Ένας κόσμος χωρίς τσιγάρο: Με ποια μέσα μπορεί να επιτευχθεί ο δύσκολος στόχος

Ένας κόσμος χωρίς τσιγάρο: Με ποια μέσα μπορεί να επιτευχθεί ο δύσκολος στόχος
Σημαντική για την προσωπική, αλλά και για τη δημόσια υγεία η διακοπή του καπνίσματος Getty Images

Τα "εργαλεία" που μπορεί να χρησιμοποιήσει η πολιτεία, αλλά και ο καθένας μας ατομικά, προκειμένου να μην καπνίσει κανένας από την επόμενη γενιά, παρουσιάστηκαν σε πρόσφατο διεθνές Webinar με τίτλο «Ο στόχος: Ένας κόσμος χωρίς καπνό. Χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία;».

Στα τρία πιο σημαντικά θέματα που αφορούν τη μείωση της βλάβης από το τσιγάρο, ως πιθανά εργαλεία για τη μείωση της νοσηρότητας, ανέπτυξαν σε πρόσφατο Webinar με τίτλο «Ο στόχος: Ένας κόσμος χωρίς καπνό. Χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία;», το οποίο διοργάνωσε η Ένωση για τον Έλεγχο του Καπνίσματος και τη Μείωση της Βλάβης (SCOHRE), σε συνεργασία με την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Πολωνίας.

Το Webinar συντόνισε ο καθηγητής Andrzej Fal, πρόεδρος της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Πολωνίας και συμμετείχαν οι Iwona Pylak, αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και Φόρου Τυχερών Παιγνίων του υπουργείου Οικονομικών της Πολωνίας, Volodymyr Korolenko, αναπληρωτής προϊστάμενος της Κρατικής Υπηρεσίας της Ουκρανίας για τα Φάρμακα, Emanuele Bracco, αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Βερόνα στην Ιταλία και Martin Smatana, αναλυτής Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σλοβακίας.

Στο Webinar αναλύθηκαν τα πιο σημαντικά θέματα που αφορούν τη μείωση της βλάβη από το τσιγάρο, οι βασικοί παράγοντες κινδύνου από τα Μη Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΜΜΝ), ο οικονομικός αντίκτυπος των χρόνιων νοσημάτων και οι φόροι ως εργαλείο για τη δημόσια υγεία.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν τα επιτυχημένα παραδείγματα της Σουηδίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο καθηγητής Andrzej Fal «ο πιο βασικός παράγοντας για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας στο μέλλον, είναι οι ανθρώπινες συνήθειες και συμπεριφορές, καθώς οι Μη Μεταδοτικές Ασθένειες, όπως αυτές που προκαλεί το τσιγάρο, ενοχοποιούνται για περίπου το 90% των πρόωρων θανάτων».

Και οι συνέπειες από το κάπνισμα, είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα δημόσιας.

Ως εκ τούτου, τόνισε ο δρ Fal, ένας σημαντικός στόχος που θέτουμε ως επιστήμονες, είναι μια κοινωνία χωρίς καπνό.

Και, πλέον, υπάρχουν πολλά εργαλεία στη διάθεσή μας, που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου.

«Αναμφίβολα όταν συζητάμε για τις στρατηγικές Δημόσιας Υγείας υπάρχουν πολλά επίπεδα που μπορούν να επιτευχθούν οι επιμέρους στόχοι. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πρόκειται για μια μακρά διαδικασία που βασίζεται κυρίως την πρόληψη. Και χρειάζεται 10 με 20 για να εφαρμοστούν. Οι περιπτώσεις της Νέας Ζηλανδίας και της Σουηδίας καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι χρειάζεσαι αυτόν τον χρόνο, για να προετοιμάσεις, ειδικά τους νεότερους στην κοινωνία, για το “τελικό βήμα”. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να έχουμε στο μέλλον μια γενιά χωρίς καπνό, δηλαδή μια γενιά που πραγματικά δεν έχει καπνίσει ποτέ», ξεκαθάρισε ο δρ Fal.

Στο μεταξύ, όμως, δεν μπορούμε να παραμελήσουμε αυτούς που ήδη καπνίζουν, διότι είναι άνθρωποι οι οποίοι στην πραγματικότητα έχουν εθισμό στη νικοτίνη και η απεξάρτηση για κάποιους είναι εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, ανέφεραν οι ειδικοί.

Τα εργαλεία για τη διακοπή του καπνίσματος

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στη διακοπή του καπνίσματος, συνέχισε ο καθηγητής Fal, μπορούν να χωριστούν σε τρεις ομάδες:

  • Την ιατρική βοήθεια, που περιλαμβάνει ιατρικές συμβουλές και φαρμακολογική υποστήριξη
  • Ο δημοσιονομικός έλεγχος, με βάση τον κανόνα «λιγότερο κακό, λιγότεροι φόροι» και
  • Ψυχολογική υποστήριξη.

Ακολούθως, η συζήτηση του πάνελ επικεντρώθηκε στο πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα και επαρκώς τα εν λόγω εργαλεία.

Παίρνοντας τον λόγο η Iwona Pylak, αναφέρθηκε στις λύσεις ειδικών φόρων κατανάλωσης που εφαρμόζονται στην Πολωνία, οι οποίες πληρούν τις απαιτήσεις της σύμβασης-πλαισίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον έλεγχο του καπνίσματος που επικυρώθηκε από Πολωνία.

Όπως ανέφερε, η τιμολόγηση του τσιγάρου είναι «ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό της επιδημίας του καπνίσματος, καθώς και της κατανάλωσης αλκοόλ. Η αύξηση κατά 10% στην τιμή των τσιγάρων, μείωσε στη χώρα την κατανάλωση κατά 4%. Αν και η αύξηση των τιμών σε ορισμένες χώρες έχει αντίκτυπο στο παράνομο εμπόριο, στην Πολωνία μέχρι στιγμής αυτό δεν συμβαίνει. Οι φόροι που επιβάλλονται σχετίζονται με την περιεκτικότητα σε καπνό. Ως εκ τούτου, τα Θερμαινόμενα Προϊόντα Καπνού φορολογούνται λιγότερο, λόγω μικρότερης περιεκτικότητας σε καπνό».

Στις τελευταίες καινοτομίες του ουκρανικού νόμου για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας εστίασε ο Volodymyr Korolenko, με κύριο στόχο τη ρύθμιση των μηχανισμών δημιουργίας ενός αποτελεσματικού συστήματος δημόσιας υγείας στην Ουκρανία, το οποίο θα βοηθήσει στην ενίσχυση της υγείας του πληθυσμού, την πρόληψη ασθενειών και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

«Η ανάπτυξη και η εφαρμογή μιας στρατηγικής για τη μείωση της βλάβης μέσω επιστημονικών προγραμμάτων δράσης, βρίσκεται σε εξέλιξη. Στόχος είναι να αλλάξουν τα επιβλαβή πρότυπα συμπεριφοράς (ιδίως, εθισμός σε ναρκωτικές και ψυχοτρόπες ουσίες, κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και χρήση προϊόντων καπνού, ανθυγιεινή διατροφή) των πολιτών, κοινωνικών ομάδων ή της κοινωνίας στο σύνολό της. Αυτό αναμένεται να επιτευχθεί με την εισαγωγή μηχανισμών και εργαλείων τόνωσης παραγωγή και βέλτιστη (ορθολογική) κατανάλωση προϊόντων με μειωμένους κινδύνους για την υγεία», τόνισε ο κ. Korolenko.

Την επιβολή φορολογικών επιπέδων που σχετίζονται με τη βλάβη (υψηλότερα για τα τσιγάρα παρά για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα), πρότεινε από την πλευρά του ο Emanuele Bracco .

«Οι διαφημιστικές καμπάνιες για τη διακοπή του καπνίσματος και τα προγράμματα υγείας για βοήθεια στη Βρετανία είχαν μικρό αντίκτυπο. Η φορολογία που αυξάνει την τιμή, θα μπορούσε να είναι ένα εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί για να πείσει τους ανθρώπους να μην ξεκινήσουν το κάπνισμα, αλλά έχει πολύ μικρές επιπτώσεις στη διακοπή του καπνίσματος, καθώς όπως φάνηκε στη Γαλλία, οι μεγάλες αυξήσεις φόρων οδήγησα σε μεγάλη αύξηση των παράνομων προϊόντων. Οι αυξήσεις των φόρων, βαρύνουν κυρίως τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού. Επίσης, η αύξηση των τιμών στα τσιγάρα, φαίνεται να οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανάλωση ηλεκτρονικού τσιγάρου», τόνισε ο Emanuele Bracco.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι προτάσεις για την εναρμόνιση των φόρων σε όλα τα προϊόντα, θα ωθήσουν πολλούς χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου, πίσω στο τσιγάρο και θα αποθαρρύνουν την περαιτέρω αλλαγή.

Ο Martin Smatana, είπε με τη σειρά του ότι οι περισσότερες δημόσιες πολιτικές που στοχεύουν στην εξάλειψη των παραγόντων κινδύνου σήμερα, δεν είναι αποτελεσματικές στη Σλοβακία και σε πολλές άλλες χώρες κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

«Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό, αλλά σχετίζονται κυρίως με δύο βασικές αιτίες: οι πολιτικοί αναμένουν γρήγορα αποτελέσματα και οι αποφάσεις λαμβάνονται συχνά βάσει ελλιπών ή μερικών επιστημονικών δεδομένων. Χώρες όπως η Βρετανία που έχουν καθοδήγηση από την εθνική υπηρεσία για την Αξιολόγηση Τεχνολογίας της Υγείας (HTA), έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, για παράδειγμα, είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη διακοπή του καπνίσματος και τη συνολική μείωση της βλάβης που προκαλεί το κάπνισμα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο κ. Smatana πρόσθεσε ότι αυτό ισχύει και για πολλές χώρες. «Εάν δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για τη χρήση μεμονωμένων προϊόντων καπνού ή εάν και πόσο συχνά οι άνθρωποι κάπνιζαν εναλλακτικά προϊόντα ή και συμβατικά τσιγάρα, είναι αδύνατο να υπολογιστεί ο ιατρικός και οικονομικός αντίκτυπος της μετάβασης σε λιγότερο επιβλαβείς εναλλακτικές λύσεις. Χωρίς δεδομένα, οι περισσότερες συζητήσεις περιορίζονται σε απόψεις».

Όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι η αλλαγή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα προϊόντα καπνού, θα πρέπει να αντικατοπτρίζει και το μέγεθος της βλάβης.

«Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης θα πρέπει να αντισταθμίζουν τις αρνητικές επιδράσεις από τη χρήση των προϊόντων, επομένως είναι κάτι που θα θέλαμε να γίνει. Ωστόσο, εάν θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια ενωμένη Ευρώπη, πρέπει να ενοποιήσουμε τις πολιτικές και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε πολλές χώρες».

Κλείνοντας, όλοι οι ειδικοί τόνισαν ότι ο στόχος για όλους παραμένει να οδηγηθούμε σε έναν κόσμο χωρίς καπνό. Όλα τα μέτρα πρέπει να επιβάλλονται με λογική και τεκμηριωμένα ώστε η επόμενη γενιά να μεγαλώσει χωρίς εθισμό στη νικοτίνη.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα