Επιπλέον μια ημέρα άδεια ανά έτος για τις εργαζόμενες που επισκέπτονται γυναικολόγο

Επιπλέον μια ημέρα άδεια ανά έτος για τις εργαζόμενες που επισκέπτονται γυναικολόγο
Εξέταση από γυναικολόγο Getty Images/iStockphoto

Επίσημη άδεια μία ημέρα ανά έτος θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν και οι εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να επισκεφθούν τον γυναικολόγο τους.

Μια ημέρα έξτρα άδεια με αποδοχές θα λαμβάνουν όσες εργαζόμενες γυναίκες στον ιδιωτικό τομέα πηγαίνουν για γυναικολογικές εξετάσεις.

Η νέα ρύθμιση περιλαμβάνεται σε τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που εντάχθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που ψηφίστηκε από τη Βουλή την περασμένη εβδομάδα.

Έτσι, πλέον επεκτείνεται και στις εργαζόμενες του ιδιωτικού τομέα η άδεια, που ήδη ισχύει για τον δημόσιο τομέα, για την πραγματοποίηση γυναικολογικού ελέγχου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, με τη ρύθμιση αυτή επιδιώκεται η στήριξη των εργαζόμενων γυναικών στον ιδιωτικό τομέα με τη διευκόλυνση της πραγματοποίησης απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων ενώ εφαρμόζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης των εργαζόμενων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Τι αναφέρει η τροπολογία για την άδεια στις γυναίκες

Στο άρθρο 96 του νέου νόμου επισημαίνεται ότι τροποποιείται το άρθρο 232 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου, στο σημείο που αφορά τις προγεννητικές εξετάσεις και τον γυναικολογικό έλεγχο.

«Οι έγκυοι εργαζόμενες απαλλάσσονται από την εργασία χωρίς περικοπή αποδοχών, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης του εργοδότη, με κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου να υποβάλλονται σε εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου, εφόσον αυτές οι εξετάσεις πρέπει να γίνουν κατά τη διάρκεια του χρόνου εργασίας.

Στις εργαζόμενες χορηγείται μία (1) ημέρα τον χρόνο άδεια με αποδοχές για την πραγματοποίηση γυναικολογικού ελέγχου

Να σημειωθεί ότι με την ίδια τροπολογία διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία δομών και υπηρεσιών για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την υποστήριξη των γυναικών θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων, με τη συνέχιση της μισθοδοσίας των εργαζομένων σε αυτές από το ΕΣΠΑ 2021-2027.

Στις υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνονται ενδεικτικά η τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, τα Συμβουλευτικά Κέντρα και οι Ξενώνες Λειτουργίας του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας, το Παρατηρητήριο για την ισότητα των φύλων της ΓΓΔΟΠΙΦ», αναφέρει ο νέος νόμος.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα