Γρίπη: Κρίσιμο το επόμενο δίμηνο – Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Γρίπη: Κρίσιμο το επόμενο δίμηνο – Τι πρέπει να γνωρίζουμε
"Αναπαράσταση" ιού. pixabay

Με «καθυστέρηση» 2 εβδομάδων εισήλθαμε στην πλέον κρίσιμη περίοδο έξαρσης της γρίπης.

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι μόνο μέσα σε μία εβδομάδα τα θύματα από τη γρίπη έφτασαν τα 7, ενώ από την «επίσημη» έναρξη της περιόδου όπου εκδηλώνεται η νόσος, ήτοι οι αρχές Οκτωβρίου, υπήρξε μόνο ένας θάνατος πριν από περίπου 10 ημέρες. Το γεγονός δείχνει ότι πλέον εισήλθαμε στην πλέον επικίνδυνη περίοδο όπου η νόσος παρουσιάζει έξαρση, με το επόμενο δίμηνο να θεωρείται το πλέον κρίσιμο. Αν και σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί ο ΕΟΔΥ φαίνεται ότι η επιθετικότητα της νόσους φέτος «καθυστέρησε» 2 εβδομάδες σε σχέση με πέρυσι, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε.

Η ιατρική κοινότητα επισημαίνει ότι ο ιός δείχνει να είναι τώρα περισσότερο επιθετικός, σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, καθώς και οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξή του. Από την άλλη, κανείς δεν ξέρει κατά πόσο θα βρει ένα πληθυσμό καλύτερα θωρακισμένο, καθώς την προηγούμενη περίοδο επιτεύχθηκε ρεκόρ εμβολιασμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες εμβολιάστηκαν μόνο στα φαρμακεία, γεγονός που μειώνει σε σημαντικό βαθμό την εκδήλωση της νόσου και πολύ περισσότερο τη μεταδοτικότητά της αλλά την ένταση των συμπτωμάτων.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι δεν είναι γρίπη η όποια ασθένεια εμφανίζουμε αυτή την περίοδο. Οι ιώσεις και τα μικρόβια που πλήττουν το αναπνευστικό σύστημα είναι σε έξαρση περισσότερο από τη γρίπη. Την ίδια στιγμή χαλαρά συμπτώματα και δη η μη εμφάνιση πυρετού δεν θα πρέπει να μας οδηγούν σε λανθασμένες εκτιμήσεις και να λαμβάνουμε φάρμακα μόνοι μας.

Όπως σημειώνει ο ΕΟΔΥ, οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, άρα δε συντρέχει λόγος πανικού. Υπενθυμίζεται ότι η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούν στην χώρα αυτήν την περίοδο και επιβάλλεται προσοχή στην εφαρμογή των προληπτικών μέτρων.

Απολογισμός 2018-2019

Κατά την περίοδο γρίπης 2018-2019 επικράτησε ο υπότυπος γρίπης A(H1N1), με παράλληλη κυκλοφορία σε μικρότερο βαθμό και του υπότυπου Α(Η3Ν2). Η δραστηριότητα της γρίπης άρχισε να αυξάνει την εβδομάδα 24 – 30 Δεκεμβρίου 2018 και κορυφώθηκε την εβδομάδα 4 – 10 Φεβρουαρίου 2019 με σταδιακή αποκλιμάκωση στη συνέχεια. Καταγράφηκαν πολύ περισσότερα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο (374 νοσηλευόμενοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) έναντι 107, και 154 θάνατοι έναντι 42.

Η αύξηση αυτή συνδέεται με την επικράτηση του υπότυπου A(H1N1), έναντι της γρίπη τύπου Β και ήταν ασυνήθιστα ήπια. Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη οι οποίοι νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ή κατέληξαν δεν είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο παρ’ ότι ανήκαν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για την οποία συστήνεται ο εμβολιασμός. Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, φέτος στον Ελληνικό πληθυσμό η αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου στην πρόληψη της νοσηλείας με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη εκτιμήθηκε ότι ήταν 42% (συνολικά για όλους τους τύπους γρίπης και όλες τις ηλικίες), δηλαδή το εμβόλιο μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας λόγω γρίπης σχεδόν κατά το ήμισυ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα