Από ποιες χώρες προσελκύουν γιατρούς οι μισθοί του ΕΣΥ

Από ποιες χώρες προσελκύουν γιατρούς οι μισθοί του ΕΣΥ
Γιατροί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείου της Αττικής Eurokinissi/ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Ενώ όλοι περίμεναν μετά τη βίαιη επέλαση της πανδημίας, το ΕΣΥ να γίνει ελκυστικό για γιατρούς, ακόμα και από χώρες του εξωτερικού, με σοβαρές αυξήσεις μισθών ως κίνητρα, η κυβέρνηση αποφάσισε με νέο νόμο να δοκιμάσει τα όρια των υγειονομικών, του συστήματος υγείας και φυσικά των ασθενών.

Πόσο εύκολο είναι η χώρα μας να προσελκύσει τους έλληνες γιατρούς από το εξωτερικό, με τη δυνατότητα που δίνεται από τον νέο νόμο του υπουργείου Υγείας να ασκούν παράλληλα και ιδιωτικό έργο;

Πόσο υψηλές είναι οι αυξήσεις που δίνει το άρθρο 54 του νέου νόμου, ώστε οι απολαβές να προσεγγίσουν αυτές ενός γιατρούς του δημόσιου τομέα στη Γερμανία, τη Βρετανία ή την Ολλανδία;

Ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, εμφανίζονται σχεδόν βέβαιοι, ότι τουλάχιστον οι έλληνες γιατροί που εργάζονται σε χώρες της Ευρώπης, θα επιστρέψουν.

«Σε όλα τα προηγμένα συστήματα υγείας, δεν υπάρχει ασυμβίβαστο για κανέναν γιατρό και όλοι μπορούν να προσφέρουν υπηρεσία στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Τέτοιες ευκαιρίες αξιοποιούν και οι έλληνες γιατροί, που τα τελευταία χρόνια φεύγουν από τη χώρα. Εμείς θέλουμε τους γιατρούς μας στη χώρα, θέλουμε να δημιουργήσουμε για αυτούς συνθήκες που τους κάνουν να αισθάνονται επαγγελματική ασφάλεια», εξηγεί για τη βασική φιλοσοφία των αλλαγών στην Υγεία η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Στο ίδιο πνεύμα κινούνται και οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας Θανάση Πλεύρη, ο οποίος δήλωσε σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι «αυτή τη στιγμή αν υπάρχει ένας έλληνας γιατρός στη Γερμανία και σκέφτεται να γυρίσει, δεν είναι πιο πιθανό όταν επιστρέψει να μπει στο ΕΣΥ, αφού θα γνωρίζει ότι θα μπορεί να ασκεί και ιδιωτικό έργο;».

Από ποιες χώρες μεταναστεύουν γιατροί στην Ελλάδα;

Ωστόσο, όπως προκύπτει από το αρχείο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), στη χώρα μας έρχονται να εργαστούν, στην συντριπτική πλειονότητα, γιατροί που οι μισθοί τους είναι σημαντικά χαμηλότερη από αυτούς στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στο σύνολο των 26.924 γιατρών που εργάζονται στην Αθήνα και είναι μέλη του ΙΣΑ, οι 26.312 είναι Έλληνες και μόνο οι 107 Κύπριοι.

Από εκεί και πέρα, η λίστα συμπληρώνεται με γιατρούς που έχουν μεταναστεύσει από Ρουμανία, Αλβανία, Ιράν, Παλαιστίνη, Ουκρανία, Λίβανο, Σουδάν, Αιθιοπία, Πακιστάν κ.ά.

Εθνικότητες γιατρών που εργάζονται στην Ελλάδα

Επίσης, υπάρχουν και ελάχιστοι από χώρες με μεγαλύτερους μισθούς και συγκεκριμένα μόλις 2 γιατροί με βρετανική καταγωγή, 2 από τη Δανία και 3 από τις ΗΠΑ.

Βέβαια, καθώς στον ΙΣΑ εγγράφονται όχι μόνο οι γιατροί του ΕΣΥ, αλλά και οι ιδιώτες, οι γιατροί από χώρες όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ, ενδέχεται να εργάζονται και ως στελέχη σε ιδιωτικά ιατρικά κέντρα.

Ο μέσος μισθός του γιατρού σε τρία δημόσια συστήματα υγείας

Στην Ελλάδα, ο ετήσιος μισθός ενός διευθυντή «με προϋπηρεσία 32 χρόνια, με επίδομα γάμου και δύο παιδιά είναι 29.520 ευρώ», όπως εξηγεί στο NEWS 27/7 o Παναγιώτης Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Στη Γερμανία, σύμφωνα με το salaryexpert, ο μισθός ενός γιατρού τα πρώτα τρία χρόνια της θητείας του είναι 75.334 ευρώ.

Στην Ολλανδία, όπου είναι οι καλύτερα αμειβόμενοι γιατροί της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) φτάνει στα 115.624 ευρώ.

