Απόλυση τοπ ερευνήτριας από το ογκολογικό της Pfizer για χειραγώγηση δεδομένων

Απόλυση τοπ ερευνήτριας από το ογκολογικό της Pfizer για χειραγώγηση δεδομένων

Η εταιρεία δήλωσε ότι η επιστημονική ερευνήτρια δεν εργάζεται πια στην εταιρεία, ενώ στο προφίλ της στο Linkedln αναφέρει ότι εδώ και ένα μήνα, εργάζεται σε μια μικρή διαγνωστική στην Καλιφόρνια

Την “έξοδο” βασικής  ερευνήτριας από τον  ογκολογικό τομέα της Pfizer επιβεβαίωσε το επιστημονικό blog "For better science". Της απόλυσης προηγήθηκε η ανάκληση επιστημονικών αναφορών από τo φαρμακευτικό κολοσσό λόγω κατηγοριών για χειραγώγηση δεδομένων. Η ερευνήτρια είναι η Min-Jean Yin, που ανήκε στο βασικό επιστημονικό στελεχιακό προσωπικό της Pfaizer  με 13χρονη υπηρεσία στην εταιρεία.

Η εταιρεία δήλωσε ότι η επιστημονική ερευνήτρια «δεν εργάζεται πια» στην εταιρεία, ενώ στο προφίλ της Min-Jean Yin στο Linkedln αναφέρει ότι εδώ και ένα μήνα, εργάζεται σε μια μικρή διαγνωστική στην Καλιφόρνια, την Diagnologix.

Σύμφωνα με το blog υπάρχουν υποψίες για 6 επιστημονικές έρευνες, που είτε φέρουν το όνομα της Yin, είτε προέρχονται από το εργαστήριο της.

Μία από αυτές έχει ήδη διορθωθεί ενώ οι υπόλοιπες 5, οι οποίες σχετίζονται με την έρευνα στον καρκίνο και με την αποδοτικότητα των φαρμακολογικών αναστολέων ενζύμων της Pfizer θα ανακληθούν σύντομα μετά από έρευνα της ίδιας της Pfizer που επιβεβαίωσε τις υποψίες για χειραγώγηση δεδομένων.

Η Yvonne Cristovici, βοηθός γενικός σύμβουλος στο πειθαρχικό τμήμα της Pfizer ανέφερε ότι η Min-Jean Yin καθώς και οι Pramod Mehta, Sangita Baxi, and Rounak Nassirpour, Ph.D, δηλαδή οι υπόλοιποι ερευνητές των οποίων τα ονόματα εμφανίζονται στα έγγραφα έχουν ήδη συμφωνήσει για την ανάκλησή τους.

Το 2014, η ελβετική φαρμακευτική Novartis είχε αντιμετωπίσει παρόμοια κατάσταση όταν απέλυσε έναν ερευνητή βιοϊατρικής τον Igor Dzhura, αφότου κατηγορήθηκε για παραποίηση στοιχείων και για διεξαγωγή πλαστών τεστ σε πάροδο μερικών χρόνων, κάνοντας έτσι τις έρευνες να μοιάζουν πιο υποσχόμενες απ΄ότι πραγματικά ήταν.

Η Novartis υπέστη και άλλο πλήγμα τα τελευταία 3 χρόνια με μια σειρά ανακλήσεων για ένα φάρμακο για την πίεση, το Diovan μετά από την συμμετοχή ενός εργαζόμενου στα τεστ, ο οποίος δεν είχε φροντίσει να κάνει γνωστές τις διασυνδέσεις του και λόγω του ότι προέκυψαν αμφισβητήσιμα στοιχεία, δια των οποίων εμφανίζονταν τα αποτελέσματα του Diovan πολύ καλύτερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ HEALTH VIEW

Διαφορετικά τα κορίτσια από τα αγόρια όταν είναι ...online
Ασπίδα για την υγεία η κρητική διατροφή του '60
SHARE:

24Media Network