Αντιδράσεις από το νέο χαράτσι στη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων

ΑΡΓΟΣ-Το Κοινωνικό ιατρείο-φαρμακείο του δήμου Άργους - Μυκηνών, εγκαινιάστηκε Τετάρτη 19 Μαρτίου με σκοπό  τη στήριξη των οικονομικά αδύναμων και ανασφάλιστων πολιτών .Τα εγκαίνια τέλεσε ο μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος, παρουσία του δημάρχου Δ. Καμπόσου, του ιερέα Γ. Σελλή, των υπευθύνων γιατρών Δ.  Κατσένη και Κ. Παναγιωτόπουλου του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Φ. Στεφανόπουλου του προέδρου του Ε.Ε.Σ. Άργους Α. Πραξιτέλους αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων.

Καθοριστική για την οργάνωση και λειτουργία της νέας κοινωνικής δομής είναι η συμβολή του Ιατρικού και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αργολίδας. Στόχοι του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου, εκτός από την παροχή υπηρεσιών περίθαλψης σε ανασφάλιστους πολίτες, είναι η πρόληψη νοσημάτων και η ενημέρωση μέσω δράσεων που θα οργανώνονται και θα υλοποιούνται με τη συνεργασία και άλλων φορέων.
Από το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο θα χορηγούνται δωρεάν φάρμακα σε όσους αδυνατούν να τα προμηθευτούν, αλλά και υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα, σε άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.(eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΑΡΓΟΣ-Το Κοινωνικό ιατρείο-φαρμακείο του δήμου Άργους - Μυκηνών, εγκαινιάστηκε Τετάρτη 19 Μαρτίου με σκοπό τη στήριξη των οικονομικά αδύναμων και ανασφάλιστων πολιτών .Τα εγκαίνια τέλεσε ο μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος, παρουσία του δημάρχου Δ. Καμπόσου, του ιερέα Γ. Σελλή, των υπευθύνων γιατρών Δ. Κατσένη και Κ. Παναγιωτόπουλου του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Φ. Στεφανόπουλου του προέδρου του Ε.Ε.Σ. Άργους Α. Πραξιτέλους αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων. Καθοριστική για την οργάνωση και λειτουργία της νέας κοινωνικής δομής είναι η συμβολή του Ιατρικού και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αργολίδας. Στόχοι του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου, εκτός από την παροχή υπηρεσιών περίθαλψης σε ανασφάλιστους πολίτες, είναι η πρόληψη νοσημάτων και η ενημέρωση μέσω δράσεων που θα οργανώνονται και θα υλοποιούνται με τη συνεργασία και άλλων φορέων. Από το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο θα χορηγούνται δωρεάν φάρμακα σε όσους αδυνατούν να τα προμηθευτούν, αλλά και υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα, σε άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.(eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος) EUROKINISSI

Δυσαρεστημένοι δηλώνουν οι εκπρόσωποι των Φαρμακευτικών Εταιρειών, καθώς τους έπιασε στον ύπνο η απόφαση θέσπισης του νέου μηχανισμού αυτόματων επιστροφών στη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων

Αιφνιδιασμένοι και σε δυσάρεστη θέση δηλώνουν οι εκπρόσωποι των Φαρμακευτικών Εταιρειών, από την υπό ψήφιση της θέσπισης του νέου μηχανισμού αυτόματων επιστροφών στη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων.

Σε δημόσια επιστολή διαμαρτυρίας ο ΣΦΕΕ, καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αναβάλει τη θέσπιση του μέτρου και ζητάει άμεσα συνάντηση προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες και οι αναγκαίες συζητήσεις, αφού όπως υπογραμμίζουν μια τέτοια πρακτική αποτελεί αντικίνητρο και οδηγεί σε απώλεια θέσεων εργασίας. Συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Με έκπληξή μας βλέπουμε μια στρεβλή πρακτική, αυτή του clawback, αντί να γίνεται προσπάθεια να καταργηθεί,  να μεταφέρεται και σε έναν ακόμη τομέα, αυτόν της δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας. Η χαλάρωση γύρω από τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης που έχει κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ με την εφαρμογή του μηχανισμού clawback αντί να καταργηθεί με ουσιαστικούς μηχανισμούς ελέγχου του όγκου και διαρθρωτικές αλλαγές, μεταφέρεται τώρα και στο νοσοκομειακό περιβάλλον.

Αντί δηλαδή να ζητάτε από τις διοικήσεις των νοσοκομείων να διαχειριστούν με ισορροπία και σύνεση τους προϋπολογισμούς τους και αντί να θεσπίσετε κλινικές οδηγίες που διέπουν τη νοσοκομειακή λειτουργία για εξοικονόμηση πόρων, παρέχεται η χαλάρωση που εξασφαλίζει το μέτρο του clawback όσον αφορά την κατανάλωση φαρμάκων ενδονοσοκομειακά, αφού δεν έχει κανένα κόστος για αυτούς.

Δε νοούνται τόσο μεγάλες αλλαγές για το σύστημα υγείας να γίνονται αιφνιδιαστικά και ερήμην και χωρίς καμία υποτυπώδη συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, πόσο δε μάλλον όταν αυτοί καλούνται να επωμιστούν με την οικονομική επιβάρυνση της «άλλοτε» κρατικής πρόνοιας και σε αυτό το κομμάτι της περίθαλψης. Γίνεται κατανοητό πως μια τέτοια πρακτική αποτελεί αντικίνητρο για οποιαδήποτε πρωτοβουλία ανάπτυξης και οδηγεί σε απώλεια θέσεων εργασίας.

Ως ύστατη προσπάθεια, ζητάμε την  άμεση αναβολή της θέσπισης του μέτρου και τον καθορισμό επίσημης συνάντησης μαζί σας  άμεσα και  πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, ώστε να σας εκθέσουμε το μέγεθος των προβλημάτων και να συνδιαμορφώσουμε το σχετικό νομοσχέδιο και τις διευκρινιστικές εγκυκλίους».

Να σημειωθεί ότι οι δανειστές είχαν φέρει στο τραπέζι των διαπραγματέσεων την καθιέρωση μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (claw back) στην ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. Μάλιστα η ομάδα διαπραγμάτευσης τελικά αποδέχθηκε την πρόταση, συμφωνώντας το ύψος της δαπάνης πάνω από την οποία θα υπάρχει  claw back, να είναι  570 εκ. ευρώ για το έτος 2016, 550 εκ. ευρώ για το έτος 2017 και 530 εκ. ευρώ για το έτος 2018.

Διαβάστε επίσης στο  Healthview.gr:

Σε ...προθάλαμο για τον ιδιωτικό τομέα έχει μετατραπεί το ΕΣΥ

Ανακάλυψαν τον διακόπτη των ονείρων

SHARE:

24Media Network