Βέβαια, σε αυτές τις χώρες το κόστος ζωής είναι πολύ υψηλότερο, όμως τα έσοδα είναι πολύ περισσότερα για να υπερκαλύψουν αυτή τη διαφορά.

Θα «σώσουν» την κατάσταση οι αυξήσεις και η εργασία στον ιδιωτικό τομέα;

Σύμφωνα με το άρθρο 54 του νόμου του υπουργείου Υγείας, οι μισθοί των νοσοκομειακών γιατρών αυξάνονται κατά 5%, με την αύξηση να φτάνει κατά μέσο όρο στο 10%, εάν προστεθεί και το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης.

«Με αυτές τις αυξήσεις που δίνει η κυβέρνηση, κάνει στην πραγματικότητα ένα κόλπο για να παρακάμψει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ώστε να μην επιστρέψουν οι μισθοί στα επίπεδα του 2012, που θα ήταν υψηλότεροι. Μάλιστα, η απόφαση είναι τελεσίδικη και δεσμευτικοί και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, βρήκε το τρικ να αναδιατυπώσει το μισθολόγιο, να αλλάξει το όνομα του νόμου που έχει κριθεί αντισυνταγματικός και να δώσει ακόμη λιγότερα χρήματα», υποστηρίζει ο κ. Παπανικολάου.

«Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για αύξηση 10% στους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών αποδείχθηκαν ψεύτικες. Ενδεικτικά, για τον επιμελητή Β’ αύξηση 10% επί του βασικού μισθού (1.484 ευρώ με το μισθολόγιο του 2017), θα σήμαινε 1.632 ευρώ μεικτά. Με τις νέες ρυθμίσεις, ο βασικός μισθός (μεικτά) διαμορφώνεται στα 1.558. Αντίστοιχα, για τις υπόλοιπες βαθμίδες, οι αυξήσεις στο βασικό μισθό κυμαίνονται τον μήνα από 59 ευρώ για τους ειδικευόμενους μέχρι 90 ευρώ για τους συντονιστές διευθυντές και τους διευθυντές», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ.

Για να επιστρέψει ένας έλληνας γιατρός από τη Γερμανία, μαζί με τον μισθό του στο ΕΣΥ, θα πρέπει να μπορεί από το ιδιωτικό του ιατρείο να έχει έσοδα τουλάχιστον ακόμη 30.000 τον χρόνο.

Κάτι που είναι ουτοπικό ακόμη και να το σκεφτεί κάποιος, καθώς το δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου θα είναι μία ή δύο φορές την εβδομάδα (εν αναμονή της υπουργικής απόφασης που θα προσδιορίζει ακριβώς πόσες ημέρες).

Αν ο γιατρός κάνει, τελικά, δύο φορές την εβδομάδα ιατρείο, θα πρέπει τις ελάχιστες ώρες που του απομένουν από την εργασία του στο ΕΣΥ, να έχει έσοδα 310 ευρώ την ημέρα. Αν είναι μία ημέρα την εβδομάδα, θα πρέπει να βγάζει περίπου 620 ευρώ.

Βέβαια, αυτό ισχύει για όσους γιατρούς μπορούν να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, καθώς υπάρχουν αρκετές ειδικότητες, ειδικά οι εργαστηριακές, οι οποίες δεν είναι τόσο απλό να έχουν δεύτερη εργασία για ευνόητους λόγους.

Επίσης, η χώρα μας δεν έχει ανεπτυγμένη έρευνα, οπότε ακόμη και αν δοθούν οικονομικά και επαγγελματικά κίνητρα και πάλι αρκετοί θα είναι οι επιστήμονες που δεν θα επιστρέψουν.

«Οι γιατροί του εξωτερικού εμπιστεύονται τις ελληνικές δομές υγείας και τις επιλέγουν. Ωστόσο, οφείλουμε να επενδύσουμε στο υψηλό επιστημονικό δυναμικό της χώρας, το οποίο μεταναστεύει για να μπορέσει να επιβιώσει. Αν δεν εξασφαλίσουμε στους γιατρούς μας αξιοπρεπή άσκηση του έργου τους, θα μεταναστεύσουν και η χώρα μας θα εξαναγκαστεί να προσελκύσει από άλλες χώρες φθηνό ιατρικό δυναμικό, χαμηλότερου γνωστικού αντικειμένου. Και τελικά, οι υψηλά εξειδικευμένοι έλληνες γιατροί που εκπαιδεύτηκαν στη χώρα μας, θα συνεχίσουν να στελεχώνουν τα συστήματα Υγείας των άλλων χωρών», εξηγεί στο NEWS 27/7 o Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του ΙΣΑ.

Κάτι που σημαίνει ότι τα κίνητρα που επικαλούνται ο κ. Πλεύρης και η κυρία Γκάγκα για την επιστροφή ελλήνων γιατρών από χώρες όπως η Γερμανία, δεν επαρκούν. Και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ασθενείς στο ταλαιπωρημένο ΕΣΥ, αναμένεται να αυξηθούν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα