Η προστασία για τον καρκίνο του τραχήλου ξεκινά από τα 11

Ο εμβολιασμός έναντι του HPV αποτελεί την καλύτερη θωράκιση έναντι του καρκίνου του τραχήλου.

Με τον εμβολιασμό στην έναρξη της εφηβείας έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, τα κορίτσια προστατεύονται από την εμφάνιση καρκίνου στον τράχηλο.

Για χρόνια οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν εμβόλια ώστε να προστατεύεται ο ανθρώπινος οργανισμός από την εμφάνιση καρκίνων. Μέχρι σήμερα η μοναδική περίπτωση που έχει επιτευχθεί μια τέτοια εξέλιξη αφορά στον εμβολιασμό έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) που ενδείκνυται για όλα τα κορίτσια μετά την ηλικία των 11 ετών.

Σε συνέντευξη τύπου σχετικά με την καμπάνια ενημέρωσης που ξεκινά και τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων, της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων και του συλλόγου ασθενών ΑγκαλιάΖΩ τονίστηκε ότι όλες οι γυναίκες και κυρίως τις μητέρες πρέπει να συστρατευτούν, εμβολιάζοντας τα κορίτσια τους προστατεύοντάς τα από τον ιό HPV και όλες μαζί να νικήσουν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

ADVERTISING

«Ο ιός HPV είναι εξαιρετικά μεταδοτικός, υπολογίζεται ότι το 80% του πληθυσμού έρχεται σε επαφή με τον ιό στη διάρκεια της ζωής του. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο ιός HPV παραμένει στον οργανισμό και μπορεί να οδηγήσει σε προκαρκινικές αλλοιώσεις ή και καρκίνο. Ο ιός HPV σχετίζεται με το 5% του συνόλου των καρκίνων παγκοσμίως και είναι υπεύθυνος για το 99% των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Επίσης, ο επικίνδυνος ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων συσχετίζεται και με καρκίνους άλλων οργάνων, όπως κόλπου, αιδοίου, πρωκτού, πέους, στοματικής κοιλότητας, αμυγδαλών, φάρυγγα, λάρυγγα» ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων κ. Χρούσος.

«Είναι ανάγκη και στην Ελλάδα ο εμβολιασμός να εφαρμόζεται κατά προτεραιότητα στα κορίτσια ηλικίας των 11-12 ετών, όπου δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η έκθεση στον ιό, η συμμόρφωση στις ιατρικές οδηγίες είναι υψηλή και η ανοσολογική απάντηση είναι η μέγιστη δυνατή» τόνισε ο κ. Χρούσος.

Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, Ομότιμο Καθηγητή Μαιευτικής-Γυναικολογίας και Πρόεδρο του ΔΣ της Ελληνικής HPV Εταιρείας «η προστασία από τους σχετιζόμενους με τον ιό HPV καρκίνους μπορεί να επιτευχθεί πρωτογενώς με τον εμβολιασμό και δευτερογενώς με προληπτικό προσυμπτωματικό έλεγχο ώστε να υπάρχει έγκαιρη ανίχνευση εγκατεστημένων προκαρκινικών βλαβών. Στην Ελλάδα μόνο εμφανίζονται ανά έτος 421 νέα περιστατικά καρκίνου τραχήλου της μήτρας, ενώ οι θάνατοι ανέρχονται στους 208. Η μαζική χρήση του εμβολίου σε συνδυασμό με το δευτερογενή προσυμπτωματικό έλεγχο μπορεί να οδηγήσει στην εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ήδη σε χώρες όπως η Αυστραλία, με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, έχει εξαγγελθεί η εξάλειψη του μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια».

Στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε, η κα Πασακοπούλου Αναστασία, Πρόεδρος του Δ.Σ. του συλλόγου ΑγκαλιάΖΩ, δήλωσε: «Ο ΟΕΚΚ-ΑγκαλιάΖΩ συμμετέχει στην καμπάνια ενημέρωσης προληπτικών μέτρων ενάντια του Ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων – HPV και στέκεται δίπλα στην προσπάθεια αυτή για την αποφυγή «πρώιμου θανάτου» και αύξηση προσδόκιμου ζωής, σε συνδυασμό με την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής.».

Το εμβόλιο έναντι του HPV παρέχει προστασία ως και για 9 τύπους του ιού, εκ των οποίων οι 7 είναι ογκογόνοι και οι δύο σχετίζονται με τα γεννητικά κονδυλώματα. Με βάση τις επιδημιολογικές μελέτες το εμβόλιο έναντι του ιού ΗPV στοχεύει άμεσα σε τύπους του ιού που σχετίζονται με το 90% των περιστατικών καρκίνου τραχήλου μήτρας, με το 85-90% των σχετιζόμενων με HPV καρκίνων του αιδοίου, το 8O-85% των σχετιζόμενων με HPV καρκίνων του κόλπου και το 90-95% των σχετιζόμενων με ΗPV καρκίνων του πρωκτού. Πέραν του καρκίνου, το εμβόλιο στοχεύει στους δύο καλοήθεις τύπους του ιού HPV που σχετίζονται με το 90% των γεννητικών κονδυλωμάτων. Τα εμβόλια έναντι του ιού HPV με βάση τις αναφορές από όλες τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές έχουν πολύ καλό προφίλ ασφαλείας.

Με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της Ελλάδας, το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν σε κορίτσια ηλικίας 11 έως 18 ετών, καθώς και σε άτομα και των δύο φύλων υψηλού κινδύνου (ανοσοκαταστολή) 11-26 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΟΕΚΚ-ΑγκαλιάΖΩ μετά από τη σχετική έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε ενημερωτικές επισκέψεις στους μαθητές και στις μαθήτριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την ενημέρωση για τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων – HPV. Η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί στα σχολεία της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδος για το ακαδημαϊκό έτος 2019 – 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πόσο συχνά είναι τα κονδυλώματα και πότε κινδυνεύεις περισσότερο;

SHARE:

24Media Network