Ευλογιά των πιθήκων: Μεταλλάξεις, ασυμπτωματικοί και μάσκες στο “μικροσκόπιο” των επιστημόνων

Ευλογιά των πιθήκων: Μεταλλάξεις, ασυμπτωματικοί και μάσκες στο “μικροσκόπιο” των επιστημόνων
Εργαστήριο istock

Σε πλήρη εξέλιξη οι επιστημονικές έρευνες για την ξαφνική μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων σε διάφορες γωνιές του κόσμου. Το ενδεχόμενο μετάλλαξης που μεταδίδεται μέσω του αναπνευστικού συστήματος και οι προτροπές για επαναφορά της μάσκας.

Στο επίκεντρο της προσοχής των επιστημόνων διεθνώς βρίσκονται τα κρούσματα και η εξέλιξη της μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες καταγράφουν ασθενείς της νόσου.

Μεταξύ των χαρακτηριστικών της νόσου που προβληματίζουν ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα είναι η δυνατότητα μεταλλάξεων, καθώς και η διασπορά της νόσου, καθώς μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ασθενών οι οποίοι είναι ασυμπτωματικοί.

Ευλογιά των Πιθήκων: Όσα χρειάζεται να ξέρετε

Ευλογιά των πιθήκων – Γαλιατσάτος: Εξετάζουμε το ενδεχόμενο μετάλλαξης του ιού

Υπάρχουν δύο παραλλαγές του ιού της “ευλογιάς των πιθήκων” επισήμανε μιλώντας στην εκπομπή ΕΡΤ Σαββατοκύριακο, ο Παναγής Γαλιατσάτος, πνευμονολόγος, επικεφαλής μονάδας Covid του νοσοκομείου John Hopkins. Αυτή της κεντρικής Αφρικής είναι πιο σοβαρή σημείωσε, με θνησιμότητα στο 10%των κρουσμάτων. Στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α εντοπίζεται η παραλλαγή της Ανατολικής Αφρικής, που είναι ηπιότερη, σημείωσε.

“Η τόσο γρήγορη διασπορά του συγκεκριμένου ιού στον κόσμο, μας κάνει να πιστεύουμε πως ίσως πρόκειται για μετάλλαξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων”, σημείωσε, “καθώς φαίνεται να μεταδίδεται μέσω του αναπνευστικού συστήματος κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων και όχι μόνο με την επαφή με εξάνθημα πάσχοντος, όπως συμβαίνει στην Αφρική”.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν υπάρχει φόβος πανδημίας με την ευλογιά των πιθήκων. Όσο για την παραλλαγή της Ανατολικής Αφρικής σημείωσε πως “είναι πιο μεταδοτική αλλά δεν οδηγεί σε σοβαρή νόσο, οπότε δεν υπάρχει και κίνδυνος να δημιουργηθεί συμφόρηση στα νοσοκομεία από τις νοσηλείες”.

Το μυστήριο στο οποίο η επιστημονική κοινότητα δεν έχει απαντήσει ακόμη είναι το “πως βγήκε από την Αφρική και μεταδόθηκε στον κόσμο η ευλογιά των πιθήκων”.

Όπως είπε, τα συμπτώματα της νόσου με τον πυρετό, τις κεφαλαλγίες και τα εξανθήματα είναι πιό εμφανή από αυτά του κορονοϊού και ο ασθενής οδηγείται σε απομόνωση και στην άμεση αντιμετώπισή τους, περιορίζοντας έτσι τη μετάδοση.

“Είναι μικρόβιο γνωστό εδώ και 70 χρόνια στην ιατρική κοινότητα” τόνισε, ενώ για τη μετάδοσή της συγκεκριμένης ιογενούς λοίμωξης, σημειώνει πως “γίνεται με την επαφή με δερματικές βλάβες πάσχοντος (εξάνθημα)”.

“Εξετάζουμε τώρα εάν υπάρχει μια μετάλλαξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων που μπορεί να κολλήσει με την αναπνοή. Αναρωτιόμαστε, γιατί δεν εξηγείται πως έχουμε τόσα κρούσματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα σε Ευρώπη και ΗΠΑ” κατέληξε.

Ευλογιά των πιθήκων – Τούντας: Να επανεξεταστεί η χρήση της μάσκας

Θα έχουμε πολλά περισσότερα κρούσματα της “ευλογιάς των πιθήκων” στο άμεσο μέλλον και επιπλέον σε αυτή την ασθένεια έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς ασθενείς” επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γιάννης Τούντας ομότιμος καθηγητής κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όπως εξήγησε, “αυτό σημαίνει πως ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των διαγνωσμένων ή των ύποπτων περιπτώσεων”.

Στη συνέχεια, μάλιστα, σημείωσε πως θα πρέπει να “επανεξεταστεί το θέμα της διατήρησης της μάσκας, τουλάχιστον σε εσωτερικούς χώρους”, λόγω και της νέας απειλής.

Ωστόσο, καθησύχασε τον κόσμο λέγοντας πως η ευλογιά των πιθήκων είναι σαφώς λιγότερο μεταδοτική από τον κορονοϊό καθώς απαιτεί πολύ στενή επαφή, δεν είναι ιδιαίτερα θανατηφόρος ιός και υπάρχουν αντιικά φάρμακα που είναι αποτελεσματικά γι’ αυτή την περίπτωση”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα