Αντί για τον γιατρό, ρωτούν τον φαρμακοποιό

Στιγμιότυπο απο φαρμακείο στην Αθήνα όπου πολλοί ασφαλισμένοι πληρώνουν τα φάρμακά τους λόγω των οφειλών μερικών Δημόσιων ταμείων       ( EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ )
Στιγμιότυπο απο φαρμακείο στην Αθήνα όπου πολλοί ασφαλισμένοι πληρώνουν τα φάρμακά τους λόγω των οφειλών μερικών Δημόσιων ταμείων ( EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ ) EUROKINISSI

Απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από τους Έλληνες. Στρέφονται στους φαρμακοποιούς για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν

Η απογοήτευση των Ελλήνων από το Εθνικό Σύστημα Υγείας αποτυπώνεται με τον πιο εμφατικό τρόπο σε παγκόσμια έρευνα, με μόλις 12% να δηλώνει ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Με οκτώ στους δέκα Έλληνες να δηλώνουν απογοητευμένοι, όπως επισημαίνει ο "Ελεύθερος Τύπος", επισημαίνουν πως το ΕΣΥ οδεύει (20%) ή βρίσκεται σε κρίση (67%).

Δηλώνοντας φορτωμένοι με άγχος, το οποίο ενοχοποιείται σε μεγάλο βαθμό (73%) για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την υγεία τους, θεωρούν ως λιγότερο σημαντικούς παράγοντες επιρροής της υγείας την πολυφαρμακία και την κακή ποιότητα ύπνου.

Το παράδοξο είναι ότι απευθύνονται αρχικά για τα προβλήματα της υγείας τους στους φαρμακοποιούς (63%) και σε γιατρούς του ιδιωτικού τομέα (45%), την ώρα που ο αντίστοιχος μέσος όρος των υπόλοιπων χωρών αγγίζει το 24%.

Απευθύνονται στους γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε ποσοστό 45%, κάτι που δείχνει την απαξίωση του ΕΣΥ και των ασφαλιστικών φορέων αν αναλογιστεί το ποσοστό του 63% που απευθύνεται στους φαρμακοποιούς.

Στρέφονται μάλιστα για πληροφόρηση σε μεγάλο βαθμό σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα υγείας με αυτούς, καθώς και σε εξειδικευμένα μέσα ενημέρωσης (ιστοσελίδες, έντυπα, ραδιόφωνο).

Οι Έλληνες διαφέρουν από τον υπόλοιπο κόσμο και στο γεγονός ότι δεν ικανοποιούνται αν δεν πάρουν τη γνώμη δύο ή τριών γιατρών για το πρόβλημα υγείας τους, ενώ το 57% των ξένων μένει ικανοποιημένο με την ιατρική συμβουλή του οικογενειακού γιατρού.

Σε ό,τι αφορά το επίπεδο της υγείας τους, οι περισσότεροι Έλληνες το θεωρούν ικανοποιητικό, με τον μέσο όρο των 27 χωρών να βρίσκεται στο 70% και των Ελλήνων στο 72%.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από διεθνή έρευνα που πραγματοποιήθηκε από εταιρείες-μέλη του Διεθνούς Δικτύου Έρευνας Αγοράς IriS (International Research InstituteS), το οποίο στην Ελλάδα εκπροσωπείται από τη FOCUS-BARI.

Η έρευνα διεξήχθη σε 22.000 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, με κοινό ερωτηματολόγιο, σε 28 χώρες σε Ευρώπη, Ασία, Βόρεια και Νότια Αμερική, Αυστραλία και Αφρική.

Στόχος της έρευνας ήταν η συγκριτική μελέτη των αντιλήψεων και εμπειριών του κοινού ως προς θέματα που αφορούν την υγεία και τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης σε κάθε χώρα. Η έρευνα διεξήχθη από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο του 2011.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

"Η επέκταση του ωραρίου των φαρμακείων κάνει πιο εύκολη τη ζωή των πολιτών"

Μόνιμα ανοιχτά τα φαρμακεία με πλήρες ωράριο

SHARE:

24Media Network