Η στρατιωτική μέθοδος που εγγυάται πως θα κοιμηθείς εντός δεκαλέπτου

Διαβάζεται σε 3'
Η στρατιωτική μέθοδος που εγγυάται πως θα κοιμηθείς εντός δεκαλέπτου
Όλοι λατρεύουμε τον ύπνο. Δεν μπορούμε όμως, να κοιμηθούμε εύκολα όλοι. iStock

Η μέθοδος 5 βημάτων που εκπόνησε η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ για να κοιμούνται οι πιλότοι της το ’40 έγινε viral το 2024.

Ο Tζάστιν Όγκουστιν είναι personal trainer στις ΗΠΑ. Ο ‘λογαριασμός’ του στο TikTok έχει 1.900.000 followers και τα posts του έχουν συγκεντρώσει 19.400.000 likes

Είναι αυτός που έκανε viral την στρατιωτική μέθοδο που εγγυάται τον ύπνο σε όλους εντός δύο λεπτών, αφότου κλείσουμε τα μάτια μας.

Αυτοί που την ‘έφτιαξαν’, λένε πως θα κοιμηθούμε εντός δεκαλέπτου.

Αφορά πέντε στάδια και εκπονήθηκε από τον αμερικανικό στρατό, προκειμένου να μπορούν οι στρατιώτες να κοιμούνται και να ξεκουράζονται υπό την όποια συνθήκη -και στο πεδίο μάχης.

Κατεγράφη για πρώτη φορά στο βιβλίο Relax and Win: Championship Performance το 1981. Το έγραψε ο Ολυμπιονίκης προπονητής Λόιντ Μπαντ Ουίντερ, αφότου πέρασε κάποια χρόνια μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μιλώντας σε μέλη της πολεμικής αεροπορίας.

Έτσι έμαθε για την άγνωστη έως τότε, τεχνική που χρησιμοποιείτο για να χαλαρώνουν οι πιλότοι και να κοιμούνται εντός ενός δεκαλέπτου.

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΟΥ ΥΠΝΟΥ

Για τη συντομία των videos στο ΤikTok ο Όγκουστιν αναφέρει μόνο τα βασικά της τεχνικής του ύπνου.

Δηλαδή «ξαπλώνετε σε άνετη θέση και συστηματικά ‘σβήνετε’ κάθε μέρος του σώματος σας από το κεφάλι έως τα νύχια των ποδιών.

α. Η χαλάρωση των μυών αρχίζει από αυτούς του προσώπου.

Αρχίζετε από το μέτωπο και συνεχίζετε στα μάγουλα, το σαγόνι και επικεντρώνετε στην αναπνοή σας, όπως ‘πηγαίνετε’ στο λαιμό και τους ώμους.

β. Διασφαλίστε πως οι ώμοι δεν έχουν ένταση. Σκεφτείτε πως ένας ζεστός, απαλός άνεμος τους ‘σπρώχνει’ προς τα κάτω. Ρίξτε τους όσο πιο χαμηλά μπορείτε, όπως έχετε χαλαρά τα χέρια σας -έως τις παλάμες- σε φυσική θέση.

Φανταστείτε αυτήν τη ‘ζεστή’ αίσθηση να ξεκινά από την καρδιά και να φτάνει έως τα ακροδάχτυλα.

γ. Πάρτε βαθιά εισπνοή και αργά εκπνεύστε, χαλαρώνοντας το στήθος, το στομάχι έως τους γοφούς, τα γόνατα, τις κνήμες και τα πέλματα.

δ. Φανταστείτε ξανά αυτήν τη ζεστή αίσθηση να ξεκινά από την καρδιά και να φτάνει έως τα ακροδάχτυλα των ποδιών.

στ. Ενόσω το κάνετε αυτό, είναι σημαντικό να ‘καθαρίσετε’ το μυαλό σας από τα άγχη.

Για να το καταφέρετε αυτό, σκεφτείτε δυο σενάρια.
1) είστε ξαπλωμένοι σε ένα κανό που επιπλέει σε μια ήρεμη λίμνη, υπό έναν καθαρό μπλε ουρανό.
2) είστε ξαπλωμένοι σε μια αιώρα σε ένα ολοσκότεινο δωμάτιο».

Μπορείτε να πάτε με το μυαλό σας και όπου αλλού αισθάνεστε εσείς χαλαροί.

«Όποια στιγμή σκέφτεστε οτιδήποτε άλλο ή αποσυντονίζεστε, επαναλάβετε για δέκα δευτερόλεπτα τη φράση «δεν σκέφτομαι τώρα».

Μην εκνευριστείτε αν δεν τα καταφέρετε. Δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται δουλειά έως ότου γίνει συνήθεια.

ΠΟΣΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ

Τα οφέλη όσων κάνουν οι πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών και οι στρατιώτες των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, ώστε να κοιμηθούν, επιβεβαιώνονται από την επιστήμη.

Σύμφωνα με το Big Think τα στάδια α, β, δ και στ είναι γνωστά ως «προοδευτική μυϊκή χαλάρωση». Μελέτες έχουν δείξει πως είναι ένας καλός τρόπος να προκληθεί μια ήρεμη, γαλήνια κατάσταση.

Επιπλέον, οι τεχνικές αναπνοής στο στάδιο γ και η «καθοδηγούμενη εικόνα» του σταδίου στ έχουν αποδειχθεί ότι «ενισχύουν τις καταστάσεις χαλάρωσης και βελτιώνουν τη συνολική ευεξία».

Το κρυφό ‘όπλο’ της μεθόδου είναι πως… πρόκειται για μέθοδο. Δηλαδή ρουτίνα, δηλαδή εκ των καλύτερων τρόπων για να βελτιώσουμε τον ύπνο μας.

Για να αποκτήσουμε ή να αλλάξουμε ρουτίνα, χρειαζόμαστε από 2 έως έξι εβδομάδες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα