Επιστήμονες εντόπισαν χιλιάδες άγνωστους ιούς στις λερωμένες πάνες των παιδιών

Επιστήμονες εντόπισαν χιλιάδες άγνωστους ιούς στις λερωμένες πάνες των παιδιών
Οι ιοί είναι 10 φορές πιο άφθονοι από τα βακτηριακά είδη στα κόπρανα των παιδιών. iStock

Πολυετής μελέτη για το άσθμα και τη χρόνια φλεγμονώδη νόσο στα παιδιά ανακάλυψε 10.000 είδη ιών σε βρώμικες πάνες βρεφών, από 248 'οικογένειες' εκ των οποίων ελάχιστες ήταν γνωστές. Τι σημαίνει αυτό για τα μωρά.

Ερευνητές από τη Δανία ανακάλυψαν 10.000 είδη ιών που ανήκουν σε 248 ‘οικογένειες’ και εκ των οποίων μόλις 16 ήταν γνωστές, μελετώντας για χρόνια βρώμικες πάνες βρεφών.

Τα ευρήματα παρέχουν πληθώρα πληροφοριών για άγνωστους προηγουμένως ιούς και την καλύτερη ‘εικόνα’ από αυτήν που υπήρχε έως τώρα, για τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου του βρέφους.

Τι είναι μικροβίωμα του εντέρου

Ως μικροβίωμα του εντέρου αναφέρεται η τεράστια συλλογή μικροοργανισμών που ζουν στον ανθρώπινο γαστρεντερικό σωλήνα. Περιλαμβάνουν βακτήρια, ιούς, μύκητες και άλλα μικρόβια.

Όλα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος και στη ρύθμιση διαφόρων σωματικών διεργασιών.

Το μικροβίωμα του εντέρου είναι απαραίτητο για τη σωστή πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, την ανάπτυξη και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την παραγωγή σημαντικών ορμονών και νευροδιαβιβαστών.

Πιστεύεται ότι οι ανισορροπίες ή οι διαταραχές μπορεί να σχετίζονται με μια σειρά από παθήσεις υγείας, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η παχυσαρκία και η κατάθλιψη.

Όπως αναφέρει η περίληψη της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Νature Microbiologyτο μικροβίωμα του εντέρου διαμορφώνεται κατά τη βρεφική ηλικία και επηρεάζει την ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος, προστατεύοντας το από χρόνιες ασθένειες αργότερα στη ζωή.

Οι βατηριοφάγοι, ή ιοί που μολύνουν βακτήρια, ρυθμίζουν τη βακτηριακή ανάπτυξη με λύση και λυσογένεση, με τον τελευταίο να είναι ιδιαίτερα εμφανής στο έντερο του βρέφους.

Τα ιικά μεταγονιδιώματα (ιώματα) είναι δύσκολο να αναλυθούν επειδή καλύπτουν αχαρτογράφητη ιική ποικιλομορφία, χωρίς γονίδια δεικτών και τυποποιημένες μεθόδους ανίχνευσης.

Επιλύσαμε συστηματικά την ιική ποικιλομορφία στα ιώματα των κοπράνων από 647 παιδιά ηλικίας 1 έτους που ανήκαν στο Copenhagen Prospective Studies on Asthma in Childhood του 2010, μια μη επιλεγμένη Δανική ομάδα υγιών ζευγών μητέρας-παιδιού που εξετάζει το άσθμα και τη χρόνια φλεγμονώδη νόσο.

Οι ξενιστές προσδιορίστηκαν στο 79% των βακτηριοφάγων, χρησιμοποιώντας ομαδοποιημένους τακτικά ενδιάμεσους βραχείς παλινδρομικούς επαναληπτικούς διαχωριστές εντός βακτηριακών μεταγονιδιωμάτων από τα ίδια παιδιά”.

Οι ιοί ήταν 10 φορές πιο άφθονοι από τα βακτηριακά είδη στα κόπρανα των παιδιών.

Το 90% από αυτά ήταν βακτηριοφάγοι, οι οποίοι επιτίθενται σε βακτήρια αντί για ανθρώπινα κύτταρα, χωρίς να προκαλούν ασθένεια.

Αντίθετα, πιστεύεται ότι διαμορφώνουν τις ανταγωνιστικές ικανότητες των βακτηρίων και εξισορροπούν τους βακτηριακούς πληθυσμούς μέσα στο μικροβίωμα του εντέρου.

Γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί ιοί στα έντερα των παιδιών;

Όπως είπε ο Shiraz Shah, ανώτερος ερευνητής στο Copenhagen Prospective Studies on Asthma in Childhood και ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης “η υπόθεσή μας είναι ότι, επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών δεν έχει μάθει ακόμη να διαχωρίζει την ήρα από το σιτάρι σε ηλικία ενός έτους, εμφανίζεται ένας εξαιρετικά υψηλός πλούτος ειδών από ιούς του εντέρου και πιθανότατα απαιτείται για την προστασία από χρόνιες ασθένειες όπως το άσθμα και ο διαβήτης, αργότερα στη ζωή των παιδιών”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version