Allergan – Abbvie: Τι σημαίνει για την Ελλάδα η ολοκλήρωση του κορυφαίου deal

Allergan – Abbvie: Τι σημαίνει για την Ελλάδα η ολοκλήρωση του κορυφαίου deal

Στις σημαντικές προοπτικές για την ανάπτυξη νέων θεραπειών με οφέλη για τους ασθενείς, από την ένωση των δυνάμεων των φαρμακευτικών εταιρειών AbbVie και Allergan περιγράφει στο News247.gr, ο κ. Γιάννης Μπεσσής, Country Manager της εταιρείας Allergan Aesthetics.

Πριν από μερικούς μήνες οι δύο παγκόσμιες φαρμακευτικές εταιρείες Allergan και AbbVie ένωσαν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας ένα νέο όμιλο. Ο κ. Γιάννης Μπεσσής, Country Manager της εταιρείας Allergan Aesthetics περιγράφεις τις προοπτικές του νέου επιχειρηματικού σχήματος στην Ελλάδα και την επίδραση που θα έχει στην ζωή των ασθενών.

Για τον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας ο γάμος AbbVie – Allergan αποτέλεσε ίσως το σημαντικότερο επιχειρηματικό γεγονός της χρονιάς. Για τον απλό κόσμο και τους ασθενείς το γεγονός αυτό μπορεί και να προκάλεσε διαφορετική αίσθηση καθώς οι δυο όμιλοι είναι γνωστοί για τη δραστηριότητά τους σε διαφορετικά πεδία. Ποιος είναι λοιπόν ο κοινός τόπος που προώθησε την εξέλιξη αυτή;

Από τις 8 Μαΐου 2020 η Allergan είναι, πλέον, μια εταιρεία της AbbVie. Μια ημέρα εξαιρετικά σημαντική και για τους δύο οργανισμούς καθώς η συγχώνευση των δύο εταιρειών έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της τέταρτης μεγαλύτερης φαρμακευτικής εταιρείας παγκοσμίως, και καθιστά την ‘Allergan Aesthetics, μια εταιρεία της AbbVie’ μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες Αισθητικής Ιατρικής στον κόσμο.

Πράγματι οι δύο εταιρείες ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες όσον αφορά στα χαρτοφυλάκιά τους με ιδιαίτερη διαφοροποίηση στο εμβληματικό χαρτοφυλάκιο της Αισθητικής Ιατρικής που φέρνει μαζί της η Allergan. Όμως η Allergan εκτός από το χαρτοφυλάκιο με τα προϊόντα Αισθητικής Ιατρικής φέρνει μαζί της ένα εξαιρετικά ισχυρό χαρτοφυλάκιο φαρμακευτικών σκευασμάτων στην Οφθαλμολογία και τη Νευρολογία. Το σημαντικό είναι ότι και οι δύο εταιρείες για όλες τις θεραπείες, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν έχουν επενδύσει και εστιάσει στην έρευνα και την καινοτομία, ώστε να αναπτύξουν νέες, ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες.

Έτσι μπορούμε να πούμε ότι αυτή η μεγάλη επιχειρηματική κίνηση είναι εξαιρετικά επιτυχημένη, γιατί δημιουργεί ένα ισορροπημένο ενοποιημένο χαρτοφυλάκιο ιδιαίτερα ισχυρό και διευρυμένο με την αλληλοσυμπλήρωση των θεραπευτικών κατηγοριών στις οποίες θα δραστηριοποιούμαστε πλέον ως μια εταιρεία! Αυτή η πτυχή της ενοποίησης και το εύρος των κοινών εμπορικών δραστηριοτήτων μας θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε σημαντικές επενδύσεις στην ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων, ενώ αναμένεται να δώσει ώθηση στην υφιστάμενη πλατφόρμα ανάπτυξης της AbbVie, η οποία από κύκλο εργασιών περίπου $30 δισεκατομμυρίων το 2020, μετά τη συγχώνευση θα φτάσει σε ενοποιημένο κύκλο εργασιών περίπου $50 δισεκατομμυρίων. Η οικονομική ευρωστία αναμένεται να προσφέρει σημαντική ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία, υποστηρίζοντας συνεχείς επενδύσεις για την ανακάλυψη νέων καινοτόμων θεραπειών.

Είμαστε όμως περήφανοι και για έναν δεύτερο εξίσου σημαντικό λόγο που πλέον ανήκουμε στην οικογένεια της AbbVie. Η κουλτούρα και ο τρόπος που επιχειρούν και οι δύο οργανισμοί έχουν πολλές ομοιότητες. Για την Allergan και την AbbVie οι ασθενείς ήταν και θα είναι στο επίκεντρο. Οι ανάγκες των ασθενών είναι σταθερά ο κύριος οδηγός μας στη λήψη των αποφάσεών μας. Με το βλέμμα στο μέλλον λοιπόν και με στόχο την εν γένει καλή υγεία των ανθρώπων, θέλουμε να προοδεύσουμε μαζί, να δώσουμε λύσεις σε δύσκολες προκλήσεις υγείας και να διατηρήσουμε την ηγετική θέση μας στη βιομηχανία.

Ανυπομονούμε για τον κοινό μας βίο γιατί είναι εμφανές από τις πρώτες κιόλας ημέρες ότι αυτή η αλλαγή μόνο θετικά θα επηρεάσει και τις δύο εταιρείες καλύπτοντας ευρύτερες και περισσότερες ανάγκες των «ασθενών», αλλά και ενισχύοντας την κερδοφορία και τις ταμειακές ροές και εδραιώνοντας τις ήδη υπάρχουσες συνεργασίες.

Περιγράψτε μας το χρονικό της σχετικής συμφωνίας.

H συγχώνευση αυτή είναι αποτέλεσμα μιας πολύμηνης συζήτησης βάσει τεκμηριωμένων αναλύσεων και πλάνων μεταξύ των δύο εταιρειών. Είναι μια εξαιρετικά δομημένη επιχειρηματική κίνηση η οποία έχει στηριχθεί σε ενδελεχή σχεδιασμό και από τις δύο πλευρές, ώστε να αποτελεί μια ουσιαστική επιχειρηματική απόφαση με μέλλον τόσο για την ίδια την εταιρεία όσο και για το προσωπικό της, τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεται (εξωτερικούς συνεργάτες) και κυρίως για τους ασθενείς. Εκτός από την επιχειρηματική ματιά, εξίσου βαρύνουσας σημασίας γι’ αυτή τη συνεργασία ήταν η ουσιαστική μας συμβολή στη βελτίωση της υγείας εκατομμυρίων ανθρώπων, ανά τον κόσμο.

Η πραγματοποίηση της συνένωσης αυτής μέσα σε μια πρωτόγνωρη και εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία της πανδημίας αποδεικνύει πόσο θεμελιώδης είναι ο παράγοντας άνθρωπος και για τις δύο εταιρείες. Δεν επηρεαστήκαμε από τις αντίξοες συνθήκες ή από ενδεχόμενες ανατροπές στον σχεδιασμό λόγω της πανδημίας. Οι συνάδελφοί μας απ’ όλον τον κόσμο εργάστηκαν επί μήνες σκληρά και μεθοδικά και πάνω απ’ όλα με ενθουσιασμό ώστε να καρποφορήσει αυτή η συνεργασία. Πλέον μαζί με τους ταλαντούχους συναδέλφους μας, διαθέτουμε πάνω από 30 brands και πρωταγωνιστικές θέσεις σε 60 θεραπευτικές κατηγορίες.

Η ενοποίηση μας θέτει μεν νέες προκλήσεις ταυτόχρονα όμως αποτελεί μια νέα ευκαιρία για όλους να είμαστε δίπλα σε ακόμα περισσότερους ασθενείς, ώστε τους δώσουμε την ελπίδα αλλά κυρίως τις θεραπευτικές λύσεις για να ζήσουν τη ζωή τους όπως την ονειρεύονται. Η έμπνευση και ο ζήλος των ανθρώπων μας και τα ποιοτικά προϊόντα μας αποτελούν τα δομικά συστατικά που μας δείχνουν το δρόμο στη νέα μας αρχή.

Ο κ. Γιάννης Μπεσσής, Country Manager της εταιρείας Allergan Aesthetics WWW.PROPHOTO.GR

Πιστεύετε ότι το μέλλον και στη φαρμακοβιομηχανία είναι η ισχύς εν τη ενώσει;

Ο φαρμακευτικός κλάδος πρέπει να είναι ισχυρός για να μπορεί να επιτελεί το έργο του. Η δραστηριότητά μας είναι ένα κοινωνικό αγαθό και μια υπηρεσία προς τον άνθρωπο η οποία διασφαλίζει την υγεία και την καλύτερη ποιότητα ζωής. Θεμελιώδη αγαθά για κάθε άνθρωπο και κάθε κοινωνία. Η πρόοδος, η διεύρυνση των επιστημονικών οριζόντων και η τεχνολογική ανάπτυξη μπορούν να κάνουν την ειδοποιό διαφορά στη ζωή εκατομμυρίων ασθενών στον κόσμο. Οι ισχυρές συνεργασίες εφόσον στηρίζονται σε γερά θεμέλια μπορούν να εγγυηθούν βιωσιμότητα και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του κλάδου, τόσο προς όφελος των ασθενών όσο και προς όφελος των συστημάτων Υγείας. Οι ισχυρές συμμαχίες μεταξύ μεγάλων, εδραιωμένων ή και πολλά υποσχόμενων εταιρειών είναι σίγουρα ένα από τα όπλα που διαθέτουν οι επιχειρήσεις για να αναπτύσσονται υγιώς και να διασφαλίζουν ένα βιώσιμο μέλλον. Αν οι συνεργασίες αυτές στηρίζονται σε ενδελεχή στρατηγικό σχεδιασμό, τότε οι συμμαχίες αποτελούν ένα υγιές και ορθό επιχειρηματικό πρότυπο.

Δικός μας οδηγός, στη συγχώνευση με την AbbVie ήταν και είναι να παραμείνουμε πιστοί στη δέσμευση και στην ευθύνη μας προς τους ασθενείς ώστε να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί. Οπότε εκτός από την επιχειρηματική και οικονομική επιτυχία που προκύπτει από την συγχώνευση, είμαστε ενθουσιασμένοι γιατί θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε το όραμά μας απρόσκοπτα και με τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα επενδύοντας σε νέες καινοτόμες θεραπείες για πολλά χρόνια ακόμα.

Για την Ελλάδα τι σημαίνει η ένταξη της Allergan Aesthetics, στον όμιλο της AbbVie; Ποια ήταν η μέχρι σήμερα πορεία της και ποια αναμένεται να είναι η επόμενη μέρα;

Η Allergan Aesthetics αποτελείται από ευρέως γνωστά και εμβληματικά brands, καταξιωμένα στους επαγγελματίες υγείας και γι’ αυτό θα αποτελέσει ένα brand με τη δική του αξία και διακριτή ταυτότητα, εντός της AbbVie, τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα. Το χαρτοφυλάκιο παγκοσμίως περιλαμβάνει ενέσιμες θεραπείες προσώπου, λιπογλυπτική σώματος, πλαστική χειρουργική, φροντίδα δέρματος και άλλα προϊόντα. Στην Ελλάδα η Allergan δημιουργήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, με 10 brands στην Οφθαλμολογία, στη Νευρολογία και στην Αισθητική Ιατρική με καινοτόμα προϊόντα όπως την ευρέως γνωστή βοτουλινική τοξίνη τύπου Α για κοσμητική χρήση (VISTABEL®), την παγκοσμίως κορυφαία σειρά filler προσώπου με υαλουρονικό οξύ (Juvéderm®) και την εγκεκριμένη από τον FDA και τις Ευρωπαϊκές Αρχές θεραπεία κρυολιπόλυσης (CoolSculpting®). Διαφοροποιηθήκαμε από τον ανταγωνισμό χάρη στην ορθή διαχείριση των λογαριασμών και στην αξία των στοχευμένων εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων μέσω του Allergan Medical Institute. Από το 2016 έως το 2018 περισσότεροι από 276.000 ασθενείς έλαβαν αγωγή της Allergan στην Οφθαλμολογία και τη Νευρολογία, ενώ περισσότεροι από 1.700 Επαγγελματίες Υγείας εκπαιδεύτηκαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Allergan.

Και ως Allergan Aesthetics, μια εδραιωμένη φαρμακευτική εταιρεία αλλά πολύ περισσότερο σήμερα ως μια ενοποιημένη εταιρεία με την AbbVie, μία από τις σπουδαιότερες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο, τα σχέδια μας είναι πολλά! Χάρη στους πόρους και την υποδομή αναμένουμε να επιτύχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα στην έρευνα και ανάπτυξη νέων θεραπευτικών λύσεων, να αξιοποιήσουμε περισσότερες ευκαιρίες, να καλλιεργήσουμε καινοτόμες ιδέες, και να προωθήσουμε την ιατρική εκπαίδευση, Συνεπώς, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά όλα τα στάδια ανάπτυξης, παρασκευής και διάθεσης των προϊόντων μας χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα και παράλληλα θα συνεχίσουμε να ερευνούμε νέες τεχνολογίες και νέους δρόμους ώστε να αναπτύσσουμε νέες βελτιωμένες θεραπείες και συσκευές που θα αντιμετωπίζουν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα τις παθήσεις του δέρματος, που προσφέρουν μείωση λίπους, βελτίωση των γραμμών και αποκατάσταση του όγκου του προσώπου.

Η επόμενη ημέρα για εμάς περιλαμβάνει σκληρή δουλειά αλλά κυρίως περισσότερες επενδύσεις, περισσότερη επιστημονική πρόοδο και περισσότερες καινοτόμες θεραπείες.

Η εταιρεία είναι ιδιαίτερα γνωστή για το Botox, δηλαδή τη βοτουλινική τοξίνη τύπου Α. Δώστε μας μία εικόνα για το pipeline της εταιρείας και τους βασικούς τομείς που θα επικεντρώνεστε.

Καταρχάς πρέπει να διευκρινίσουμε τόσο για λόγους «αποκατάστασης της αλήθειας» αλλά και πραγματικής ουσίας για το ευρύ κοινό ότι υπάρχουν δύο προϊόντα της Allergan με βοτουλινική τοξίνη τύπου Α. Το προϊόν που αναφέρατε προορίζεται για θεραπευτική χρήση και συστήνεται σε ασθενείς με Χρόνια Ημικρανία, με Δυστονίες αλλά και με άλλες παθήσεις, ενώ αποτελεί ηγέτη στην αντιμετώπιση της Σπαστικότητας. Όσον αφορά στην κοσμητική χρήση της βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α τότε η επωνυμία της είναι VISTABEL®. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα προϊόντα αισθητικής ιατρικής της ‘Allergan Aesthetics, μια εταιρεία της AbbVie’ εφαρμόζονται από επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι στην πλειονότητά τους εκπαιδεύονται ως προς την πλέον ενδεδειγμένη, ασφαλή και αποτελεσματική χρήση των προϊόντων μας από το Allergan Medical Institute, έναν εκπαιδευτικό φορέα της Allergan ο οποίος παρέχει στους επαγγελματίες υγείας την πλέον σύγχρονη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση για την ασφαλή και βέλτιστη χρήση των σκευασμάτων μας.

Πέραν της Αισθητικής Ιατρικής που θα λειτουργεί ανεξάρτητα υπό την σκέπη της AbbVie, με την επωνυμία ‘Allergan Aesthetics, μια εταιρεία της AbbVie’, οι τομείς της Οφθαλμολογίας, στην οποία η Allergan διαθέτει πλούσια ιστορία και ένα από τα καλύτερα χαρτοφυλάκια οφθαλμολογικών φαρμάκων, όπως και η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α για θεραπευτική χρήση, θα αποτελούν τμήμα της AbbVie, θα διατηρήσουν όμως την επωνυμία ως ‘Allergan, μία εταιρεία της AbbVie’.

Ως AbbVie εφεξής επικεντρωνόμαστε σε πέντε θεραπευτικές κατηγορίες, Ανοσολογία, Αιματολογία, Οφθαλμολογία, Νευρολογία και Αισθητική Ιατρική. Προτεραιότητά μας είναι η ανάπτυξη φαρμάκων με ισχυρές κλινικές επιδόσεις, που προσφέρουν μεγαλύτερο όφελος στους ασθενείς σε θεραπευτικά πεδία με σημαντική ανάγκη όπως ανοσολογία, αιματολογία, νευρολογία, οφθαλμολογία, ιολογία και πεδία ειδικής φροντίδας όπως γαστρεντερολογία και φροντίδα της γυναικείας υγείας. Πέραν αυτών των τομέων αναζητούμε να προσφέρουμε αποτελεσματικές λύσεις στους ασθενείς οι οποίοι έχουν περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές, σε παθήσεις όπως ενδομητρίωση, ινομυώματα μήτρας, κυστική ίνωση, προβλήματα γονιμότητας , ελκώδη κολίτιδα και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Και τέλος μια προσωπική ερώτηση. Για σας ως επικεφαλής της εταιρείας, τι σημαίνει η νέα εποχή; Πόσο μεγάλη είναι η πρόκληση για την επόμενη μέρα;

Μια πρόκληση, ακόμα και αυτού του εύρους, είναι πάντα μια ευκαιρία, εφόσον την αξιοποιήσεις, για να εξελιχθείς και να μετασχηματιστείς σε κάτι καλύτερο, σε κάτι πιο σύγχρονο, σε κάτι πιο επίκαιρο για τις συνθήκες κάθε εποχής. Προσωπικά η αλλαγή αυτή με γεμίζει ενθουσιασμό και ανυπομονησία καθώς φύσει αισιόδοξος, στο μέλλον βλέπω μόνο θετικές εξελίξεις. Άλλωστε ο τρόπος που εργαζόμαστε είναι πάντα συνεργατικός και επενδύει στη διαφάνεια των σχέσεων και στον σεβασμό των συνανθρώπων, των νέων ιδεών απ’ όπου και αν προέρχονται, της διαφορετικότητας. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη σε όλους τους ταλαντούχους ανθρώπους μας ότι θα αναδείξουν με τον καλύτερο τρόπο τα προϊόντα μας και τα φάρμακά μας. Θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους ώστε να φροντίσουν με ενδιαφέρον και σεβασμό τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών μας για να τους προσφέρουν αυτό που χρειάζονται ώστε να ζήσουν τη ζωή τους όπως αυτοί την ονειρεύονται.

Βλέποντας τη μεγαλύτερη εικόνα, πέρα από τη δική μας επιχειρηματική δραστηριότητα, θέλω να επισημάνω ότι εμείς θα είμαστε δίπλα και στην Πολιτεία για να μπορέσουμε μαζί να ξεπεράσουμε όσες περισσότερες παθογένειες του συστήματος Υγείας και να οικοδομήσουμε μαζί με όλους τους εταίρους ένα σταθερό πλαίσιο συνεργασίας το οποίο θα αποτελεί σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη συνολικά του κλάδου. Η φιλοσοφία μας πάει πέρα από τα στενά μας όρια καθώς πιστεύουμε ότι η ευημερία του κλάδου γενικά είναι προς όφελος όλων μας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα