Άφαντα κονδύλια: Στον αέρα δημόσιο πρόγραμμα ελέγχου νεογνών για σοβαρές ασθένειες

Άφαντα κονδύλια: Στον αέρα δημόσιο πρόγραμμα ελέγχου νεογνών για σοβαρές ασθένειες

Κραυγή αγωνίας από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού. Απειλείται με ναυάγιο λόγω έλλειψης κονδυλίων δημόσιο πρόγραμμα ελέγχου νεογνών για σοβαρές ασθένειες

Ναυαγεί όπως όλα δείχνουν δημόσιο πρόγραμμα παρακολούθησης νεογέννητων για ασθένειες οι οποίες, αν δεν διαγνωσθούν έγκαιρα, οδηγούν σε νοητική υστέρηση.

Σύμφωνα με υπαλλήλους του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, του φορέα στον οποίο έχει ανατεθεί το πρόγραμμα, οι εξετάσεις αναμένεται να σταματήσουν από 1ης Ιουλίου, καθώς δεν έχουν χορηγηθεί κονδύλια για την αγορά αντιδραστηρίων.

Πέρυσι, σε περισσότερες από 101.000 αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν εντοπίσθηκαν 177 βρέφη με τέτοιου είδους ασθένειες, οι οποίες αντιμετωπίσθηκαν με ειδικές θεραπείες, όπως αναφέρουν Τα Νέα .

Τα αντιδραστήρια για τις συγκεκριμένες εξετάσεις κανονικά θα έπρεπε να έχουν παραγγελθεί από τις αρχές του μήνα, όμως, εξαιτίας του συστήματος που εφαρμόζεται, δεν μπορεί να γίνει καμία παραγγελία γιατί τα χρήματα είναι δεσμευμένα για τη μισθοδοσία του προσωπικού.

Το υπουργείο Υγείας έχει ενημερωθεί για το πρόβλημα, ωστόσο δεν έχει δοθεί κάποια λύση προς το παρόν. "Αν δεν παραγγείλουμε τα αντιδραστήρια μέχρι το τέλος της εβδομάδας, κινδυνεύουμε να μας "ξεφύγουν" βρέφη", προειδοποιούν υπάλληλοι του Ινστιτούτου Υγείας Παιδιού που εποπτεύει το Εθνικό Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών.

Πρόκειται για εξετάσεις άγνωστες στους περισσότερους γονείς: από την τρίτη ημέρα ζωής του βρέφους, συνήθως ενώ είναι ακόμα στο μαιευτήριο, ένα πολύ μικρό δείγμα αίματος από τη φτέρνα του απορροφάται από ειδικό χαρτί και αποστέλλεται για ανάλυση στα εργαστήρια του Ινστιτούτου στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία.

Σκοπός των εξετάσεων είναι ο εντοπισμός τεσσάρων ασθενειών: του συγγενούς υποθυρεοειδισμού, της φαινυλκετονουρίας, της γαλακτοζαιμίας και της ανεπάρκειας ερυθροκυτταρικού ενζύμου (G6PD). Οι τρεις πρώτες, αν δεν διαγνωσθούν, μπορεί να οδηγήσουν σε νοητική υστέρηση, ενώ η τέταρτη έχει να κάνει κυρίως με αλλεργίες.

SHARE:

24Media Network