Ρήξη χαλινού: αυτά που πρέπει να ρωτήσουν οι άνδρες

Ρήξη χαλινού: αυτά που πρέπει να ρωτήσουν οι άνδρες

Ο πιο εύκολος τρόπος να αντιμετωπιστεί ένα ενοχλητικό μα και συχνό πρόβλημα.

Οι παθήσεις του πέους αποτελούν συχνές αφορμές επίσκεψης στα ουρολογικά ιατρεία και η ρήξη χαλινού είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις. Πριν αναλύσουμε τι συμβαίνει με τη ρήξη χαλινού, θα πρέπει να εξηγήσουμε τι είναι ο χαλινός και ποια η λειτουργία του: Πρόκειται για μια πτυχή του δέρματος (μικρό και λεπτό κομμάτι δέρματος) που ενώνει την κάτω επιφάνεια της κεφαλής του πέους (βαλάνου) με την ακροποσθία. Είναι με δυο λόγια ο σύνδεσμος που ενώνει το κεφαλάκι του πέους με το δέρμα που τον καλύπτει.

Όταν ο χαλινός έχει μικρό μήκος τότε ονομάζεται βραχύς χαλινός και έχει σαν αποτέλεσμα να εμποδίζει την αποκάλυψη της βαλάνου κατά τη στύση ή, σε περίπτωση που η βάλανος αποκαλύπτεται, να κάνει κάμψη προς τα κάτω λόγω έλξης από το βραχύ χαλινό. Ο χαλινός μπορεί να είναι βραχύς εκ γενετής ή αυτό να προέκυψε εξαιτίας φλεγμονών ή τυχόν μικροτραυματισμών κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Τι μπορεί να προκαλέσει τηρήξη χαλινού;

Στην περιοχή του χαλινού δημιουργούνται συνήθως μικρορήξεις και εκδορές από τραυματισμούς κατά την σεξουαλική επαφή, οι οποίες οδηγούν σε περαιτέρω ανάπτυξη ουλώδους ιστού στον χαλινό και με τον τρόπο αυτό σε μεγαλύτερη μείωση της ελαστικότητάς του και σε βαθμιαία επιδείνωση της κατάστασης. Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί κατά την συνουσία σημαντική ρήξη του χαλινού και αιμορραγία, η οποία τις περισσότερες φορές τρομάζει τον ασθενή.

Πάντως, αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε, είναι το γεγονός πως ο χαλινός παρουσιάζει αρκετή ελαστικότητα, ώστε να επιτρέπει την ομαλή και πλήρη έκπτυξη του πέους κατά την στύση, ενώ κατά την χαλάρωση του οργάνου έλκει την ακροποσθία προς κάλυψη της βαλάνου. Εάν χαθεί η ελαστικότητα του χαλινού, τότε μπορεί να έλκει την κεφαλή του πέους προς τακάτω ή ακόμη και να κοπεί κατά τη σεξουαλική πράξη, με πρόκληση μικρής ή σπανιότερα μεγαλύτερης απώλειας αίματος.

Γιατί ΔΕΝ υπάρχει κανένας λόγοςνα φτάσετε στη ρήξη χαλινούΠώς αντιμετωπίζουν το πρόβλημα οι ειδικοί;

Τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει ο βραχύς χαλινός είναι τα εξής:

  • Έλξη της βαλάνου του πέους προς την κάτω επιφάνεια του κορμού του πέους
  • Επώδυνες σεξουαλικές πράξεις
  • Μερική ή ολική ρήξη του χαλινού κατά τη φάση της σεξουαλικής πράξης και
  • Αιμορραγία
  • Λοιμώξεις και βαλανοποσθίτιδες

Πραγματικά, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ο ασθενής να βρεθεί στην κατάσταση να αντιμετωπίσει μια ρήξη χαλινού. Όταν ο άνδρας διαπιστώσει ότι έχει τέτοιο πρόβλημα απευθύνεται έγκαιρα στον ειδικό, ο οποίος ανώδυνα και στον χώρο του ιατρείου μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα.

Kλείστε το ραντεβού σας με ένα κλίκ εδώ

Η διαδικασία αποκατάστασης του προβλήματος ονομάζεται πλαστική αποκατάσταση του χαλινού (frenuloplasty).Η χειρουργική αυτή επέμβαση είναι μία πράξη ρουτίνας, είναι σχετικά απλή και δεν προκαλεί κανένα άγχος. Με την κλασική χειρουργική μέθοδο (που γίνεται στο ιατρείο μας με τοπική αναισθησία και διαρκεί λίγα λεπτά) ο ασθενής δεν χρειάζεται νοσηλεία, μπορεί να εργασθεί άμεσα και έχει μία ολιγοήμερη μετεγχειρητική πορεία. Η σεξουαλική επαφή επιτρέπεται αμέσως μετά την επούλωση τουτραύματος. Ο ασθενής μπορεί άμεσα να συνεχίσει τις δραστηριότητές του κανονικά και χωρίς επώδυνες ενοχλήσεις.

Μετά την χειρουργική επέμβαση ο ασθενής είναι πια απαλλαγμένος από τις δυσάρεστες συνέπειες του προβλήματος του βραχέως χαλινού, γεγονός που αποτυπώνεται και στην ψυχολογία του και τη σεξουαλική του ζωή.

Ευστράτιος Καπετανέλλης, Χειρουργός Ουρολόγος, Ουρολογικό Ανδρολογικό Ιατρείο Ουροδιάγνωση, τηλ: 210 9604187, 6942279555, www.ourodiagnosi.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα