Σεξ istockphoto

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ SIDE ΣΕΞ

Το άγνωστο side σεξ και οι σχέσεις εξουσίας γύρω από την ερωτική απόλαυση.

“Φίλε δεν θέλω να σε προσβάλω, αλλά τον παίρνεις ή τον δίνεις;”. Αυτή είναι μια ερώτηση που ένας γκέι άνδρας μπορεί να ακούσει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Πέρα από το αδιάκριτο του πράγματος, η ερώτηση παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον σχετικά με το πώς το ετεροφυλοφιλικό σεξ έχει δημιουργήσει την εντύπωση πως όλες οι ερωτικές σχέσεις λειτουργούν βάσει ετεροκανονικότητας, δηλαδή βάσει της πεποίθησης ότι οι άνθρωποι χωρίζονται σε διακριτά και συμπληρωματικά φύλα με φυσικούς ρόλους στη ζωή και πως σε ένα κρεβάτι που υπάρχουν δύο γυμνοί άνθρωποι (θα πρέπει να) υπάρχει απαραίτητα το δίπολο ενεργητικού-παθητικού “ρόλου”.

Κάθε μήνα, περισσότεροι από 13 εκατομμύρια άνδρες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν την εφαρμογή Grindr, είτε για να βγουν ραντεβού, είτε για να βρουν συντρόφους, είτε για να κάνουν σεξ.

Όπως σε όλες τις εφαρμογές dating, έτσι και στο Grindr υπάρχουν εργαλεία ώστε να συμπληρώσεις το “βιογραφικό” σου.

Μπορείς να δηλώσεις αν καπνίζεις ή όχι, αν πίνεις αλκοόλ, τι ύψος έχεις και πόσα κιλά είσαι. Ακόμη, υπάρχει και η επιλογή σχετικά με το τι σου αρέσει στο σεξ, κοινώς ποιος είναι ο “ρόλος” σου, μια επιλογή προβληματική κατά πολλούς, σε έναν κόσμο που η σεξουαλικότητα -ευτυχώς- είναι ρευστή.

Μέχρι πρόσφατα, στο Grindr, στο σημείο που μπορούσε κανείς να συμπληρώσει τον σεξουαλικό “ρόλο” του, οι επιλογές ήταν αυτές που πολλοί άνθρωποι γνωρίζουμε σε έναν βαθμό.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΟΙ ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΟΥ ΣΕΞ

Όπως έχει καθιερωθεί, οι ομοφυλόφιλοι άνδρες (συχνά οφείλουν να) αυτοχαρακτηρίζονται σχετικά με το τι απολαμβάνουν να κάνουν κατά τη διάρκεια του σεξ, με όρους που σχετίζονται με τον πρωκτικό έρωτα.

Ο κόσμος αυτός περιλαμβάνει 3 βασικούς όρους:

Top: Όσοι απολαμβάνουν τον ενεργητικό ρόλο στο διεισδυτικό σεξ.

Bottom: Όσοι απολαμβάνουν τον παθητικό ρόλο στο διεισδυτικό σεξ.

Vers: Όσοι απολαμβάνουν την εναλλαγή ρόλων στο σεξ από bottom σε top.

H queer κοινότητα χρησιμοποίησε τους όρους top και bottom ως σεξουαλικές περιγραφές κατά τη δεκαετία του 1960 και του 1970, καθώς τα queer άτομα χρειάστηκε να αναπτύξουν κώδικες για να εκφράσουν τι τους αρέσει στο σεξ, όταν προσέγγιζαν ερωτικά κάποιο άτομο. Περίπου την ίδια εποχή, ακολούθησε και ο όρος vers, ο οποίος έγινε επίσης μέρος του queer λεξικού.

ΤΟ SIDE ΣΕΞ ΚΑΙ Η ΚΑΝΟΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗ ΔΙΕΙΣΔΥΤΙΚΟΥ ΕΡΩΤΑ

Τον Μάιο του 2022, το Grindr, στο σημείο των “ρόλων” πρόσθεσε μια ακόμη επιλογή, το side, έναν προσδιορισμό που ανατρέπει όσα κυριαρχούσαν μέχρι εκείνη τη στιγμή στην κουλτούρα τoυ γκέι σεξ.

Οι side άντρες είναι εκείνοι που βρίσκουν πληρότητα σε κάθε είδους σεξουαλική πράξη, εκτός από τη διείσδυση. Οι side φιλιούνται, αγκαλιάζονται, κάνουν στοματικό σεξ, καθώς και άλλες δραστηριότητες, εκτός της διείσδυσης.

Τι είναι οι "side" και πως απολαμβάνουν το σεξ;
Τι είναι οι "side" και πως απολαμβάνουν το σεξ; istockphoto

Ο όρος side επινοήθηκε το 2013 από τον Αμερικανό ψυχοθεραπευτή και σεξολόγο Joe Kort. Ο ίδιος δημιούργησε τον συγκεκριμένο όρο με σκοπό να περιγράψει τη δική του σεξουαλικότητα, όταν έπρεπε να περιγράψει σε φίλους του ότι δεν τον ενδιαφέρει το διεισδυτικό σεξ.

Ενώ ο όρος side εισήχθη ως τρόπος περιγραφής των σεξουαλικών συμπεριφορών των ομοφυλόφιλων ανδρών, άνθρωποι όλων των φύλων και των σεξουαλικών προσανατολισμών έχουν ασπαστεί τον όρο, με αποτέλεσμα ο όρος να εξελιχθεί και να καθιερωθεί και εκτός της queer κοινότητας.

Οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι μπορεί να μην ενδιαφέρονται για το διεισδυτικό σεξ είναι πολλοί και διαφορετικοί. Σε κάθε περίπτωση, το να μην θες να κάνεις διειδυτικό σεξ δεν σημαίνει ότι κάνεις κάτι λάθος, δεν σημαίνει ότι έχεις αποτύχει ή πως δεν κάνεις “κανονικό” σεξ.

Αυτό αξίζει να τονιστεί, διότι τη σήμερον ημέρα, που το σεξ περνά από το πληκτρολόγιο, η απόρριψη που σχετίζεται με τις προσδοκίες γύρω από το σεξ μπορεί να είναι συχνή και τραυματική.

Κυρίως οι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι στο ξεκίνημα της ερωτικής τους ζωής, -δυστυχώς- μαθαίνουν και ενημερώνονται για το σεξ από το διαδίκτυο και όχι από ειδικούς, καταλήγουν να θεωρούν πως σεξ είναι αυτό που κυριαρχεί στην επικρατούσα κουλτούρα του θεάματος, αλλά και στον σκληρό και ψεύτικο “κόσμο” του mainstream πορνό.

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως το mainstream πορνό συνήθως παρουσιάζει το σεξ και τις σεξουαλικές επιθυμίες, με αναπαραστάσεις που βασίζονται σε στερεότυπα και εσφαλμένες εντυπώσεις γύρω από τη σεξουαλική επαφή και τα σώματα και πως η προβολή mainstream πορνό συνδέεται με την πατριαρχία και τις κοινωνικές δομές εξουσίας. Κι αυτό, δεν αφορά μόνο το straight πορνό.

ΣΕΞ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΑ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ

Οι άνθρωποι συχνά βγάζουν γρήγορα συμπεράσματα σχετικά με το ποιος «πρέπει» να είναι ο top και ποιος «πρέπει» να είναι bottom.

Αυτά τα συμπεράσματα δεν είναι καθόλου τυχαία. Πηγάζουν σε μεγάλο βαθμό απ’ όσα μας έχουν μάθει σχετικά με τις δυναμικές και τις προσδοκίες γύρω από τα φύλα.

Για παράδειγμα, όταν γνωρίζουμε ένα ζευγάρι ανδρών, στα μάτια μας η πιο masculine εικόνα, στερεοτυπικά, συνδέεται με τον top “ρόλο”, ενώ η πιο “αδύναμη” φιγούρα συνδέεται με τον bottom “ρόλο”.

Ας είμαστε ειλικρινείς, δυστυχώς, τα πατριαρχικά πρότυπα έχουν εισβάλει σε όλους τους τομείς της ζωής -και στην queer κουλτούρα.

Και πώς να μην πέφτεις συνεχώς θύμα της πατριαρχίας, πώς να μην πέφτεις στην παγίδα των στερεοτύπων, όταν η ομοκανονικότητα επιδρά στους queer χώρους ακριβώς όπως η ετεροκανονικότητα επιδρά σε όλους τους τομείς της κοινωνίας;

Τόσο οι bottom άνδρες, όσο και οι side, για πολλούς ανθρώπους, είναι παθητικές υπάρξεις, διότι δεν ακολουθούν τις νόρμες της πατριαρχίας, οι οποίες θέλουν τον άνδρα να είναι αποκλειστικά κυνηγός, ενεργητικός, δυναμικός τον θέλουν να διεισδύει και να απέχει από δραστηριότητες που -παραδοσιακά και στερεοτυπικά- συσχετίζονται με το θηλυκό φύλο.

Για τις κοινωνίες, το σεξ περιλαμβάνει διείσδυση και οτιδήποτε δεν περιέχει διείσδυση δεν είναι σεξ. Έτσι, τα side άτομα πολλές φορές καταλήγουν να αισθάνονται ντροπή, όταν αντιλαμβάνονται ότι κάποιος απογοητεύεται, προβληματίζεται, σοκάρεται ή θεωρεί ότι κάτι «δεν πάει καλά μαζί τους» επειδή δεν προτιμούν το διεισδυτικό σεξ.

Συχνά, δεν παραδέχονται δημόσια ότι δεν απολαμβάνουν το πρωκτικό σεξ, λόγω των σχολίων που άλλοι ομοφυλόφιλοι άνδρες θα μπορούσαν κάνουν για αυτούς, θεωρώντας ότι το side σεξ δεν είναι «πραγματικό» σεξ.

ΣΕΞ ΚΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Οι διεισδυτικοί ρόλοι ανδρών και γυναικών κατά τη διάρκεια της ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής θεωρείται ότι έχουν αναπτυχθεί εξελικτικά για να διευκολύνουν την ανθρώπινη αναπαραγωγή. Οι ρόλοι αυτοί είναι συνήθως αμετάβλητοι, καλά καθορισμένοι και συσχετίζονται με φυσιολογικές και ψυχολογικές εκφράσεις του φύλου.

Πολύ λιγότερα είναι γνωστά σχετικά με τους ρόλους που αφορούν τη διείσδυση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Μελέτες στους τομείς της κοινωνιολογίας, της ψυχολογίας και της υγείας τεκμηριώνουν ότι πολλοί ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άνδρες νιώθουν πως ο “ρόλος” τους στο σεξ τους καθορίζει και κοινωνικά.

Σε έρευνα που συμμετείχαν 429 άνδρες, οι οποίοι είχαν κάνει διεισδυτικό πρωκτικό σεξ με άτομα του ίδιου φύλου, διερευνήθηκε ο βαθμός στον οποίο η διεισδυτική αυτο-ταυτότητα του πρωκτού ήταν σύμφωνη με την “παθητική” συμπεριφορά όσον αφορά την έκφραση της προσωπικότητάς τους.

Επιπρόσθετα, οι ρόλοι της αρρενωπότητας και των χαρακτηριστικών του σώματος (π.χ. μέγεθος πέους, μυϊκότητα, ύψος, τριχοφυΐα και βάρος) χρησιμοποιήθηκαν ως συσχετισμοί της “παθητικής” ταυτότητας του πρωκτού και της συμφωνίας ταυτότητας-συμπεριφοράς του ατόμου.

Τα top άτομα ανέφεραν ότι αισθάνονται πιο αρρενωπά, σε σύγκριση με τα bottom άτομα, ενώ το μέγεθος του πέους και η αρρενωπότητα ήταν δύο παράγοντες που επηρέασαν τη συμφωνία ή την ασυμφωνία μεταξύ της ταυτότητας και της “παθητικής” συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με την έρευνα, χαρακτηριστικά όπως το μέγεθος του πέους, το ύψος, η μυϊκή δύναμη, το βάρος και η τριχοφυΐα μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στο αν κάποιος αυτοπροσδιορίζεται ως top, bottom ή vers.

Η μελέτη έδειξε ότι οι συσχετισμοί των σεξουαλικών αυτο-ετικετών των ομοφυλόφιλων ανδρών μπορεί να εξαρτώνται από πολλούς κοινωνικούς παράγοντες, εκτός από την υποκειμενική ευχαρίστηση που σχετίζεται με την ενεργητική ή παθητική πρωκτική επαφή.

ΓΚΕΙ SIDE ΣΕΞ – ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Το 2011 δημοσιεύτηκε ένα άρθρο στο Journal of Sexual Medicine, στο οποίο οι ερευνητές είχαν εξετάσει 25.000 ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες στην Αμερική σχετικά με τις πιο πρόσφατες σεξουαλικές τους επαφές.

Σύμφωνα με την έρευνα, το side σεξ -παρόλο που δεν συζητιέται και αποτελεί ζήτημα ταμπού- φαίνεται να αποτελεί την κυρίαρχη “προτίμηση”.

Συγκεκριμένα, σχεδόν το 65% των συμμετεχόντων δήλωσε πως κατά την τελευταία τους σεξουαλική εμπειρία δεν υπήρχε διεισδυτική επαφή.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 39,2 έτη. Οι περισσότεροι άνδρες (79,9%) δήλωσαν πως είναι ομοφυλόφιλοι.

Η πιο συχνά αναφερόμενη συμπεριφορά ήταν το φιλί με σύντροφο στο στόμα (74,5%), ακολουθούμενη από το στοματικό σεξ (72,7%) και τον αυνανισμό (68,4%).

Η πρωκτική επαφή σημειώθηκε σε λιγότερους από τους μισούς συμμετέχοντες (37,2%) και ήταν πιο συχνή στους άνδρες ηλικίας 18-24 ετών (42,7%).

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Joshua Rosenberger, υποστήριξε ότι: «Από όλες τις σεξουαλικές συμπεριφορές που ανέφεραν ότι συνέβησαν οι άνδρες κατά την τελευταία τους σεξουαλική επαφή, αυτές που αφορούσαν τον πρωκτό ήταν οι λιγότερο συχνές».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα