Γρίπη: Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Σλοβενία και Αλβανία, οι χώρες με τη υψηλότερη έξαρση στην Ευρώπη

Γρίπη: Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Σλοβενία και Αλβανία, οι χώρες με τη υψηλότερη έξαρση στην Ευρώπη
Γυναίκες με προστατευτική μάσκα έξω από τον Ευαγγελισμό. Eurokinissi

Στην υψηλότερη βαθμίδα δραστηριότητας του ιού συγκαταλέγεται η χώρα λόγω του αριθμού κρουσμάτων και των θανάτων.

Μπορεί τα σοβαρά κρούσματα γρίπης τα οποία καταγράφονται φέτος στη χώρα να είναι λιγότερα από πέρυσι, όπως και οι νοσηλείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, παρόλ’ αυτά ο αριθμός των θανάτων είναι σχεδόν ίδιος με πέρυσι (53 άτομα έναντι 56). Η γρίπης στην Ελλάδα παρουσιάζει σημαντική έξαρση γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα μεταξύ των 4 χωρών που ο ιός έχει πολύ υψηλή δραστηριότητα. Οι υπόλοιπες 3 είναι το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία και η Αλβανία.

Σύμφωνα με το Flu News Europe, από τα 47 κράτη που συλλέγονται στοιχεία (μεταξύ αυτών και όλες οι χώρες της ΕΕ) σχετικά με το δείκτη έξαρσης του ιού, 9 χώρες δείχνουν δραστηριότητα σε αρχικό στάδιο (στις ανατολικές, βόρειες και νότιες περιοχές τους), 16 ανέφεραν χαμηλή ένταση του ιού (στις ανατολικές, βόρειες και δυτικές περιοχές), 13 ανέφεραν μεσαία (στις ανατολικές και στις δυτικές περιοχές), 5 ανέφεραν υψηλή (στις νότιες και δυτικές περιοχές) ενώ 4 ανέφεραν πολύ υψηλή (Αλβανία, Ελλάδα, Λουξεμβούργο και Σλοβενία). Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αναφέρονται στην εβδομάδα 271-2/2/2020. 

Επίσης σχετικά με την εξάπλωση της νόσου, από τα 47 κράτη, 2 δεν ανέφεραν καμία δραστηριότητα (Αζερμπαϊτζάν και Τατζικιστάν), 5 ανέφεραν σποραδική εξάπλωση (στις ανατολικές, νότιες και δυτικές περιοχές), 2 ανέφεραν τοπική εξάπλωση (Ιρλανδία και Σλοβακία, στα ανατολικά, βόρεια και νότια) και 32 ανέφεραν ότι η γεωγραφική δραστηριότητα ήταν εκτεταμένη (σε ολόκληρη την χώρα). Μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. 

Λιγότερα σοβαρά κρούσματα 

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος στη χώρα τα σοβαρά κρούσματα που έχουν αναφερθεί είναι λιγότερα σε σχέση με πέρυσι, παρά το γεγονός ότι έχουν ελεγχθεί περίπου ισάριθμα δείγματα. Το γεγονός αυτό οδήγησε και λιγότερα περιστατικά σε Μονάδες Εντατικής θεραπείας. 

Ειδικότερα από την αρχή του Οκτωβρίου, έως και τις 9 Φεβρουαρίου έχουν ελεγχθεί συνολικά 1863 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 596 (32%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και ειδικότερα τα 514 (86,2%) ήταν τύπου Α και τα 82 (13,8%) τύπου Β. Τα 418 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, εξ’ αυτών τα 275 (65,8%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 143 (34,2%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1). 

Το αντίστοιχο περσινό διάστημα είχαν ελεγχθεί συνολικά 1872 κλινικά δείγματα με τα 603 (32,2%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και ειδικότερα τα 598 (99,2%) ήταν τύπου Α και τα 5 (0,8%) τύπου Β. Τα 499 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και από αυτά τα 100 (20%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 399 (80%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1). Να επισημάνουμε ότι φέτος επικρατεί ο υπότυπος Α (Η3Ν2) κάτι που διαφοροποιεί τα δεδομένα της χώρας όχι μόνο σε σχέση με τα περσινά αλλά και με ότι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες όπου επικρατεί κατά 64% ο υπότυπος Α(Η1Ν1). 

Επίσης φέτος έχουν σημειωθεί 187 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 169 με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. ενώ αντίστοιχα πέρυσι είχαν καταγραφεί 226 σοβαρά κρούσματα εκ των οποίων τα 219 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ.     

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα