Η μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας. 1 στα 3 παιδιά στην Ευρώπη είναι υπέρβαρο

Η μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας. 1 στα 3 παιδιά στην Ευρώπη είναι υπέρβαρο

Σε κρίση η πεπτική υγεία των παιδιών στην Ευρώπη: Ένα στα τρία παιδιά, ηλικίας έξι έως εννέα ετών, είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Το πιο αποτελεσματικό όπλο για να αναστραφεί το κλίμα; Ο θηλασμός και η διατροφή στις 1000 πρώτες μέρες της ζωής ενός παιδιού (vid)

Ανησυχητικές τάσεις όσον αφορά την πεπτική υγεία των παιδιών στην Ευρώπη, καταγράφει μια νέα επιστημονική έκθεση, η οποία αναδεικνύει πρωτίστως -αλλά όχι μόνο- το επιδεινούμενο πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας, το οποίο τείνει να λάβει πανδημικές διαστάσεις.

Η μελέτη «Παιδιατρική Πεπτική Υγεία στην Ευρώπη» του ευρωπαϊκού γαστρεντερολογικού οργανισμού United European Gastroenterology (UEG), που δημοσιοποιήθηκε στο πλαίσιο του μεγάλου γαστρεντερολογικού συνεδρίου UEG Week, παρουσιάζεται σήμερα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποσκοπώντας να «σηκώσει» ψηλά το ζήτημα στην ατζέντα θεμάτων υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

1 στα 3 παιδιά στην Ευρώπη είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο

Η έκθεση, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι στις 46 χώρες της ΕΕ και της υπόλοιπης Ευρώπης ένα στα τρία παιδιά ηλικίας έξι έως εννέα ετών είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

Η έκθεση εκτιμά ότι ο αριθμός των παιδιών παγκοσμίως κάτω των πέντε ετών, που είναι υπέρβαρα, θα αυξηθούν από 41 εκατομμύρια σήμερα σε 70 εκατομμύρια το 2025. Επισημαίνει επίσης ότι το υψηλό κόστος αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και των σχετικών μεταβολικών διαταραχών αντιπροσωπεύει πλέον το 10% των συνολικών δαπανών υγείας, απειλώντας τη βιωσιμότητα των δημοσίων συστημάτων υγείας στην Ευρώπη.

70 εκατ. υπέρβαρα παιδιά έως 5 ετών σε όλο τον κόσμο, ως το 2025

Εξάλλου, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου εμφανίζεται πλέον όλο και συχνόπτερα σε παιδιά, με συνέπεια το 20% έως 30% των συνολικών περιστατικών να αφορούν παιδιά. Μάλιστα η διάγνωση της πάθησης καθυστερεί έως πέντε χρόνια για έναν στους πέντε νέους κάτω των 18 ετών.

Επίσης, η μη-αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος έχει γίνει πια η συχνότερη αιτία χρόνιας ηπατοπάθειας μεταξύ των παιδιών και των εφήβων στις δυτικές χώρες, σε σημείο που έχουν αναφερθεί σχετικά περιστατικά ακόμη και σε τρίχρονα παιδιά. Η νόσος τείνει να εμφανισθεί σε ένα παιδί στα δέκα (10%).

1 στα 10 παιδιά εμφανίζουν μη-αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος

Η μελέτη καλεί να ληφθούν επειγόντως μέτρα και να γίνουν επενδύσεις, ώστε να βελτιωθεί η πεπτική υγεία των παιδιών στην Ευρώπη, προτείνοντας και ένα σχετικό σχέδιο δράσης.

Το πρόβλημα ξεκινά από τη... εγκυμοσύνη

Σε σχετικό βίντεο του ευρωπαϊκού γαστρεντερολογικού οργανισμού για το θέμα της παιδικής παχυσαρκίας, τονίζεται πως τα λιπαρά και επεξεργασμένα τρόφιμα είναι η "πηγή του κακού" για δεκάδες νόσους του γαστρεντερικού συστήματος, ενώ σημειώνουν πως οι συνθήκες εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας καθορίζονται πριν ακόμη εκείνο γεννηθεί. Οι λανθασμένες διατροφικές επιλογές της εγκύου, η αποφυγή του θηλασμού και η φτωχή σε θρεπτικά συστατικά και φυσικά προϊόντα διατροφή στην παιδική ηλικία οδηγεί σε παχύσαρκα παιδιά, που θα γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες με σοβαρά προβλήματα υγείας.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

 

SHARE:

24Media Network