Επιστολή σε Μη γιατρούς: Ο ειδικευόμενος είναι γιατρός. Δεν είναι 'ρε φίλε', 'μάστορας' ή 'κοπελιά'

Opening ceremony for the new operating rooms of Evangelismos hospital. Athens, Greece on 16 of September 2014 /       . ,   16  2014
Opening ceremony for the new operating rooms of Evangelismos hospital. Athens, Greece on 16 of September 2014 / . , 16 2014 PALEOLOGOS NICK / SOOC

Επιστολή στους "μη γιατρούς" απευθύνει ειδικευόμενος ιατρός, καυτηριάζοντας τα περιστατικά βια εναντίον συναδέλφων του, τις πενιχρές τους απολαβές και τα δεδουλευμένα εφημεριών που δεν τους καταβλήθηκαν ποτέ

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί στο facebook μια επιστολή διαμαρτυρίας ενός ειδικευόμενου ιατρού για τις συνθήκες εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία. Παίρνοντας αφορμή από τα πρόσφατα γεγονότα ξυλοδαρμού συναδέλφων του από εξαγριωμένους πολίτες, αλλά και την απόφαση του δικαστηρίου που καταδίκαζε τους δύο ειδικευόμενους στο Ρέθυμνο της Κρήτης για το θάνατο μιας 16χρονης, ο κ. Λίνος Μπενάκης περιγράφει με τον πιο γλαφυρό τρόπο τον τρόπο με τον οποίο κατορθώνουν οι ειδικευόμενοι να κρατούν - ότι έχει απομείνει - όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας.

Αναφέρεται τόσο στο φόρτο εργασίας που περιμένει κάποιον ειδικευόμενο γιατρό, ο οποίος όπως αναφέρει μπορεί να είναι υπεύθυνος για να διασωληνώσει έναν πολυτραυματία, έως και να πραγματοποιήσει κάποιο χειρουργείο, "παρόλο που οι συγγενείς θα 'πλησιάσουν' τον καθηγητή ή τον διευθυντή" όπως σημειώνει με νόημα.

Στη συνέχεια ο κ. Μπενάκης αναφέρεται στην υπόθεση ξυλοδαρμού μιας ειδικευόμενης ιατρού στη Μυτιλήνη, που την οδήγησε στο νοσοκομείο με πολλαπλές κακώσεις, αλλά και δύο χειρουργούς και μια νοσηλεύτρια στη Φλώρινα που δέχτηκαν επίθεση από Ρομά.

Η επιστολή αναφέρεται στο καθεστώς εργασίας με τις εξαντλητικές εφημερίες που πληρώνονται με πενιχρή αμοιβή, και η οποία όπως εξηγεί ο ίδιος καθυστερεί ή και δεν καταβάλλεται ποτέ. Ο κ. Μπενάκης καταλήγει αναφερόμενος στην επίσχεση εργασίας που είναι προγραμματισμένη από τους ειδικευόμενους τις επόμενες ημέρες. "Ελπίζω ότι για τουλάχιστον μία εβδομάδα δεν θα υπάρχουν στα νοσοκομεία αυτοί που η κοινωνία απαξιώνει, ξυλοφορτώνει και καταδικάζει σε φυλάκιση με αναστολή" αναφέρει με αγανάκτηση και σημειώνει: "Πολλοί θα ταλαιπωρηθούν σίγουρα -περιμένετε από τον πρεσβύωπα Διευθυντή να σας συνταγογραφήσει στο Τακτικό Ιατρείο, ενώ μέχρι τώρα έδινε τους κωδικούς στον ειδικευόμενο. Πολλοί δεν θα χειρουργηθούν για το χρόνιο πρόβλημά τους όπως είχε προγραμματιστεί, γιατί δεν θα υπάρχουν "βοηθοί". Επίσης, δυστυχώς, πολλοί θα πεθάνουν" σημειώνει με πολύ σκληρά λόγια. Έτσι, όπως ισχυρίζεται κάποιοι αντιληφθούν ποιοι πραγματικά φέρουν το μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για τη διαφύλαξη της υγείας.

Διαβάστε αναλυτικά όλη την επιστολή

"Για τους φίλους ΜΗ γιατρούς:

Ίσως δεν το ξέρετε, αλλά όταν απευθύνεστε σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο, ο πρώτος και ο τελευταίος που θα σας δει και πιθανόν να δώσει την οριστική λύση στο πρόβλημά σας είναι κατά 95% κάποιος/α ειδικευόμενος/η.

Ειδικευόμενος κανονίζει την εισαγωγή σας, ειδικευόμενος παίρνει το αίμα σας και αξιολογεί τις εργαστηριακές τιμές, ειδικευόμενος καλεί άλλους ειδικευόμενους να σας συνεκτιμήσουν, ειδικευόμενος τρέχει μέρα-νύχτα για ό,τι χρειαστείτε, αφού 9 στις 10 επιμελητής μετά το μεσημέρι δεν κυκλοφορεί στις περισσότερες κλινικές.

Ειδικευόμενος θα κάνει ΚΑΡΠΑ στα επείγοντα ή τον όροφο, ειδικευόμενος θα υποδεχτεί και θα διασωληνώσει τον πολυτραυματία, ειδικευόμενος πολύ πιθανόν να σας χειρουργήσει κιόλας (παρόλο που οι συγγενείς σας θα "πλησιάσουν" τον Καθηγητή ή τον Διευθυντή).

Ο ειδικευόμενος είναι γιατρός. Δεν είναι "ρε φίλε", "μάστορας" ή "κοπελιά". Ισως να του απομένουν λίγοι μήνες σε μία διαδικασία που κράτησε ως και 14 χρόνια (χωρίς τις αναμονές) για να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του. Ίσως κάποιοι να είναι πιο διαβασμένοι, ικανοί ή έμπειροι από πολλούς Επιμελητές ή Διευθυντές, που έχουν ξεχάσει πώς είναι η επαφή με τον ασθενή.

Ίσως φίλοι μου δεν το ξέρετε, αλλά αυτή τη στιγμή πολλές χιλιάδες συνάδελφοι ειδικεύονται στο εξωτερικό και δεν φαίνεται πολύ πιθανό να επιστρέφουν. Ίσως δεν το ξέρετε, αλλά σε πολλές κλινικές ή τμήματα ανά την Ελλάδα πλέον ΔΕΝ υπάρχουν ειδικευόμενοι. Στην επαρχία, όπου κάποιοι ζείτε μόνιμα ή πηγαίνετε για καλοκαιρινές διακοπές τα ΚΕΝΑ είναι τεράστια και η ασφαλής εφημέρευση έχει πάει περίπατο από καιρό.

Την προηγούμενη βδομάδα καταδικάστηκαν στην Κρήτη δύο συνάδελφοι που έκαναν τη δουλειά τους ακριβώς όπως προβλέπεται, αλλά η κοινή γνώμη ήθελε "αίμα" για τον θάνατο μιας άτυχης 16χρονης.

Μία συνάδελφος παιδίατρος στη Μυτιλήνη νοσηλεύτηκε λόγω κακώσεων που προκλήθηκαν από τον πατέρα ενός ασθενούς "που αργούσε να εξεταστεί".

Δύο χειρουργοί και μία νοσηλεύτρια στη Φλώρινα δέχτηκαν την επίθεση ρομά για παραπλήσιο λόγο. Αυτά είναι που ακούστηκαν. Γιατί οι διαπληκτισμοί και οι "ψιλοτσαμπουκάδες" είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη.

Οι ειδικευόμενοι παίρνουν μισθό 980-1080 ευρώ. Για τις 7 εφημερίες (πολλοί υποχρεώνονται από τις κλινικές να κάνουν και 11-12) υποτίθεται ότι λαμβάνουμε ακόμα περίπου 500 ευρώ. 500 ευρώ για ένα Σάββατο (24 ώρες) μια Κυριακή (24 ώρες) και πέντε καθημερινές (5Χ17=85 ώρες) κατ΄ελάχιστον. 500 ευρώ για 133 ώρες. 3,75 ευρώ την ώρα. 3,75 για να είμαστε εκεί Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Πάσχα και Δεκαπενταύγουστο. Για να δώσουμε τις πρώτες βοήθειες ή την τελική θεραπεία. Για να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία τη ρήξη ανευρύσματος στις 4 το πρωί, ενώ μας έχουν διαλύσει 50 "επείγοντα" με "βήχα από τριμήνου", "παρωνυχίδα από έτους" και "οσφυαλγία από γεννησιμιού".

Ακόμα και αυτά τα 3,75 μας τα χρωστάνε από το Δεκέμβριο. Κάτι άλλα, παλιότερα, τα έχουμε ξεχάσει.

Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει επίσχεση εργασίας από τους ειδικευόμενους. Ελπίζω ότι για τουλάχιστον μία εβδομάδα δεν θα υπάρχουν στα νοσοκομεία αυτοί που η κοινωνία απαξιώνει, ξυλοφορτώνει και καταδικάζει σε φυλάκιση με αναστολή.

Πολλοί θα ταλαιπωρηθούν σίγουρα -περιμένετε από τον πρεσβύωπα Διευθυντή να σας συνταγογραφήσει στο Τακτικό Ιατρείο, ενώ μέχρι τώρα έδινε τους κωδικούς στον ειδικευόμενο.

Πολλοί δεν θα χειρουργηθούν για το χρόνιο πρόβλημά τους όπως είχε προγραμματιστεί, γιατί δεν θα υπάρχουν "βοηθοί"

Επίσης, δυστυχώς, πολλοί θα πεθάνουν.

Και ίσως μετά από αυτή τη βδομάδα να καταλάβετε ποιοι είναι πραγματικά οι άνθρωποι που έχουν τόσο μεγάλο μερίδιο στην διαφύλαξη της υγείας σας"

SHARE: