Ένα βήμα πιο κοντά στην παραγωγή και διάθεση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς

Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, εγκληματική ομάδα που καλλιεργούσε και διακινούσε συστηματικά μεγάλες ποσότητες κάνναβης. Ειδικότερα, κατά τη διερεύνηση υπόθεσης καλλιέργειας και διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης, στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα, εντοπίσθηκαν στην περιοχή δύο (2) εγκαταστάσεις θερμοκηπίων, ειδικά διαμορφωμένων για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και τέθηκαν σε διακριτική επιτήρηση. Από την επιτήρηση των χώρων και την ευρύτερη αστυνομική έρευνα διακριβώθηκε η εγκληματική δράση της ομάδας και ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των μελών της. Στο πλαίσιο αυτό συνελήφθησαν, απογευματινές ώρες της 5ης και πρωινές ώρες της 6ης Σεπτεμβρίου 2016, κατά τη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης στις περιοχές Άνω και Κάτω Σουλίου Μαραθώνα, τέσσερα (4) μέλη της σπείρας, ένας 28χρονος υπήκοος Αλβανίας, δύο ημεδαποί ηλικίας 49 ετών και μία 46χρονη ημεδαπή
Επιπλέον εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν τα δενδρύλλια κάνναβης των δύο (2) φυτειών. Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 1.294- δενδρύλλια κάνναβης,      εξοπλισμός καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης, ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας, τρία (3) κινητά τηλέφωνα. Όπως εξακριβώθηκε από την αστυνομική έρευνα, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, σε προγενέστερο χρόνο και στους ίδιους χώρους είχαν προβεί σε καλλιέργεια-συγκομιδή φυτών κάνναβης, τα οποία μετά την επεξεργασία τους διακινούσαν στην παράνομη αγορά ναρκωτικών. Το χρηματικό όφελος που αποκόμισαν από την προαναφερθείσα πώληση, καθώς και το προσδοκώμενο όφελος από την πώληση των κατασχεθεισών ποσοτήτων κάνναβης υπολογίζεται σε -500.000- ευρώ. Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.
Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, εγκληματική ομάδα που καλλιεργούσε και διακινούσε συστηματικά μεγάλες ποσότητες κάνναβης. Ειδικότερα, κατά τη διερεύνηση υπόθεσης καλλιέργειας και διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης, στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα, εντοπίσθηκαν στην περιοχή δύο (2) εγκαταστάσεις θερμοκηπίων, ειδικά διαμορφωμένων για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και τέθηκαν σε διακριτική επιτήρηση. Από την επιτήρηση των χώρων και την ευρύτερη αστυνομική έρευνα διακριβώθηκε η εγκληματική δράση της ομάδας και ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των μελών της. Στο πλαίσιο αυτό συνελήφθησαν, απογευματινές ώρες της 5ης και πρωινές ώρες της 6ης Σεπτεμβρίου 2016, κατά τη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης στις περιοχές Άνω και Κάτω Σουλίου Μαραθώνα, τέσσερα (4) μέλη της σπείρας, ένας 28χρονος υπήκοος Αλβανίας, δύο ημεδαποί ηλικίας 49 ετών και μία 46χρονη ημεδαπή Επιπλέον εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν τα δενδρύλλια κάνναβης των δύο (2) φυτειών. Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 1.294- δενδρύλλια κάνναβης, εξοπλισμός καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης, ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας, τρία (3) κινητά τηλέφωνα. Όπως εξακριβώθηκε από την αστυνομική έρευνα, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, σε προγενέστερο χρόνο και στους ίδιους χώρους είχαν προβεί σε καλλιέργεια-συγκομιδή φυτών κάνναβης, τα οποία μετά την επεξεργασία τους διακινούσαν στην παράνομη αγορά ναρκωτικών. Το χρηματικό όφελος που αποκόμισαν από την προαναφερθείσα πώληση, καθώς και το προσδοκώμενο όφελος από την πώληση των κατασχεθεισών ποσοτήτων κάνναβης υπολογίζεται σε -500.000- ευρώ. Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή. EUROKINISSI

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αφορά φυσικά και νομικά πρόσωπα και πρόκειται αποκλειστικά για ιατρικούς λόγους

Πράσινο φως στην παραγωγή και διάθεση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς  σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα πέραν του κρατικού μονοπωλίου,  από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

Η ηγεσία του υπουργείου υγείας μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος από ομάδα εργασίας  που συστήθηκε με σκοπό την αποτίμηση της σύγχρονης εμπειρίας και της υφιστάμενης νομοθεσίας αναφορικά με την ιατρική χρήση της κάνναβης, δεσμεύεται όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, «να προωθήσει τη λήψη μέτρων, ώστε οι ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στις θεραπευτικές ενδείξεις, να αποκτήσουν πρόσβαση σε φαρμακευτικά σκευάσματα με αποδεδειγμένο κλινικό όφελος».

Σύμφωνα πάντως με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς η διαδικασία παραγωγής και διάθεσης κάνναβης για ιατρικούς λόγους αποτελεί κρατικό μονοπώλιο δίνοντας την αποφασιστική αρμοδιότητα στον Υπουργό Υγείας και γνωμοδοτικό ρόλο στην Επιτροπή Ναρκωτικών . Στην έρευνα αναφέρεται ότι πιθανή παρέμβαση στον ν. 4139/2013 θα ήταν σκόπιμη, μόνο στην περίπτωση που αποφασιζόταν το άνοιγμα της παραγωγής ή και της διάθεσης της κάνναβης και σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα πέραν του κρατικού μονοπωλίου, για ιατρικούς σκοπούς.

Στην περίπτωση αυτή αναφέρει το πόρισμα  θα αρκούσε κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ύστερα από γνώμη της Επιτροπής Ναρκωτικών, με την οποία η ναρκωτική ουσία της κάνναβης θα υπαχθεί σε άλλη κατηγορία. (Στην Ελλάδα, όπως και στις ΗΠΑ, τα προϊόντα της κάνναβης ταξινομούνται στην κατηγορία Α και Β, η οποία περιλαμβάνει ουσίες με υψηλό κίνδυνο κατάχρησης όπως η ηρωίνη).

Με την αλλαγή κατηγορίας στον πίνακα των ναρκωτικών ουσιών η παραγωγή της κάνναβης αναφέρει το πόρισμα θα επιτρεπόταν σε νομικά ή φυσικά πρόσωπα, με την προϋπόθεση γνωμοδότησης της Επιτροπής Ναρκωτικών με ευθύνη του Ε.Ο.Φ., ο οποίος θα εκδίδει και τη σχετική άδεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πόρισμα αναφέρονται δυσκολίες στις τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες λόγω των δυσκολιών εφαρμογής τυφλής διαδικασίας δεδομένου ότι η κάνναβη διαθέτει ψυχοδραστικές ιδιότητες και υπογραμμίζονται  τα εξής:

*  Η λήψη κάναβης κατά την εφηβεία είναι πιθανό να συνδέεται με γνωστικές δυσλειτουργίες που εμφανίζονται σε συνδυασμό με ψυχωτικού τύπου συμπτώματα, ενώ τονίζεται δε ότι η χρήση της συνοδεύεται από εξάρτηση, η οποία είναι κυρίως ψυχολογική.

*Η κάνναβη επίσης μπορεί να προκαλέσει βραχύ ψυχωσικό επεισόδιο το οποίο αποδράμει αλλά η μακροχρόνια πορεία των ατόμων που εμφάνισαν ένα τέτοιο επεισόδιο (~8 έτη) δείχνει ότι περί το 50% των ατόμων χωρίς ψυχιατρικό αναμνηστικό εμφανίζουν ψύχωση του σχιζοφρενικού φάσματος και το ποσοστό αυτό αυξάνει σε 75%, αν υπολογισθούν οι ψυχωτικού τύπου γενικά διαταραχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ HEALTHVIEW

Μετφορμίνη: Ποιό συστατικό «κλέβει» από τη διατροφή;
Άδεια από την Εθνική Αρχή πρέπει να ζητήσουν όλες οι ιδιωτικές κλινικές που λειτουργούν ως μονάδες αναπαραγωγικής ιατρικής
SHARE:

24Media Network