Εμβόλιο Κορονοϊού: Ο αγώνας για τείχος ανοσίας και το αλαλούμ με το AstraZeneca

Εμβόλιο Κορονοϊού: Ο αγώνας για τείχος ανοσίας και το αλαλούμ με το AstraZeneca
Στιγμιότυπο από εμβολιαστικό κέντρο. TATIANA BOLARI/EUROKINISSI

Απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα για τον εμβολιασμό των πολιτών δίνει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στη δίνη των ανακοινώσεων για το εμβόλιο της AstraZeneca, οι επισημάνσεις του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για σημαντικές απορίες των πολιτών σχετικά με τον εμβολιασμό, πέρασαν στο περιθώριο.

Κανείς δεν αμφισβητεί την αγωνία και την ανασφάλεια όλων μας, όμως έχουν διαμορφωθεί συγκεκριμένες κατευθύνσεις για το πως θα πρέπει να κινηθούμε τις επόμενες μέρες.

Ειδικότερα σύμφωνα και με τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών:

  1. Σε σχέση με τις ανακοινώσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca και το ηλιακό όριο που έχει αναφερθεί, τονίζει ότι όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης ηλικίας κάτω των 60 ετών, θα λάβουν ένα ενημερωτικό sms για την απόφαση της Επιτροπής και τη σύσταση αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο
  2. Όσοι έχουν ραντεβού δεύτερης δόσης σε περιπτώσεις, θρόμβωση με θρομβοπενία ή άλλα περιστατικά θρομβώσεων τα οποία έχουν περιγραφεί στην απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών, θα μπορεί ο θεράπων ιατρός από την Δευτέρα 21 Ιουνίου να κάνει αίτηση για αλλαγή της δεύτερης δόσης
  3. Στο θέμα για τα άτομα τα οποία έχουν νοσήσει και έχουν προγραμματίσει την πρώτη δόση εμβολίου, η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είναι αυτό να γίνεται 6 μήνες μετά την ημερομηνία νόσησης και αν οι ίδιοι έχουν ραντεβού πιο πριν, τότε θα πρέπει οι ίδιοι – δεν θα γίνει αυτόματα από το σύστημα μέχρι να τελειοποιηθεί η τεχνική λύση – να ακυρώσουν το ραντεβού τους και να ορίσουν τον εμβολιασμό στους 6 μήνες μετά.
  4. Άτομα τα οποία έχουν νοσήσει, έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη δόση εμβολίου και εκκρεμεί η δεύτερη δόση, τότε και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει οι ίδιοι από μόνοι τους να ακυρώσουν την δεύτερη δόση, με βάση την απόφαση της Επιτροπής ότι αποκτάται ισχυρή ανοσία με την πρώτη δόση.
  5. Για ασθενείς με νοσήματα υψηλού κινδύνου, δηλαδή η ομάδα Α΄, η σύσταση από την Επιτροπή είναι ότι απαιτούνται δύο δόσεις εμβολίου.
  6. Τα άτομα τα οποία έχουν νοσήσει και θα πραγματοποιηθεί μία δόση εμβολίου θα μπορούνε να αποκτήσουν πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί στην επόμενη ενημέρωση.
  7. Σε σχέση τώρα με τα άτομα που έχουν πραγματοποιήσει μία δόση στο εξωτερικό, θα μπορούν να πραγματοποιήσουν τη δεύτερη δόση στη χώρα μας. Θα πρέπει να επισκεφτούν κάποιο ΚΕΠ, να προσκομίσουν τα πιστοποιητικά της πρώτης δόσης εμβολιασμού, θα περαστεί η πρώτη δόση στο σύστημα και θα μπορούν να προγραμματίσουν τη δεύτερη δόση είτε στο ΚΕΠ εκείνη τη στιγμή, είτε μέσω της πλατφόρμας ή τους άλλους τρόπους προγραμματισμού των ραντεβού.
  8. Σε σχέση με το πρόγραμμα εμβολιασμού των ατόμων με σοβαρή κινητική αναπηρία τα οποία αδυνατούν να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα, είμαστε στην τελική φάση της ολοκλήρωσης του σχεδιασμού, απομένουν οι τελευταίες λεπτομέρειες. Και με βάση τις παραλαβές του Johnson&Johnson αναμένεται να ξεκινήσουν προς το τέλος του μήνα ή αρχές Ιουλίου.

Να επισημάνουμε ακόμη ότι άτομα τα οποία έχουν νοσήσει και έχουν ήδη κάνει και δύο δόσεις εμβολίου, δεν θα πρέπει να ανησυχούν. Όπως έχουν αναφέρει οι εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος για την υγεία τους, αλλά αντίθετα είναι καλύτερα θωρακισμένοι από τον ιό.

Η Πορεία των Εμβολιασμών

Χθες ξεπεράσαμε τα 7 εκατομμύρια δόσεων εμβολιασμού και συγκεκριμένα 7.041.432 εμβόλια έχουν χορηγηθεί, 4.302.150 πολίτες έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση και 2.911.340 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Το πρόγραμμα προχωράει πάρα πολύ καλά. Πράγματι, το συγκεκριμένο εμβόλιο (AstraZeneca) είχε πολλά θέματα επικοινωνιακά, αλλά η ουσία παραμένει. Τα εμβόλια είναι ασφαλή, οι επιστήμονές μας το επιβεβαιώνουν, σημείωσε και ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Αυτό που κανείς δεν έχει επισημάνει με ειλικρίνεια από την Κυβέρνηση είναι ότι το επικοινωνιακό πρόβλημα έχει να κάνει με την αγωνία να καλύψουμε ένα μεγάλο αριθμό εμβολιασμένων πολιτών ώστε να μπορούμε να σταθούμε σαν χώρα στην ανταγωνιστική τουριστική αγορά, έχοντας χτίσει ένα τοίχος ανοσίας.

Πέρα από την ουσιαστική παράμετρο που είναι να θωρακιστεί ο πληθυσμός και να αποφύγουμε τις επιπλοκές του κορονοϊού που πιέζουν το σύστημα υγείας, αυτό που τελικά φαίνεται ως επιδίωξη, είναι το χτίσιμο ανοσίας ώστε να εμφανίζουμε βελτιωμένους δείκτες. Για το λόγο αυτό έχουν ανοίξει πλέον όλες οι ηλικιακές ομάδες σε όλα τα εμβόλια. Το άγχος της πολιτείας είναι να πετύχουμε το 60% των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών μέσα στο καλοκαίρι, σενάριο ιδιαίτερα δύσκολο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα