Ηπατίτιδα σε παιδιά: “Ενοχοποιείται” γνωστός ιός όμως υπάρχει και επιφύλαξη

Ηπατίτιδα σε παιδιά: “Ενοχοποιείται” γνωστός ιός όμως υπάρχει και επιφύλαξη
Μικρό παιδί με μάσκα στο σχολείο unsplash

Ο αδενοϊός 41 φαίνεται να αποτελεί αιτία για τη νόσηση των παιδιών με αξία ηπατίτιδα, όμως αυτό ισχύει μέχρι αποδείξεως του αντίθετου σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη.

Τα δεδομένα από το το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου μέχρι τώρα φαίνεται να έχουν εντοπιστεί τα περισσότερα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας δείχνουν ως βασική αιτία τη μόλυνση των παιδιών από έναν γνωστό ιό -τον αδενοϊό 41– όμως αυτό δε σημαίνει πως αποκλείεται να υπάρχει και κάποια άλλη αιτία που να οδηγεί στην εκδήλωση της νόσου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανάρτησε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο αδενοϊός 41 ανιχνεύθηκε στο 77% των περιστατικών σύμφωνα με την τελευταία αναφορά του Οργανισμού Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).

Εδώ φαίνεται ένα “κενό” σχετικά με τα υπόλοιπα περιστατικά και για το λόγο αυτό κ. Μαγιορκίνης αναφέρει:

“Να ξεκαθαρίσουμε καταρχάς πως το ότι δεν ανιχνεύθηκε ο Adeno41 στο υπόλοιπο 23% δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε μόλυνση, μερικές φορές τα test αποτυγχάνουν να ανιχνεύσουν το αίτιο και δεν έχουμε πολύ καλή εικόνα για την ευαισθησία των test του Adeno41″.

Επίσης συμπληρώνει ότι “Εκτιμώ ότι στον γενικό πληθυσμό το ποσοστό της θετικότητας του Adeno41 είναι αρκετά χαμηλότερο από 77%. Γιατί; Τα περιστατικά έχουν απομονωθεί σε βάθος 3 μηνών. Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα μπορούσε ο πληθυσμός να έχει 77% επιπολασμό για περισσότερο από 3-4 εβδομάδες. Κάποιες αναφορές λένε για 10% επιπολασμό στην κοινότητα φέτος, άρα περίπου 8x υψηλότερη συχνότητα στα βαριά κρούσματα από ότι στον γενικό πληθυσμό”.

Και καταλήγει ότι “Η προσωπική μου εκτίμηση με βάση αυτά τα στοιχεία είναι ότι έχουμε ισχυρές ενδείξεις υψηλότερου επιπολασμού του Adeno41 στα περιστατικά με την οξεία ηπατίτιδα από ότι στο γενικό πληθυσμό, και αυτό είναι μία αρκετά ισχυρή ένδειξη αιτιότητας. Συμπερασματικά, ο Adeno41 είναι με απόσταση το πιο πιθανό αίτιο της νόσου μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, χωρίς να αποκλείεται ότι υπάρχει και δεύτερος ενισχυτικός παράγοντας“.

Φαίνεται λοιπόν ότι διατηρείται μια σχετική επιφύλαξη για το αν έχουμε καταλήξει ως προς την αιτία που προκαλεί την οξεία ηπατίτιδα.

Τι ξέρουμε μέχρι τώρα

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι τα παιδιά δεν έχουν μεταξύ τους κάποια άμεση επιδημιολογική σχέση, ενώ κρούσματα έχουν απομονωθεί σε πολλές χώρες.

Συμπεραίνουμε λοιπόν τα εξής:

1) το αίτιο έχει ήδη πολύ μεγάλη εξάπλωση σε πολλές χώρες, δεν υπάρχει τρόπος να περιορισθεί η επέκτασή του καθότι ήδη θα βρίσκεται παντού

2) πρόκειται για σπάνια επιπλοκή μίας ευρύτατα διαδεδομένης νόσου, τα κρούσματα που βλέπουμε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου

3) ο αριθμός των νέων διαγνώσεων θα αυξηθεί στις επόμενες ημέρες με καταγραφή ηπιότερων μορφών της νόσου καθότι τώρα υπάρχει εγρήγορση και οι ιατροί ψάχνουν επισταμένα για τις διαγνώσεις. Ο αριθμός αυτός δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση.

4) ο αριθμός των αναδρομικών διαγνώσεων θα αυξηθεί καθότι θα βρεθούν περιστατικά που δεν είχαν αποδοθεί αρχικά στο συγκεκριμένο αίτιο. Ο αριθμός αυτός δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση.

Κάποια στοιχεία σχετικά με τον Αδενοϊό 41

Το πιο πιθανό αίτιο μέχρι στιγμής παραμένει ο Αδενοϊός 41, ένας ιός που έχει κυρίως συμπτώματα από το γαστρεντερικό και λιγότερο από το αναπνευστικό. Πρόκειται για παλιό και συχνό παθογόνο, ενώ μελέτη 1 έτους δείχνει ότι περίπου το 8% των διαρροϊκών συνδρόμων των βρεφών οφειλόταν στους εντερικούς τύπους 40 και 41. Οι Αδενοϊοί είναι ιοί DNA, είναι ιδιαίτερα μολυσματικοί και ανθεκτικοί στο περιβάλλον.

Δεν υπάρχει κάποια προληπτική ή ιδιαίτερη συμπτωματική θεραπεία και η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών θα περάσουν την ίωση ελαφριά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα