιατί δεν έχω λύσει στους πέντε μήνες ένα πρόβλημα που δεν έχουν καταφέρει να λύσουν 12 χρόνια. Θέλω να πω ότι έχω κάνει πάρα πολλά γι΄ αυτούς, το ξέρουν, στην ανακοίνωση που έβγαλαν μετά τη συνάντησή μας το αναγνώρισαν. Αυτά που έχουν γίνει δεν είναι όλα όσα θα θέλαμε, θέλω όμως να είμαι ειλικρινής, η δουλειά ενός πολιτικού δεν είναι να ικανοποιεί όλα όσα του λένε, η δουλειά ενός πολιτικού είναι να μπορεί καλόπιστα να κάνει αυτά που μπορούν να γίνουν. Κατά τη γνώμη μου πολύ κακώς συνεχίζεται αυτή η απεργία, διότι έχουμε πάρει ήδη μέτρα και για το clawback και για τη ρευστότητα των μικροβιολογικών. Αναγνωρίζω ότι έχουν πολύ μεγάλες δυσκολίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορώ να τους φέρω τον ουρανό με τα άστρα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Συντονιστικό Φορέων Πρωτοβάθμιας: Το clawback οδηγεί τον κλάδο σε μαζική χρεοκοπία

Το Συντονιστικό Όργανο των Φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από την πλευρά του εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης του αγώνα των εργαστηριακών γιατρών, καθώς όπως λένε, οι πολλαπλοί άδικοι καταλογισμοί του ΕΟΠΥΥ και το δυσβάστακτο μέτρο του clawback οδηγούν τον κλάδο σε μαζική χρεοκοπία.

Αναμένουν δε και την επικείμενη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, στην οποία θα συζητηθούν οι πάγιες θέσεις του κλάδου, όπως έχουν διαμορφωθεί από την Ομάδα Εργασίας το Φεβρουάριο του 2023.

Στη συνάντηση θα αναλυθούν τα 14 σημεία του πονήματος, τα οποία εντοπίζουν τους θεσμικούς και οικονομικούς τρόπους για να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα του claw back.

Οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων ζητούν άμεση έκδοση των υπουργικών αποφάσεων στη βάση υλοποίησης του πρόσφατου ψηφισθέντος νόμου για την δικαιότερη κατανομή clawback ανά νομό και ανά πάροχο, αλλά και να εξαιρεθούν οι κωδικοί της πρόληψης από το clawback, καθώς «είναι απόλυτη υποχρέωση της πολιτείας να καλύπτει πλήρως το πλαίσιο πρόληψης του πληθυσμού και να δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη ίσης αξίας με τα κενά χρηματοδότησης, κατά αντιστοιχία με αυτό που έχει επιτευχθεί με άλλους κλάδους», όπως αναφέρουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα