Συμβουλή προς δημάρχους: Φτιάξτε πάρκα χωρίς σχήμα για να ζουν περισσότερο οι κάτοικοι

Συμβουλή προς δημάρχους: Φτιάξτε πάρκα χωρίς σχήμα για να ζουν περισσότερο οι κάτοικοι
Χαρακτηριστικό παράδειγμα πάρκου χωρίς σχήμα από την πόλη του Ντένβερ 123rf

Αμερικανοί ερευνητές διαπιστώνουν ότι τα ακανόνιστα διαμορφωμένα πάρκα μειώνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας των κατοίκων.

Για αρκετά χρόνια οι επιστήμονες μελετούσαν τη σχέση της υγείας των κατοίκων μιας αστικής περιοχής με τους χώρους πράσινου που διαθέτει, δίνοντας βαρύτητα στην πυκνότητα των φυτών και την έκταση. Όμως μια ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι το μυστικό για καλύτερη ζωή και μείωση της θνησιμότητας βρίσκεται στη δημιουργία πάρκων χωρίς σχήμα, δηλαδή να είναι ακανόνιστα διαμορφωμένα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο υψηλού κύρους επιστημονικό περιοδικό The Lancet Planetary Health, ενώ τα περισσότερα πάρκα έχουν τετράγωνο σχήμα, που αποτελεί μια αντανάκλαση της ρυμοτομίας της πόλης όπου βρίσκονται, τα πάρκα με ακανόνιστο σχήμα φαίνεται να είναι εκείνα τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας των κατοίκων που ζουν κοντά τους. Τη μελέτη υπογράφουν οι Huaquing Wang, Ph.D. σπουδαστής αστικών και περιφερειακών επιστημών και Lou Tassinary, καθηγητής μεθόδων απεικόνισης.

“Σχεδόν όλες οι μελέτες που διερευνούν τις επιδράσεις του φυσικού περιβάλλοντος στην ανθρώπινη υγεία επικεντρώνονται στο μέγεθος των χώρων πρασίνου μια περιοχής”, ανέφεραν οι μελετητές. “Βρήκαμε όμως ότι το σχήμα και η μορφή του χώρου είναι τα στοιχεία που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτή τη συσχέτιση”.

Στη μελέτη, οι Wang και Tassinary διεξήγαγαν στατιστικές αναλύσεις δεδομένων από περιοχές της Φιλαδέλφειας για να αξιολογήσουν τις σχέσεις μεταξύ των εδαφικών και μορφολογικών μετρήσεων του τοπίου και της υγείας των κατοίκων. Έτσι διαπίστωσαν μέσω οθονών καταγραφής ότι οι κάτοικοι που βρίσκονται και κυκλοφορούν σε πιο περίπλοκους μορφολογικά χώρους πράσινου είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

“Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η σύνδεση των υφιστάμενων πάρκων πράσινα περάσματα ή η προσθήκη νέων χώρων με ακανόνιστη δομή μπορεί να είναι στρατηγικές για την προαγωγή της υγείας χωρίς να κοστίζουν”, δήλωσαν οι Wang και Tassinary. “Έχουμε δείξει ότι η πολυπλοκότητα του σχήματος του πάρκου συνδέεται θετικά με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας. Η σχέση αυτή μπορεί να οφείλεται στον αυξημένο αριθμό σημείων πρόσβασης που προσφέρονται σε περίπλοκους χώρους πρασίνου”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης αρκεί μια μικρή η αύξηση των πράσινων σημείων χωρίς κάποια διάταξη για να μειωθούν οι θάνατοι από διάφορες αιτίες αλλά κυρίως από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα