Εισαγγελική έρευνα για κυκλώματα που προωθούν αλογίσιο κρέας στην αγορά

Εισαγγελική έρευνα για κυκλώματα που προωθούν αλογίσιο κρέας στην αγορά

Οι σοβαρές καταγγελίες για κυκλώματα τα οποία κλέβουν άλογα ή αγοράζουν γερασμένα, ώστε να διοχετεύσουν το κρέας τους στην αγορά, έφερε την εισαγγελική έρευνα

Η Εισαγγελία θα διερευνήσει τις άκρως σοβαρές καταγγελίες για τη δράση των κυκλωμάτων τα οποία είτε κλέβουν άλογα είτε αγοράζουν γερασμένους και υποσιτισμένους ίππους και στη συνέχεια τα μεταπωλούν σε εγχώρια σφαγεία ώστε να κυκλοφορήσει το κρέας τους στην αγορά σαν αρνίσιο ή σαν βοδινό.

Η Εισαγγελία λοιπόν προχωρά άμεσα στη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης των καταγγελιών που χαρακτηρίζουν την χώρα ως κέντρο εξαγωγής αλογίσιου κρέατος, εκτός από σταθμό εισαγωγής και διακίνησης τέτοιων προϊόντων θέμα που ήδη ελέγχεται.

Με την έρευνα θα διερευνηθούν συγκεκριμένες καταγγελίες για παράνομα σφαγεία ιπποειδών που φέρονται να λειτουργούν στους νομούς Αττικής, Βοιωτίας και Εύβοιας, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η Αστυνομία, εκτός από άλογα, στα παράνομα σφαγεία διοχετεύονται ακόμα και γαϊδουράκια.

Αφορμή για την Εισαγγελική παρέμβαση αποτέλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας Real News το οποίο αναφέρεται σε λαθρεμπόριο αλόγων με βασικό προορισμό την Ιταλία. Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται λόγος για απομακρυσμένες περιοχές του Ασπρόπυργου Αττικής, όπου μετατραπεί σε επίκεντρο παράνομων αγοραπωλησιών γερασμένων και κακοποιημένων αλόγων.

Επιπλέον, στο δημοσίευμα τονίζεται ότι τουλάχιστον είκοσι άλογα εντοπίστηκαν να βρίσκονται σε χωράφια που απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης του Ασπρόπυργου και αρκετά από αυτά είχαν εμφανή τραύματα και σημάδια υποσιτισμού.

Σύμφωνα με καταγγελίες φιλοζωικών τα άλογα αγοράζονται από 300 ευρώ έως και 1.000 ευρώ, ανάλογα με το βάρος τους, και αρκετά από αυτά μεταφέρονται στην Ιταλία με παράνομες διαδικασίες καθώς σε πολλές περιπτώσεις το Λιμενικό αδυνατεί ελέγξει τα κοντέινερ με τα ζώα που φεύγουν στο εξωτερικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΕΦΕΤ: Εντοπίστηκε καβουρμάς με κρέας αλόγου

Μετά τα κεφτεδάκια, αποσύρει και λουκάνικα η IKEA

ΕΦΕΤ: Συνεχίζονται οι έλεγχοι για ανίχνευση DNA αλόγου σε τρόφιμα

Εγκρίθηκε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης με το κρέας αλόγου

SHARE: