Eπιστήμονες δημιούργησαν ένα ζευγάρι όρχεις σε εργαστήριο

Διαβάζεται σε 3'
Eπιστήμονες δημιούργησαν ένα ζευγάρι όρχεις σε εργαστήριο
Οι σωληνοειδείς δομές που σχηματίζονται στο πιάτο είναι ορατές μετά από 14 ημέρες. International Journal of Biological Sciences

Ισραηλινοί ερευνητές ανέπτυξαν όρχεις από πρωτογενή κύτταρα νεογνών ποντικιών, προσφέροντας νέες ελπίδες για την ανδρική υπογονιμότητα.

Η υπογονιμότητα είναι ένα θέμα που απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους. Το 30% των προβλημάτων που παρουσιάζονται στη γονιμότητα οφείλονται στον άνδρα, το 30% στη γυναίκα και το υπόλοιπο ποσοστό αφορά και τα δυο φύλα ή άγνωστους λόγους.

Η ανδρική υπογονιμότητα επηρεάζει το 7% του συνολικού ανδρικού πληθυσμού.

Μελέτη που διενήργησε το Hebrew University της Ιερουσαλήμ το 2022 είχε αποκαλύψει πως υπήρχε παγκόσμια τάση μείωσης στον αριθμό των σπερματοζωαρίων, με τη ρύπανση να προσδιορίζεται ως εκ των βασικότερων λόγων.

Το Bar-Ilan University του Ισραήλ ερεύνησε ως πιθανή λύση τη δυνατότητα δημιουργίας όρχεων στο εργαστήριο. Όπως αναφέρει η δημοσίευση της εργασίας «ο όρχις είναι υπεύθυνος για την παραγωγή σπέρματος και τη σύνθεση ανδρογόνων (της τεστοστερόνης που είναι η κύρια ανδρική σεξουαλική ορμόνη).

Ανωμαλίες στην ανάπτυξη και τη λειτουργία των όρχεων οδηγούν σε διαταραχές της σεξουαλικής ανάπτυξης και ανδρική υπογονιμότητα. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει σύστημα in vitro για τη μοντελοποίηση του όρχεως».

Έτσι προχώρησαν σε τρόπους δημιουργίας «οργανοειδών όρχεων από πρωτογενή κύτταρα νεογνών ποντικιών».

International Journal of Biological Sciences

Τα μικροσκοπικά, τεχνητά όργανα, που παράγονται από κύτταρα που εξάγονται από όρχεις ποντικιού, μοιάζουν με τη δομή και τη λειτουργία των φυσικών όρχεων ποντικιού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη βιολόγο Δρ Nitzan Gonen, διευκρίνισαν ότι έχουν ως στόχο να αναπτύξουν ανθρώπινους όρχεις από ανθρώπινα βλαστοκύτταρα, ώστε να βοηθήσουν στη θεραπεία αναπτυξιακών σεξουαλικών διαταραχών και στειρότητας.

Οι τεχνητοί όρχεις του ποντικιού λειτούργησαν καλά για εννέα εβδομάδες, διάστημα που θεωρητικά είναι αρκετός χρόνος για τη δημιουργία και την απελευθέρωση σπέρματος ποντικιού. Αυτή η διαδικασία διαρκεί περίπου 34.5 ημέρες.

Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα Haaretz, η Δρ Gonen είπε πως «οι κλινικές γονιμότητας είναι σε θέση να εντοπίσουν ορισμένα από τα προβλήματα που προκαλούν ανδρική υπογονιμότητα (βλ. χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων ή ανώμαλη δομή), αλλά δεν καταλαβαίνουμε πλήρως τι προκαλεί αυτό, ποιες μεταλλάξεις γονιδιώματος οδήγησαν στην πάθηση ή τι πήγε στραβά στην τη λειτουργία του όρχεως, με αποτέλεσμα οι σωλήνες να μην μεταφέρουν καλά το σπέρμα.

Τώρα θα είναι δυνατή η μελέτη αυτών των θεμάτων μέσα στο σύστημα του μοντέλου που έχουμε δημιουργήσει».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα