Άμεση διάθεση 45 ιδιωτικών κρεβατιών εντατικής

Άμεση διάθεση 45 ιδιωτικών κρεβατιών εντατικής
Μονάδα εντατικής θεραπείας ΜΕΘ. Eurokinissi

Τι συζητήθηκε χθες στη σύσκεψη του Υπουργείου Υγείας μεταξύ κλινικών και Βασίλη Κικίλια.

Σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας πραγματοποιήθηκε χθες με αντικείμενο τη διάθεση κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Ιδιωτικών Κλινικών μόνο στην Αττική, όπου παρατηρείται η ύπαρξη λίστας αναμονής περίπου 45 ασθενών καθημερινά. Η σύσκεψη έγινε παρουσία του Υπουργού Υγείας κου Κικίλια, της Αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ κας Καρποδίνη του Προέδρου του ΕΚΑΒ κου Παπαευσταθίου, υπηρεσιακών παραγόντων, του Πρόεδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών κου Σαραφιανού και εκπροσώπων θεραπευτηρίων της Αθήνας. Σύμφωνα με την ΠΕΙΚ, συμφωνήθηκε η διάθεση στην Αττική 45 κλινών άμεσα

Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών, στον οποίο συμμετέχουν κυρίως οι μεγαλύτεροι όμιλοι ιδιωτικών κλινικών με ισχυρή παρουσία στην Αττική, φέρεται να έθεσαν κάποιες προϋποθέσεις ικανοποίησης άλλων αιτημάτων για να συμφωνήσουν. Η συζήτηση αυτών των προϋποθέσεων είναι προγραμματισμένη για σήμερα.

Επισημαίνεται πω το πρόβλημα της έλλειψης κλινών ΜΕΘ εντοπίζεται κυρίως στην Αττικής, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχουν κενές κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία. Από την συζήτηση προέκυψαν επίσης θέματα σχετικά με την αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ σε ποσοστό ανάλογο της αύξησης του ΑΕΠ, την αλλαγή του κανονισμού του ΕΟΠΥΥ (ΕΚΠΥ) τον ερχόμενο Φεβρουάριο – Μάρτιο και τη μετονομασία των Κλινικών σε Ιδιωτικά Νοσοκομεία με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στα τέλη Ιανουαρίου, καθώς και τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% από 24% που είναι σήμερα.

Δημόσιες ΜΕΘ

Εκτός από την εξασφάλιση των κλινών ΜΕΘ από τις ιδιωτικές κλινικές, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προωθεί τη λειτουργία και κρεβατιών ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία. Μάλιστα αναμένεται σχετική παρέμβαση του υπουργείου Υγείας τις επόμενες δύο εβδομάδες στα νοσοκομεία της Αττικής. Στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου είναι διαθέσιμες 231 κλίνες ΜΕΘ και άλλες 20 είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, μέσα στο επόμενο 15νθήμερο θα ανοίξουν τουλάχιστον κάποιες κλίνες ΜΕΘ στην Αττική, πιθανότατα σε νοσοκομείο της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η λίστα αναμονής των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία σε Εντατική. Η λειτουργία των νέων κλινών ΜΕΘ θα εξασφαλιστεί με επικουρικό (συμβασιούχους) νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο αναμένεται να προσληφθεί αμέσως μόλις ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για τους επικουρικούς εργαζόμενους στο ΕΣΥ – εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα