Δυσμορφία Snapchat: Η νέα απειλή για την υγεία

Δυσμορφία Snapchat: Η νέα απειλή για την υγεία

Ερευνητές ιατρικών κέντρων της Βοστώνης έκαναν μελέτη που αποδεικνύει τη διαρκή αύξηση ανθρώπων που ζητούν από πλαστικούς χειρουργούς να τους κάνουν... όπως τα φίλτρα των applications.

Οι πλαστικοί χειρουργοί, στην Αμερική αντιμετωπίζουν τους τελευταίους μήνες ένα φαινόμενο που δεν μπορούν να διαχειριστούν, εξ ου και το κατήγγειλαν: δυνητικοί πελάτες και πελάτισσες τους ζητούν να αποδώσουν το αποτέλεσμα που τους παρουσιάζεται, σε φωτογραφίες στο Snapchat ή στο Instagram, οι οποίες έχουν περάσει από τη διαδικασία των φίλτρων!

Ερευνητές σε ιατρικά κέντρα της Βοστώνης, έγραψαν έκθεση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα JAMA Facial Plastic Surgery, με τίτλο “Δυσμορφία Snapchat”. Σε αυτήν υποστηρίζουν πως τα φίλτρα που διαθέτουν οι εφαρμογές έχουν πια καταστροφικές επιπτώσεις στην αυτοεκτίμηση των ανθρώπων. Στο βαθμό που ευθύνονται για τα αυξανόμενα φαινόμενα διατροφικών διαταραχών και δυσμορφίας του σώματος, σε γυναίκες και δη έφηβες.

Διευκρινίζεται πως οι εφαρμογές που διαθέτουν πρόγραμμα, τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο βελτιώνει το δέρμα και μπορεί να αλλάξει από την οστική δομή του προσώπου έως το μέγεθος των βλεφαρίδων προκαλεί δυσφορμική διαταραχή του σώματος, ψυχική ασθένεια που οδηγεί σε καταναγκαστικές τάσεις, όπως υπερβολικές αισθητικές παρεμβάσεις, σπατάλη πολλών ωρών στην εικόνα και εμμονή σε ανύπαρκτα ελαττώματα.

Όλα αυτά καταλήγουν στην απομόνωση.

Σημείωση: μελέτη έχει δείξει πως αισθάνονται πιο μόνοι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα περισσότερα social media. Οι γιατροί κατέληξαν στο ότι “τα φίλτρα παρουσιάζουν μια ανέφικτη εμφάνιση και θολώνουν τη γραμμή που χωρίζει την πραγματικότητα, από τη φαντασία για τους ασθενείς”. Ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των πλαστικών χειρουργών ενημερώνει πως οι πελάτες τους ζητούν να υποβληθούν σε διαδικασίες που θα τους βοηθήσουν να δείχνουν καλύτεροι στις selfies.

Και ενώ οι επεμβάσεις στη μύτη ήταν στο Νο1 των προτιμήσεων των επισκεπτών, πλέον αυτό που ζητούν οι περισσότεροι είναι επεμβάσεις που θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με τα φίλτρα των selfies, όπως ρινική συμμετρία, συμμετρία ζυγωματικών και γενικότερα του προσώπου, ρινοπλαστικές μεταμοσχεύσεις, μεταμοσχεύσεις μαλλιών και χειρουργικές επεμβάσεις βλεφάρων.

Όλα αυτά συμβαίνουν αφότου έρευνα του 2015 είχε καταλήξει στο ότι τα 2/3 των ερωτηθεισών απάντησαν πως είναι λάθος να κάνουν photoshop τα περιοδικά. Την ίδια ώρα, το 57% είχε παραδεχθεί ότι κάνει editing στις φωτογραφίες που ποστάρει στα social media, ώστε να βελτιώσει την εικόνα του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα