Ευλογιά των πιθήκων: Virtual sex και αυτοϊκανοποίηση στα 2 μέτρα συστήνουν τα CDC

Ευλογιά των πιθήκων: Virtual sex και αυτοϊκανοποίηση στα 2 μέτρα συστήνουν τα CDC
CDC

Ο ιός μεταδίδεται από την επαφή με τις δερματικές αλλοιώσεις των ασθενών, τα σεντόνια και τις πετσέτες που χρησιμοποίησαν, καθώς και από μεγάλα αναπνευστικά σωματίδια.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ εξέδωσαν τις οδηγίες τους σχετικά με τη σεξουαλική επαφή τον καιρό της ευλογιάς των πιθήκων.

Μεταξύ των συμβουλών είναι ο αμοιβαίος αυνανισμός και το σεξ με… ρούχα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες:

Προτείνεται το virtual sex χωρίς φυσική επαφή. Για τα ζευγάρια όπου νοσεί ο ένας εκ των δύο, η σύσταση είναι αμοιβαία αυτοϊκανοποίηση σε απόσταση 2 μέτρων χωρίς να αγγίζει ο ένας τον άλλο. Υπάρχει επίσης σύσταση για σεξουαλική επαφή με ρούχα που θα καλύπτουν τα σημεία όπου εμφανίζονται εξανθήματα. Τα CDC συμβουλεύουν για αποφυγή φιλιών ενώ όπως αναφέρουν: “Να θυμάστε να πλένετε τα χέρια σας, τα sex toys σας και όλα τα υφάσματα (κλινοσκεπάσματα, πετσέτες, ρούχα) μετά το σεξ. Περιορίστε τα άτομα με τα οποία έχετε σεξουαλική επαφή για να αποφύγετε τη διασπορά”.

Παράλληλα, τα CDC συστήνουν την υπεύθυνη ενημέρωση μεταξύ των ερωτικών παρτενέρ για πιθανή νόσηση ή συμπτωματολογία, ή για ανεξήγητες πληγές ή εξανθήματα στο σώμα, “συμπεριλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού”.

“Εάν εσείς ή ο σύντροφός σας ήσασταν πρόσφατα άρρωστος, αισθάνεστε άρρωστοι ή έχετε ένα νέο ή ανεξήγητο εξάνθημα ή πληγές, μην κάνετε σεξ και επισκεφτείτε έναν χώρο υγειονομικής περίθαλψης”, αναφέρεται, ενώ τονίζεται πως “αυτό ισχύει ακόμη κι αν η ευλογιά των πιθήκων δεν βρίσκεται στην περιοχή σας”.

Γενικά, αν ένας εκ των δύο ερωτικών παρτενέρ νοσεί, η σύσταση είναι η γενική αποφυγή των ερωτικών επαφών, ωστόσο σε περίπτωση που το ζευγάρι αποφασίσει πως θέλει να προχωρήσει σε σεξουαλική συνεύρεση, οι οδηγίες είναι οι παρακάτω.

CDC

Τα παραπάνω πάντως έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στα social media, καθώς οι υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου προτρέπουν όποιον βρεθεί θετικός στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων να απέχει από το σεξ έως ότου εξαφανιστούν τα συμπτώματά του.

Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει αποδειχθεί μετάδοση μέσω της ίδιας της σεξουαλικής επαφής, δηλαδή μέσω του σπέρματος, των εκκρίσεων του κόλπου ή άλλων σωματικών υγρών, όπως συμβαίνει με σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες όπως ο HIV, τα χλαμύδια και η σύφιλη.

Υπενθυμίζεται πως η ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες.

Ευλογιά των Πιθήκων: Όσα χρειάζεται να ξέρετε

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ:

Το νόσημα μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με μολυσμένα άτομα, τα ρούχα τους, τα σεντόνια τους ή τα σωματικά τους υγρά. Ο ιός εισέρχεται στο σώμα :

  • μέσω δερματικών βλαβών (ορατών ή αόρατων) των βλεννογόνων (μάτια, μύτη, στόμα)
  • μέσω της αναπνευστικής οδού (βήχας , φτάρνισμα, παρατεταμένη επαφή πρόσωπο με πρόσωπο)
  • από δάγκωμα ή γρατζουνιά από μολυσμένο ζώο (κυρίως τρωκτικά)
  • σπανιότερα από κατανάλωση μολυσμένου ζώου που δεν έχει μαγειρευτεί επαρκώς ή με την επαφή με το δέρμα ή το τρίχωμα μολυσμένου ζώου.

Από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων χρειάζεται να περάσουν 5 έως 21 μέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (συνήθως 6 με 13 ημέρες).

Αυτά μπορεί να είναι:

  • Πυρετός >38C
  • Κεφαλαλγία
  • Μυαλγίες
  • Ραχιαλγία / Οσφυαλγία
  • Διογκωμένοι λεμφαδένες (χαρακτηριστικό σημείο διαφορικής διάγνωσης από την ευλογιά)
  • Ρίγος
  • Καταβολή δυνάμεων
  • Εξάνθημα (συνήθως παρουσιάζεται 1 με 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού). Συχνά προηγείται το δερματικού εξανθήματος, εμφάνιση βλαβών σε βλεννογόνους (π.χ. στοματικής κοιλότητας). Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων των παλαμών, των πελμάτων και των γεννητικών οργάνων. Οι δερματικές βλάβες αρχικά εμφανίζονται με τη μορφή κηλίδων (επίπεδες βλάβες) αλλάζουν σε βλατίδες (ανυψωμένες βλάβες) οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές βλατίδες κυστίδια (φουσκάλες με υγρό ), φλύκταινες (φουσκάλες με πύον ) και στη συνέχεια σε εσχάρες (κρούστες) που τελικά υποχωρούν μόνες τους. Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμευλογιάς.

Η νόσος διαρκεί 2-4 εβδομάδες και είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενη. Τα συμπτώματα είναι πιο ήπια από αυτά της ευλογιάς. Ωστόσο αναφέρεται ποσοστό θνητότητας περίπου 1%. Η σοβαρή μορφή της νόσου αφορά κυρίως ανοσοκατεσταλμένους, παιδιά και εγκύους.

Για αποφυγή νόσησης, ο ΕΟΔΥ αναφέρει:

Απαιτείται η τήρηση των βασικών μέτρων ατομικής υγιεινής.

  • πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό τακτικά ή χρησιμοποιείτε αλκοολούχο αντισηπτικό
  • καταναλώνετε κρέας μόνο αν έχει μαγειρευτεί επαρκώς
  • μην πλησιάζετε άγρια ζώα, συμπεριλαμβανομένων νεκρών ζώων
  • μην έρχεστε σε στενή επαφή και μην μοιράζεστε ρούχα με άτομα που δεν αισθάνονται καλά και παρουσιάζουν δερματικές βλάβες

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα