Φάρμακα: Οργή για τις νέες τιμές στα γενόσημα – “Καμία επιβάρυνση” λέει ο Άδωνις Γεωργιάδης

Διαβάζεται σε 9'
Φαρμακεία
Φαρμακεία EUROKINISSI ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ζητά να μην επιτρέπεται η δυνατότητα στον εκάστοτε γιατρό να κλειδώνει την εμπορική ονομασία του γενόσημου φαρμάκου – Έντονες αντιδράσεις για τις δηλώσεις Άδωνι Γεωργιάδη.

Μεγάλες αυξήσεις σε τουλάχιστον 1.700 γενόσημα φάρμακα ήρθαν με το καινούργιο δελτίο τιμών φαρμάκων, με συνέπεια την επιβάρυνση των ασφαλισμένων. Οι νέες αυξήσεις ενεργοποιήθηκαν από τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024, με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αθηνών να αντιδρά εξαρχής, αναφέροντας πως συμμερίζεται την “δίκαιη αγανάκτηση” των πολιτών, μετά από την τελευταία “κυβερνητική επιλογή”.

Ο ΦΣΑ ανακοίνωσε χαρακτηριστικά πως οι φαρμακοποιοί γίνονται δέκτες οργισμένων αντιδράσεων από πολλούς ασφαλισμένους, μετά την αύξηση στη συμμετοχή που καλούνται να πληρώσουν και η οποία σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολύ υψηλή.

Μιλάμε άλλωστε για αύξηση συμμετοχής της τάξης του 80% για κάποια συγκεκριμένα φάρμακα.

Ο ΦΣΑ τόνισε πως οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων, εξηγώντας πως οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας.

Σε ανακοίνωσή του ανέφερε ακόμα πως οι νέες τιμές θα επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους με περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ συνολικά. Το ποσό αυτό θα εξοικονομήσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, καταβάλλοντας αντίστοιχα λιγότερο clawback στον ΕΟΠΥΥ, υποστηρίζει (το clawback είναι η αυτόματη επιστροφή της φαρμακευτικής δαπάνης από τις φαρμακευτικές εταιρείες στο Δημόσιο – ΕΟΠΥΥ ή/και Υπουργείο Υγείας).

Παρέμβαση Άδωνι Γεωργιάδη

Μετά από σειρά δημοσιευμάτων και αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, προχώρησε σε διευκρινίσεις σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1.

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι έχουν αλλάξει όροι αποζημίωσης για τα γενόσημα φάρμακα και δεν έχει υπάρξει “η παραμικρή μεταβολή στα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων”, λέγοντας ότι “επιβάρυνση υπάρχει για όσους δεν δεχθούν να πάρουν το φθηνότερο γενόσημο φάρμακο”.

Παραδέχθηκε ότι “υπήρχε νόμος του 2021 που έλεγε ότι ο Υπουργός Υγείας θα υπογράψει απόφαση για την τιμή αποζημίωσης στα γενόσημα. Ο νόμος έλεγε ότι θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου 2023, όμως δόθηκε από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη παράταση για 31 Ιανουαρίου 2024. Εγώ δεν έδωσα άλλη αναβολή και έτσι τέθηκε σε ισχύ η απόφαση”.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, η απόφαση ορίζει ότι “ο ΕΟΠΥΥ, σε κάθε δραστική ουσία αποζημιώνει το φθηνότερο γενόσημο. Δουλειά του φαρμακοποιού είναι να ενημερώνει ότι ο ασθενής έχει 10 επιλογές με βάση την δραστική ουσία. Η δραστική ουσία έχει πολλές εμπορικές ονομασίες, όλα τα φάρμακα αυτά κάνουν την ίδια δουλειά.

Ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει το φθηνότερο γενόσημο στο 100%. Αν κάποιος επιλέξει να πάρει άλλο φάρμακο, πιο ακριβό από το φθηνότερο, θα πρέπει να επιβαρυνθεί την διαφορά”, είπε συγκεκριμένα. “Η πολιτική αυτή ξεβολεύει τον κόσμο, αλλά είναι σωστή”, είπε κυνικά.

Τι γινόταν ως τώρα με τα φάρμακα και τι γίνεται τώρα

-Η τιμή αποζημίωσης ενός φαρμάκου προσδιορίζεται με βάση το πιο φτηνό σκεύασμα στην κατηγορία, με τη συμμετοχή να φτάνει στο 10% ή 25% ανάλογα με τον ασφαλισμένο και την εκάστοτε πάθηση.

-Η ασφαλιστική τιμή ως η τιμή του φθηνότερου, ισχύει για τα σκευάσματα για τα οποία δεν ισχύει προστασία πατέντας. Αν ασθενής επέλεγε να αγοράσει πιο ακριβό φάρμακο που βρίσκεται στην ίδια κατηγορία δραστικής ουσίας, τότε έπρεπε να επωμιστεί τη διαφορά.

-Τα παραπάνω όμως δεν ίσχυαν για τα γενόσημα. Η συμμετοχή του ασθενούς έφτανε μόνο στο 10% ή 25% της λιανικής, ανεξαρτήτως επιλογής του ασθενούς. Η διαφορά επιβάρυνε τον ΕΟΠΠΥ με 30 εκατ. ευρώ και ακολούθως τις φαρμακευτικές μέσω των αυτόματων επιστροφών του clawback. Η διαφορά για τα γενόσημα είχε καταργηθεί επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.

-Με απόφαση Γεωργιάδη, σταματά η εξαίρεση για τα γενόσημα με τη διαφορά πλέον να καταλήγει στους πολίτες οι οποίοι καλούνται να επιλέξουν το φθηνότερο, ανεξαρτήτως του τι προτείνει ο γιατρός. Πρακτικά, με τη νέα αλλαγή εάν τα γενόσημα έχουν υψηλότερη λιανική τιμή, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν κανονικά τη συμμετοχή που προβλέπεται για όλα τα φάρμακα. Για παράδειγμα, μεγάλες αλλαγές καταγράφονται στις στατίνες, φάρμακο για τη χοληστερίνη.

Ακόμη, για πολλά σκευάσματα όπως αναλγητικά και βιταμίνες, η συμμετοχή αυξάνεται στο 50% από 25%, ενώ πολλά άλλα φάρμακα βγαίνουν από τη λίστα αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ (αποχρεμπτικά, σιρόπια για βήχα κλπ). Εξαιρούνται μόνο οι βιταμίνες για εγκύους και παιδιά (κυρίως σίδηρος) που η συμμετοχή είναι μηδενική.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Ανδρέας Λουράντος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), η συμμετοχή στη δίμηνη συνταγή ροσουβαστατίνης αυξήθηκε από 0 ευρώ στα 31,96 ευρώ. Προειδοποίησε δε πως κάποιοι ασθενής, αν δεν πάρουν τα σωστά φάρμακα για αυτούς, όπως τα γράφει ο γιατρός τους, κινδυνεύουν να καταλήξουν σε νοσοκομείο.

Παράδειγμα όπως τίθεται από τον ΠΦΣ: Στην θεραπευτική κατηγορία των στατινών (ΑΤC4), τα γενόσημα της ροσουβαστατίνης επιβαρύνονται πλέον σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι πριν, αφού λαμβάνεται ως βάση υπολογισμού η τιμή αποζημίωσης του φθηνότερου φαρμάκου της θεραπευτικής κατηγορίας (το φθηνότερο σκεύασμα σιμβαστατίνης).

Το πρόβλημα μάλιστα παρουσιάζεται έντονα στις συσκευασίες φαρμάκων, με τις μεγαλύτερες περιεκτικότητες σε δραστική ουσία

  • ROSUVASTATIN/WIN MEDICA F.C TAB 40MG/TAB – Λ.Τ= 23,28 € με τιμή αποζημίωσης θεραπευτικής κατηγορίας 7,35€ Νέα συνολική συμμετοχή ασφαλισμένου υπολογιζόμενη με 25% : 17,70 ευρώ (η παλιά συμμετοχή 5,82€)
  • TORVACHOL F.C. 40MG/TAB BT*30 – Λ.Τ=9,50€ με τιμή αποζημίωσης θεραπευτικής κατηγορίας 7,35€ Νέα συνολική συμμετοχή ασφαλισμένου υπολογιζόμενη με 25% : 3,99€ (η παλιά συμμετοχή 2,34€)
  • LEPUR F.C 40MG/TAB BT*30 – Λ.Τ= 7,35€ Συμμετοχή 1,84€ που δεν αλλάζει γιατί είναι η τιμή αποζημίωσης για όλη τη θεραπευτική κατηγορία των στατινών

Απάντηση από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο να αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

“Σήμερα ο Υπουργός Υγείας ανέφερε σε τηλεοπτικό σταθμό σχετικά με το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί με τις αυξημένες συμμετοχές των ασφαλισμένων όταν προμηθεύονται γενόσημα, ότι ο ασθενής έχει τη δυνατότητα επιλέγοντας το φθηνότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας, να μην πληρώνει συμμετοχή.

Στην παρούσα κατάσταση μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ο ασθενής προκειμένου να μην καταβάλλει επιπλέον συμμετοχή, θα πρέπει να επιλέξει το φθηνότερο φάρμακο από την ίδια θεραπευτική κατηγορία στην οποία ανήκει, που είναι διαφορετικής δραστικής από αυτό που αναγράφεται στη συνταγή.

Όλη αυτή η επιβάρυνση στη συμμετοχή προέκυψε από την εφαρμογή ενός ανενεργού παλιού νόμου που λάμβανε συνεχείς παρατάσεις στην εφαρμογή του. Ο ΠΦΣ ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας να αλλάξει το νόμο για να αποφευχθούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις στις συμμετοχές των ασφαλισμένων.

Θεωρούμε επίσης, ότι είναι επιβεβλημένο προκειμένου να γίνει πράξη η δυνατότητα στον Έλληνα ασθενή να επιλέγει φθηνότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Υπουργού, να μην επιτρέπεται η δυνατότητα στον ιατρό να κλειδώνει την εμπορική ονομασία του γενόσημου φαρμάκου”.

Οργή συνταξιούχων

Την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων των συνταξιούχων προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Υγείας.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων με ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι η αύξηση της τιμής σε περισσότερα από 1.700 γενόσημα φάρμακα, η οποία φθάνει ακόμα και στο 80% σε ορισμένες περιπτώσεις, εν μέσω σκληρής ακρίβειας θέτει εν αμφιβόλω την δυνατότητα επιβίωσης των συνταξιούχων.

Οι εκπρόσωποι των απομάχων της εργασίας, απαιτούν να υπάρξει επανακαθορισμός της λιανικής και της ασφαλιστικής τιμής των φαρμάκων, ώστε να περιοριστεί η επιβάρυνση και, αν είναι εφικτό, ακόμα και να μηδενιστεί για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, “ο πρωθυπουργός πρέπει να αναλάβει τις βαρύτατες ευθύνες του αντί να κρύβεται πίσω από την τη μιντιακή ασυλία που έχει εγκαθιδρύσει στη χώρα”, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι “ο σημερινός υπουργός Υγείας από οποιοδήποτε υπουργείο και αν πέρασε, άφησε ανεξίτηλα χαραγμένη την πολιτική του ταυτότητα”.

Όπως επισημαίνει το ΕΝΔΙΣΥ, τα πλήγματα που έχουν δεχθεί οι συνταξιούχοι είναι διαδοχικά:

-Αυξήσεις “ψίχουλα”, τις οποίες πήραν πίσω με την διατήρηση της “προσωπικής διαφοράς” ή με την πρόσθετη επιβάρυνση της Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ).

-Καμία προστασία απέναντι στη λαίλαπα της ακρίβειας, με την τελευταία διετία να καταγράφεται αύξηση 31,5% στο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στα τρόφιμα.

-Τα νοσοκομεία υπολειτουργούν και πλέον υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε κρίσιμα χειρουργεία για την επιβίωση των ασθενών, λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού (πχ αναισθησιολόγοι), ενώ

-τελευταίο χτύπημα, η αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα, που είναι απαραίτητα για την υγεία χιλιάδων πολιτών, ειδικά συνταξιούχων.

“Ντροπή, μόνο ντροπή…”, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΥΡΙΖΑ: “Τέλος και οι δωρεάν παροχές στα φάρμακα”

Δριμεία κριτική εξαπέλυσε ο βουλευτής Αχαΐας και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, για τις αυξήσεις στα φάρμακα.

Ο “μεταρρυθμιστικός” ορυμαγδός της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει ανερυθρίαστος, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνοντας ότι “τη χασούρα όμως την επωμίζεται το γνωστό “υποζύγιο”, η κοινωνία. Με δεξί χέρι τον αμετανόητο μνημονιακό Υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, που είχε δηλώσει με παρρησία ότι δεν θα του κλέψει τη δόξα των απολύσεων καμιά τρόικα, το στοίχημα για ένα δημόσιο σύστημα υγείας που εξασφαλίζει σε όλες και όλους ισότιμη και καθολική πρόσβαση σε δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας όχι μόνο δεν κερδίζεται, αλλά τουναντίον έρχεται να επιβαρύνει ακόμη πιο πολύ την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών της Ελλάδας 2.0

Από τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου άρχισε να ισχύει για τα φαρμακεία το Νέο Δελτίο Αναθεωρημένων Τιμών για Ανθρώπινη Χρήση, δυνάμει της υπ΄ αρ. πρωτ. Δ3(α) 7868/9-2-2024 υπουργικής απόφασης περί αναθεώρησης του καταλόγου των αποζημιούμενων φαρμάκων. Πρακτικά αυτό συνεπάγεται αύξηση του κόστος της συμμετοχής των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Εν μέσω άκρατης και κρατικά ανεξέλεγκτης ακρίβειας και πανευρωπαϊκών ρεκόρ πληθωρισμού και μεγάλης συρρίκνωσης των εισοδημάτων η νεοδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ αποφασίζει να μετακυλίσει και αυτό το κόστος στον ασφαλισμένο και υπερφορλογούμενο πολίτη.

Η κυβέρνηση από το 2019 που διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας έχει αποτύχει παταγωδώς να ελέγξει με ορθό και επιστημονικά έγκυρο τρόπο της (συχνά προκλητή) ζήτηση φαρμάκου, μη υιοθετώντας σοβαρές δημόσιες πολιτικές πρόληψης, αδιαφορώντας για την εμπέδωση της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την επιτυχία του θεσμού του οικογενειακού ιατρού και αποφεύγοντας να εφαρμόσει διεθνώς παραδεκτά πρωτόκολλα συνταγογράφησης φαρμάκων και διαγνωστικών ελέγχων μέσω του ψηφιακού εργαλείου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης”.

“Οι πολίτες, λοιπόν, θα σηκώσουν στις πλάτες τους το βάρος, αφού η νεοφιλεύθερη ιδεολογία και πρακτική του Υπουργού Υγείας, Άδωνη-Σπυρίδωνα Γεωργιάδη, αφήνουν την αγορά -αυτή τη φορά του φαρμάκου- όλο και πιο ασύδοτη, με πρόφαση το αόρατο – πραγματικά – χέρι της αυτορρύθμισης και εφαρμόζει τον ιδεοληπτικό ψυχαναγκασμό του ελάχιστου κράτους, μετακυλίοντας την ευθύνη και το λογαριασμό στους ασφαλισμένους.

Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στεκόμαστε απέναντι σε αυτές τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ζημιώνουν την κοινωνία και δεσμευόμαστε για την κατάργησή τους”, καταλήγει ο κ. Παναγιωτόπουλος στην ανακοίνωσή του.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα