Έρχονται οι Τ.ΟΜ.Υ. στις γειτονιές της Αθήνας και της Περιφέρειας

Έρχονται οι Τ.ΟΜ.Υ. στις γειτονιές της Αθήνας και της Περιφέρειας

Οι οποίες θα στελεχωθούν από ένα ιατρό γενικής ιατρικής ή παθολογίας ή παιδιατρικής, ένα νοσηλευτή ή επισκέπτη υγείας και έναν απασχολούμενο ως διοικητικό προσωπικό. Τι ανέφερε στη Βουλή ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός

Το πρώτο βήμα για τη θεσμοθέτηση του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έκανε χθες το υπουργείου Υγείας με τροπολογία επί του σχεδίου νόμου για την ψυχική υγεία. Η τροπολογία προβλέπει τη συγκρότηση 239 Τοπικών Ομάδων Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ.) οι οποίες θα στελεχωθούν κατ’ ελάχιστον από ένα ιατρό γενικής ιατρικής ή παθολογίας ή παιδιατρικής, ένα νοσηλευτή ή επισκέπτη υγείας και έναν απασχολούμενο ως διοικητικό προσωπικό.

Κάθε Τ.ΟΜ.Υ. θα εξυπηρετεί πληθυσμό ευθύνης 10.000 έως 12.000 κατοίκους. Το προσωπικό των Τ.ΟΜ.Υ. που θα καλύπτεται από επαγγελματίες υγείας διαφόρων ειδικοτήτων θα προσληφθεί με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, διετούς διάρκειας και ο αριθμός τους αναμένεται να είναι γύρω στις 3.000.  Το κόστος λειτουργίας των Τ.ΟΜ.Υ. θα καλυφθεί από πόρους της Ε.Ε. (για τις 239 Τ.ΟΜ.Υ. το ετήσιο κόστος -χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η μισθοδοσία- θα είναι 12,3 εκατ. ευρώ).

Όπως ανέφερε χθες στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο λόγος για τον οποίο μπήκε η συγκεκριμένη τροπολογία στο σχέδιο νόμου για την ψυχική υγεία, είναι προκειμένου να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση οι διαδικασίες για τις προσλήψεις του προσωπικού, αλλά και για την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων.

Σε άλλη τροπολογία στο ίδιο νομοσχέδιο, προβλέπεται ότι με τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών αγοράς σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ ιατροτεχνολογικά και αναλώσιμα υλικά καθώς και σκευάσματα ειδικής αγωγής.

Οι πάροχοι αυτών των προϊόντων οφείλουν να δηλώνουν τις τρεις χαμηλότερες τιμές αγοράς της Ε.Ε. των ειδών τους, προκειμένου να προκύψει η τιμή με την οποία θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Σε αντίθετη περίπτωση ο ΕΟΠΥΥ απέχει από τον καθορισμό και την καταβολή αποζημίωσης. Σε περίπτωση που πρόκειται για εγχωρίως παραγόμενα ή εγχωρίως κυκλοφορούντα υλικά, τότε η τιμής καθορίζεται βάσει κοστολογίου με απόφαση του υπουργού Υγείας. Με την ίδια τροπολογία ορίζεται το ποσό των 15 ευρώ ως αποζημίωση για κάθε συνεδρία λογοθεραπείας, εργοθεραπείας και ψυχοθεραπείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ HEALTHVIEW

ΚΕΕΛΠΝΟ: Προσλήψεις στις μονάδες εντατικής θεραπείας
Ποιες είναι οι 6 τροφές που δίνουν ζωή στην καρδιά σας;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα