Αιμορροΐδες: μια κοινή πάθηση με ανώδυνη θεραπεία

Αιμορροΐδες: μια κοινή πάθηση με ανώδυνη θεραπεία

Οι αιμορροΐδες είναι μια κοινή πάθηση, γνωστή από την αρχαιότητα (πρώτη περιγραφή της έχουμε από αιγυπτιακό πάπυρο του 1700 π.Χ.).

Οι επιδημιολογικές έρευνες έδειξαν ότι το 50% των ενηλίκων θα παρουσιάσει συμπτώματα από τις αιμορροΐδες στη διάρκεια του βίου του. Από το παραπάνω ποσοστό, στο 10%-20% απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Οι αιμορροΐδες είναι φυσιολογικοί ανατομικοί σχηματισμοί που βρίσκονται στον πρωκτικό σωλήνα και περιέχουν τα αγγεία του αιµορροϊδικού πλέγματος, τα οποία συμβάλλουν στην προστασία του πρωκτικού σωλήνα και στον έλεγχο των κενώσεων.

Σε τι οφείλεται η εμφάνιση αιμορροΐδων;

Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε εξωτερικές και εσωτερικές. Για την εμφάνιση της αιμορροϊδοπάθειας ενοχοποιούνται διαφορετικοί μηχανισμοί:

  1. Μηχανική θεωρία (δυσκοιλιότητα, ανύψωση βάρους)
  2. Αιμοδυναμική θεωρία (παρουσία αναστομώσεων μεταξύ αρτηριών και φλεβών στον πρωκτό)
  3. Υπερτονία του έσω σφικτήρα
  4. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με ελάχιστη ή καθόλου άσκηση, η δυσκοιλιότητα, η καθιστική ζωή, η διατροφή χωρίς φρούτα και λαχανικά ενοχοποιούνται για την εμφάνιση της αιμορροϊδοπάθειας.

Διάγνωση και βαθμός βαρύτητας της πάθησης

Η διάγνωση των αιμορροΐδων είναι κατά βάση κλινική. Ωστόσο, η πρωκτοσκόπηση ή η κολονοσκόπηση, μπορούν να επιβεβαιώσουν την αρχική διάγνωση. Οι αιμορροΐδες ταξινομούνται σε τέσσερις βαθμούς βαρύτητας:

Στον 1ο βαθμό υπάρχει δυσφορία στην κένωση, μικρή αιμορραγία και συνήθως ήπια δυσκοιλιότητα.

Στον 2ο βαθμό μπορεί επιπλέον να υπάρχουν κνησμός δακτυλίου, έξοδος αιμορροΐδων με τις κενώσεις και συχνή αιμορραγία.

Στον 3ο βαθμό η έξοδος των αιμορροΐδων προκαλεί πόνο και η ανάταξη τους γίνεται συνήθως με χειρισμό από τον ασθενή.

Στον 4ο βαθμό υπάρχει έντονος πόνος στον πρωκτό, σκληρία στην περιοχή του σφιγκτήρα και οι αιμορροΐδες δεν ανατάσσονται.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η χειρουργική θεραπεία;

Η χειρουργική θεραπεία των αιμορροΐδων εφαρμόζεται μόνο σε περιπτώσεις που η νόσος είναι μη αναστρέψιμη, η φαρμακευτική αγωγή δεν είχε αποτελέσματα ή τα ενοχλήματα καθιστούν τον ασθενή ανίκανο για τις καθημερινές του δραστηριότητες.Τότε λοιπόν θα πρέπει να επιλέγεται η χειρουργική θεραπεία εξατομικευμένα για κάθε ασθενή ως προς την επιλογή της χειρουργικής τεχνικής (HAL-RAR ή LASER) που θα εφαρμοστεί και η οποία θα προσφέρει ελαχιστοποίηση του πόνου και ταχεία ανάρρωση.

Αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας με τη σύγχρονη τεχνική HAL-RAR

Οι κλασσικές χειρουργικές επεμβάσεις εκτομής των αιμορροΐδων (LONGO, MILLIGAN-MORGAN) είναι επώδυνες, απαιτούν μακρά ανάρρωση και έχουν πιθανότητες επιπλοκών. Στο Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας με την σύγχρονη τεχνική HAL-RAL. Η χειρουργική τεχνική HAL-RAR με σύστημα υπερήχων «Doppler», ανιχνεύει τις αιμορροΐδες στον πρωκτό και αυτές απολινώνονται με ειδικό απορροφήσιμο ράμμα με σύγχρονη ανάρτηση τους. Έτσι, η ροή αίματος μειώνεται και οι αιμορροΐδες αρχίζουν άμεσα να συρρικνώνονται.Τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα της νεότερης τεχνικής με υπερήχους HAL-RAR είναι :

  • Ελάχιστα επεμβατική τεχνική
  • Δεν υπάρχουν τομές στο δέρμα
  • Δεν δημιουργούνται νεκρώσεις στους ιστούς Είναι ακριβής στον εντοπισμό των πασχόντων αιμορροΐδων Προσφέρει ανώδυνη θεραπεία
  • Δεν απαιτεί γενική αναισθησία
  • Άμεση επαναφορά μετεγχειρητικά στις καθημερινές δραστηριότητες
  • Έχει εξαιρετικά αποτελέσματα επιτυχίας σε όλους τους βαθμούς αιμορροϊδοπάθειας ( 98%)
  • Άριστα αποτελέσματα σε αιμορραγούσες αιμορροΐδες (98%)
  • Ελάχιστες έως καθόλου μετεγχειρητικές επιπλοκές.
  • Εναλλακτική θεραπεία για αιμορροϊδοπάθεια 2ου-3ου βαθμού αποτελεί η χρήση LASER (Αιμορροϊδοπλαστική). Είναι σύγχρονη και ασφαλής μέθοδος, διαρκεί 15-20 λεπτά, δεν προκαλεί καθόλου πόνο και έχει εξίσου άριστα αποτελέσματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα