Εμβόλιο κορονοϊού: Το μόνο φως στο σκοτεινό τούνελ της πανδημίας

Εμβόλιο κορονοϊού: Το μόνο φως στο σκοτεινό τούνελ της πανδημίας
Εμβολιασμός για κορονοϊό AP

Αν και αρχικά η απομόνωση θεωρήθηκε ως η βασική προληπτική "θεραπεία" για τον κορονοϊό, τα δεδομένα δείχνουν πως μόνο το εμβόλιο θα μας βγάλει από το αδιέξοδο

Το σκληρό lockdown του προηγύμενου Μαρτίου απέδειξε ότι για να ανακοπή η επέλαση της πανδημίας κορονοϊού η μόνη λύση ήταν η απομόνωση. Με δεδομένο ότι η ανθρώπινη φύση δεν αντέχει πολύ μια τέτοια κατάσταση, η κυκλοφορία των εμβολίων, αποτελεί πλέον τη μόνη ελπίδα για τη δημιουργία του τοίχους ανοσίας που απαιτείται για την επιστροφή στην κανονικότητα. Ήδη το 8,2% του πληθυσμού της χώρας χαμογελά με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί στη χώρα μας 877.405 πολίτες, με το 46,3% αυτών να έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση. Δηλαδή σήμερα πάνω από 400 χιλιάδες Έλληνες έχουν χτίσει ανοσία και σε συνδυασμό ότι υπολογίζεται ότι περίπου άλλοι 700.000 Έλληνες έχουν νοσήσει και αναρρώσει από την επιδημία το προηγούμενο 4μηνο, συμπεραίνεται ότι το 10-11% του ελληνικού πληθυσμού έχει χτίσει ένα ποσοστό ανοσίας.

Η πρώτη “επέτειος” της ανακήρυξης της covid-19 σε πανδημία, συνοδεύτηκε για την Ευρώπη με την έγκριση του τέταρτου εμβολίου για την αναχαίτιση της επιδημίας. Πρόκειται για εμβόλιο της Johnson &ohnson το οποίο έλαβε άδεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι το μόνο που χορηγείται με μία δόση. Τα δεδομένα για το συγκεκριμένο εμβόλιο έδειξαν αποτελεσματικότητα 67%στη μείωση της συμπτωματικής νόσου Covid-19 και 85% στην πρόληψη της σοβαρής νόσου με προστασία κατά των νοσηλειών και των θανάτων.

Η εταιρεία σκοπεύει να ξεκινήσει την παράδοση του μονοδοσικού εμβολίου στην ΕΕ μέσα στο δεύτερο 15θήμερο του Απριλίου και να προμηθεύσει με 200 εκατομμύρια δόσεις την ΕΕ. Η χώρα μας αναμένεται να λάβει μέχρι το τέλος Ιουνίου περίπου 1,2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων της Johnson & Johnson σε 3 ισόποσες παρτίδες των 400 χιλιάδων.

Τα θετικά αυτά νέα έρχονται να προστεθούν στην υπάρχουσα διαδικασία η οποία δείχνει ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο περίπου 1,55 εκατ. δόσεις από το εμβόλιο των Pfizer/Biontech θα έχουν ήδη χορηγηθεί και 240 χιλιάδες της Moderna. Επίσης και η AstraZeneca βρίσκεται στη διαδικασία παράδοσης 400.000 δόσεων το Μάρτιο και 300.000 τον Απρίλιο. Παράλληλα 1 εκατ. δόσεις από τις Pfizer/Biontech θα διατεθούν μέσα στον Απρίλιο.

Με βάση τα στοιχεία αυτά κι εφόσον τα πράγματα κινηθούν χωρίς να έχουμε αιφνιδιασμούς από τις φαρμακευτικές εταιρείες, τότε θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των υγειονομικών αρχών και της Κυβέρνησης. Όπως μάλιστα ανέφερε χθες η αναπληρώτρια Κυβερνητικής Εκπρόσωπος Αριστοτελεία Πελώνη, “μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις, προετοιμάζεται ήδη το σχέδιο. Επόμενη ομάδα που θα εμβολιαστεί είναι οι ευπαθείς, με πιθανή ημερομηνία να ανοίξει η πλατφόρμα την ερχόμενη Παρασκευή 19/3, και θα ακολουθήσουν οι 70-74 και 65-69. Τέλος Απριλίου εκτιμούμε ότι θα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση όλοι οι άνω των 60 και οι ευπαθείς ομάδες. Αυτός μας επιτρέπει να κοιτάμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το καλοκαίρι. Στόχος είναι τον Απρίλιο να δεχτούμε πιλοτικά τουρίστες από κάποιες χώρες της ΕΕ και το Ισραήλ, με πιστοποιητικό εμβολιασμού και τεστ για την είσοδο στη χώρα”.

Εμβόλιο AstraZeneca

Την ίδια στιγμή και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε την Παρασκευή ότι ήδη υπολογίζεται ότι στη χώρα μας, ότι μέσω του εμβολιασμού έχουν αποτραπεί τουλάχιστον 12.000 κρούσματα. Τόνισε δε σχετικά με τις αναφορές για παρενέργειες από το εμβόλιο της AstraZeneca, ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξέτασε προσεκτικά όλα τα δεδομένα και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση για θρομβοεμβολικά επεισόδια που να σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό.

Από την πλευρά της η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου σημειώνει ότι έχουν ήδη δημοσιευτεί με τον τύπο της προδημοσίευσης, τρεις μελέτες που αφορούν σε μεγάλους πληθυσμούς σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα ηλικιωμένα, δηλαδή στις ομάδες εκείνες που οι αρχικές μελέτες ήταν μειονεκτικές, εντός παρενθέσεως, διότι εξαρχής δεν είχαν μπει τα άτομα μεγάλης ηλικίας στην μελέτη.

Η πρώτη μελέτη προέρχεται από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου από τη Σκωτία, αφορά σε ένα πληθυσμό περίπου 5,5 εκατομμύρια και αυτό το οποίο διαπίστωσαν είναι ότι με τη χορήγηση μίας δόσεως του εμβολίου, του εμβολίου και της AstraZeneca και της Pfizer, μετά από ένα διάστημα 28-35 ημερών, που θεωρείται ότι είναι ένα διάστημα που έχουν παραχθεί ικανοποιητικά ποσά αντισωμάτων, μειώθηκαν κατά 85% οι εισαγωγές στα Νοσοκομεία με το εμβόλιο της Pfizer και κατά 94% οι εισαγωγές από το εμβόλιο της AstraZeneca. Το συμπέρασμα έτσι με λίγα λόγια, είναι ότι με μία δόση εμβολίου επετεύχθη η μείωση των εισαγωγών με τη νόσο Covid στα νοσοκομεία.

Η δεύτερη μελέτη που είναι ίσως η μεγαλύτερη από πλευράς αριθμού, προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, αφορά σε 7,5 εκατομμύρια πληθυσμό και τα ιδρύματα τα οποία είναι υπεύθυνα για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων είναι εγνωσμένου κύρους, είναι η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Λονδίνου και άλλων πόλεων της Μεγάλης Βρετανίας.

Και σε αυτή την περίπτωση, έχει ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών. Σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα της συμπτωματικής νόσου, φαίνεται ότι με μία δόση εμβολίου, όπως και στην προηγούμενη μελέτη, μειώνεται ο κίνδυνος και από τα δύο εμβόλια κατά 80%.

Επιδημία

Τα θετικά νέα από τα εμβόλια είναι το μόνο φως στο τούνελ της ανασφάλειας από την πανδημία. Τα κρούσματα στη χώρα δεν φαίνεται να υποχωρούν άμεσα κάτω από τα 2000, με τα μεταλλαγμένα στελέχη να επελαύνουν. Με βάση τα δεδομένα από τα εμβόλια, η διαδικασία αυτή προστατεύει και από τα μεταλλαγμένα στελέχη ή τουλάχιστον μειώνει τη σοβαρότητα της νόσου.

Χθες για ακόμη μία φορά επιβεβαιώθηκαν πάνω από 2500 κρούσματα με τη θετικότητα έναντι των τεστ που διενεργούνται να φτάνει και πάλι το 5%. Ο δε μέσος όρος κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών έχει φτάσει τα 2234 και σταδιακά αποτυπώνεται στις νοσηλείες οι οποίες έχουν ξεπεράσει τις 4200.

Οι δε διασωληνώσεις έχουν εκτιναχθεί στις 545 και το 70% των κλινών ΜΕΘ σε όλη τη χώρα έχει καλυφθεί. Το θετικό είναι πως οι διασωληνώσεις αφορούν μικρότερες ηλικίες έναντι του Νοεμβρίου, δηλαδή κατά το ξέσπασμα του δεύτερου κύματος. Αυτό ναι μεν μειώνει τους θανάτους, όμως φαίνεται να αυξάνει τη διάρκεια των νοσηλειών σε ΜΕΘ Παράλληλα αρχίζουν να παγιώνονται και οι θάνατοι σε πάνω από 50 και εκτιμάται ότι θα αυξηθούν όμως δεν αναμένεται φτιάσουμε στα ημερήσια ρεκόρ του Νοεμβρίου.

Μια ακόμη παράμετρος είναι και η αύξηση των κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 17 ετών κι αυτό παρά το ότι τα σχολεία είναι κλειστά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα