Εμβόλιο Κορονοϊού: 324.000 πολίτες δεν έκαναν την τρίτη δόση και δεν έχουν πλέον πιστοποιητικό

Εμβόλιο Κορονοϊού: 324.000 πολίτες δεν έκαναν την τρίτη δόση και δεν έχουν πλέον πιστοποιητικό
Ο εμβολιασμός κυριότερο όπλο κατά του ιου Eurokinissi

Σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους μόνο το 7,5% των δικαιούχων δεν έκανε τρίτη δόση. Περίπου 100 παιδιά εμφάνισαν τον σοβαρό Πολυσυστηματικό Υπερφλεγονώδες Σύνδρομο.

Η πλειοψηφία των Ελλήνων ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για τη λήψη 3ης δόσης ανέφερε ό Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης για την πορεία του σχεδίου Εμβολιαστικής κάλυψης. και μόνο το 7,5% δεν προχώρησε ποσοστό που αντιστοιχεί σε 324.000.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, σημείωσε την ικανοποιητική ανταπόκριση προκαλεί το εμβόλιο Novavax, αλλά υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία σχετικά για τις μεταλλάξεις και τη διάρκεια της ανοσίας, ανέφερε.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς για παιδιά κάτω των 5 ετών, η καθηγήτρια σημείωσε ότι υπάρχει διεθνώς ένας προβληματισμός για την καθιέρωση τριών δόσεων. Την ίδια στιγμή τόνισε την επικινδυνότητα από τη νόσηση των παιδιών από κορονοϊό, καθώς ήδη στη χώρα 50, παιδιά εμφάνισαν το σοβαρό Πολυσυστηματικό Υπερφλεγονώδες Σύνδρομο (ΜΙS-C). Επίσης άλλα 50 παιδιά εμφάνισαν τα συμπτώματα και είναι σχεδόν σίγουρο ότι προσβλήθηκαν από αυτο λόγω κορονοϊού.

«Η σοβαρότητα αυτής της κατάστασης, πάντως, μειώνεται με τη γνώση της θεραπευτικής αντιμετώπισης, δεδομένου ότι αυτά τα παιδιά και διαγνώστηκαν σωστά και πήραν τη σωστή θεραπεία και έτσι δεν υπήρξε κάποια θανατηφόρος έκβαση από όσο ξέρω» σχολίασε η κ. Θεοδωρίδου.

Σε κάθε περίπτωση, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι ένα από τα επιχειρήματα για τον εμβολιασμό των παιδιών κατά της COVID είναι η προστασία έναντι της εμφάνισης αυτού του συνδρόμου.

To MIS-C είναι μία σπάνια αλλά σοβαρή πάθηση, κατά την οποία τα παιδιά που νοσούν με COVID-19, αναπτύσσουν φλεγμονή που επηρεάζει διαφορετικά όργανα του σώματος. Τα παιδιά με αυτήν την πάθηση χρειάζονται ειδική φροντίδα και ίσως χρειαστεί να εισαχθούν σε ΜΕΘ. Αν και το πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο είναι μία σοβαρή πάθηση, με την σωστή ιατρική φροντίδα, τα παιδιά μπορούν να αναρρώσουν.

Η κα Θεοδωρίδου σημείωσε σχετικά με τα πρωτεϊνικά εμβόλια ότι πρόκειται για τεχνολογία που είναι παλιά εδώ και δεκαετίες και έχουν παραχθεί εμβόλια που είναι γνωστά όπως της γρίπης της ηπατίτιδας του κοκκίτη και αλλά. Είναι πιο οικονομικό και διατηρείται εννέα μήνες θερμοκρασία ψυγείου, ενώ το ανοιγμένο μπουκαλάκι των 10 δόσεων μπορεί να παραμείνει και έξι μέρες σε θερμοκρασία δωματίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα