Ένας νεκρός από λεπτοσπείρωση στην Κέρκυρα – Πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Θεσσαλία

Διαβάζεται σε 4'
Νοσοκομείο
Νοσοκομείο eurokinissi

Επί ποδός ο ΕΟΔΥ μετά από θανατηφόρο κρούσμα λεπτοσπείρωσης στην Κέρκυρα. Πέντε τα επιβαιωμένα κρούσματα στη Θεσσαλία, υπό διερεύνηση 17. Τα μέτρα προστασίας.

Κρούσμα λεπτοσπείρωσης, και μάλιστα θανατηφόρο, καταγράφηκε στην Κέρκυρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο θάνατος επήλθε την περασμένη Παρασκευή.

Η εξέλιξη αυτή σήμανε συναγερμό στον ΕΟΔΥ. Ειδικό κλιμάκιο επιστημόνων του Τμήματος Ζωοανθρωπονόσων της Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα και του Τμήματος Συντονισμού Ετοιμότητας και Απόκρισης της Διεύθυνσης Ετοιμότητας και Απόκρισης με τη συνδρομή των Κινητών Ομάδων Υγείας ΠΕ Κέρκυρας, επισκέφθηκε την Κέρκυρα την Τετάρτη (27/09) όπου πραγματοποίησε δράσεις που αφορούν τόσο την επιδημιολογική διερεύνηση του κρούσματος, όσο και την ενημέρωση των αρχών.

Συγκεκριμένα, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου της Π.Ε. Κέρκυρας, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση και διάθεση ενημερωτικού υλικού σε τοπικούς παράγοντες και επαγγελματίες υγείας και στην οποία παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κέρκυρας, η Γενική Δ/ντρια Δημόσιας Υγείας, εργαζόμενοι στη Δ/νσης Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου και η διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας.

Στη συνέχεια, το ειδικό κλιμάκιο Επιστημόνων του ΕΟΔΥ προέβη σε επιτόπια διερεύνηση των κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης και ενημέρωσης κοινού, στην περιοχή της Βορείας Κέρκυρας όπου συναντήθηκαν με τους Δήμαρχους Β. Κέρκυρας και Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Δίνοντας περαιτέρω έμφαση στην ενημέρωση του πληθυσμού για τα μέτρα προστασίας και πρόληψης, το κλιμάκιο πρόκειται να προχωρήσει και σε παρεμβάσεις πεδίου (εκτίμηση πληθυσμού τρωκτικών, παράγοντες κινδύνου μετάδοσης κλπ). Παράλληλα, γίνονται ενέργειες επιδημιολογικής και περιβαλλοντικής διερεύνησης κατά προτεραιότητα σε περιοχές όπου η νόσος εμφανίζει τη μεγαλύτερη επίπτωση.

Θεσσαλία: Πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα λεπτοσπείρωσης, 17 υπό διερεύνηση

Συνολικά έχουν καταγραφεί το τελευταίο 24ωρο 1219 προσελεύσεις στα ΤΕΠ των μονάδων υγείας στη Θεσσαλία, εκ των οποίων 28 με λοίμωξη του γαστρεντερικού συστήματος και 97 με λοίμωξη του αναπνευστικού. Από τους ελέγχους προέκυψε ότι οι 44 είχαν θετικό τεστ για κορονοϊό. Έχουν καταγραφεί το τελευταίο 24ωρο 8 νέες νοσηλείες λόγω γαστρεντερίτιδας και 17 λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.

Δεν παρατηρείται συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στις υπό επιτήρηση περιοχές, ανέφερε κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Φώτης Σερέτης.

Επίσης, δεν διαγνώστηκε νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα λεπτοσπείρωσης. Μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί 5 κρούσματα λεπτοσπείωσης, ενώ βρίσκονται υπό διερεύνηση άλλα 17.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς συνεχίζεται η εκστρατεία εμβολιασμού ένατι του τετάνου και την ηπατίτιδας Α, στην περιφέρεια Θεσσαλίας. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 1542 εμβολιασμοί έναντι του τετάνου και 131 εμβολιασμοί σε παιδιά ειδικών πληθυσμών ένατι της ηπατίτιδας Α.

Δεν διαγνώστηκαν νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 9.000 κουνούπια σε 90 δειγματοληπτικούς σταθμούς.

Δεδομένης της κυκλοφορίας του ιού στην περιοχή συνιστάται στον πληθυσμό να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι στα δίκτυα υδροδότησης και το τελευταίο 24ωρο έγιναν 1144 λείψεις δειγμάτων.

Όπου υπάρχουν ακτές κολύμβησης με ορατή ρύπανση να αποφεύγεται η κολύμβηση, ανέφερε ο κ. Σερέτης.

Τι είναι η λεπτοσπείρωση

Η λεπτοσπείρωση, όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, είναι μικροβιακή λοίμωξη η οποία παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα και προκαλείται από τον μικροοργανισμό που ονομάζεται λεπτόσπειρα (Leptospira spp).

Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου.

Μέτρα προστασίας

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) τονίζει ότι είναι απαραίτητη η λήψη και τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας, προκειμένου να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος έκθεσης και πιθανής μόλυνσης από λεπτόσπειρα, τα οποία περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Μυοκτονίες στο οικιακό περιβάλλον
  • Εφαρμογή προστατευτικού ρουχισμού (γάντια, μακριά μανίκια, παντελόνι, γαλότσες) σε όσους ασχολούνται σε εργασίες υπαίθρου
  • Απομάκρυνση σκουπιδιών και διατήρηση σχολαστικής καθαριότητας εντός των οικιών
  • Χρήση μέσων παρεμπόδισης για την είσοδο τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους όπου κινούνται άνθρωποι όπως κατοικίες, αυλές, αποθήκες κλπ.
  • Αποφυγή οιασδήποτε επαφής με τρωκτικά γενικότερα
  • Αποφυγή έκθεσης τροφίμων και πόσιμου νερού σε περιοχές όπου υπάρχουν τρωκτικά

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα