Κακή διατροφή, στρες και αδράνεια τετραπλασίασαν τους διαβητικούς στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια.

Καλή διατροφή και τακτική μέτρηση για την πρόληψη των επιπλοκών του διαβήτη.

Περίπου το 3% του Ελληνικού πληθυσμού πάσχει από διαβήτη και δεν το γνωρίζει. Οι επιστήμονες συμβουλεύουν την τακτική μέτρηση του σακχάρου πριν να εμφανιστούν οι επιπλοκές της ύπουλης νόσου.

Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια Έλληνες είναι διαβητικοί, εκ των οποίων περίπου οι 300.000 δεν το γνωρίζουν, γεγονός που αναγάγει τις προληπτικές εξετάσεις μέτρησης σακχάρου σε καίριας σημασίας κίνηση φροντίδα του οργανισμού.

Όπως τόνισαν σε Συνέντευξη Τύπου, ο Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ κ. Νικόλαος Κατσιλάμπρος, ο Καθηγητής Παθολογίας Α΄ Προπαιδευτικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Λαϊκό», κ. Νικόλαος Τεντολούρης, ο Παθολόγος – Διαβητολόγος, Διευθυντής Παθολογικής - Διαβητολογικής Κλινικής Διαβητολογικου Κέντρου «Metropolital General», κ. Αντώνιος Λέπουρας, και ο Γενικός Ιατρός, Διευθυντής, κ. Διονύσιος Βλάχος, τα επιδημιολογικά στοιχεία που αφορούν την εξέλιξη του Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες είναι συγκλονιστικά. Συγκεκριμένα:

ADVERTISING

●Ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια. Αν προσθέσουμε και το ποσοστό των ατόμων με προ-διαβήτη, που έχουν στο στάδιο αυτό ήδη διπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων σε σχέση με άτομα με φυσιολογικό σάκχαρο, τότε πλέον του 20% του ελληνικού πληθυσμού άνω των 45 ετών σχετίζεται με τη νόσο. Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι αυτής της ραγδαίας εξέλιξης του ΣΔ; Η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης και το στρες είναι οι πλέον προφανείς, οι οποίοι μπορούν να συνοψιστούν –τουλάχιστον σε ότι αφορά τις χώρες της Δύσης- σε μια φράση: «σύγχρονος τρόπος ζωής». Καθιστική ζωή σε συνδυασμό με κακή διατροφή βάζουν τις βάσεις, από την παιδική ηλικία ακόμη, για την ανάπτυξη διαβήτη στα ενήλικα άτομα.

●Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου-1 αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους. Επίσης ο διαβήτης τύπου-2 προσβάλλει πλέον όλο και μικρότερες ηλικίες, νέους ακόμα και παιδιά, ακολουθώντας παράλληλη πορεία μαζί με την αύξηση της παχυσαρκίας στην χώρα μας.

Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στο δυτικό κόσμο, γεγονός που σχετίζεται με τη διατροφή και την καθιστική ζωή. Τα Ελληνόπουλα, ιδίως τα αγόρια, δυστυχώς κατατάσσονται, στα πιο παχύσαρκα στον κόσμο.

●Οι διαβητικοί παρουσιάζουν ίδιο κίνδυνο εμφράγματος μυοκαρδίου με αυτόν των μη διαβητικών που είναι μεγαλύτεροι κατά 15 χρόνια. Ο διαβήτης δηλαδή γηράσκει την καρδιά και τα αγγεία πρόωρα. 3 στα 4 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη υπολογίζεται ότι θα υποστούν τουλάχιστον 1 καρδιαγγειακό επεισόδιο στη ζωή τους, ενώ έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο –σε σχέση με τα μη διαβητικά άτομα– αυτό το επεισόδιο να είναι θανατηφόρο.

●Η χρόνια νεφρική νόσο (CKD) επηρεάζει έναν στους τρεις ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Η CKD αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων και νεφροπάθειας τελικού σταδίου σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Περίπου το 30% των ασθενών με διαβήτη τύπου 1 και το 10 έως 40% αυτών με διαβήτη τύπου 2 θα εμφανίσουν νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Μια δυστυχώς κοινή επιπλοκή της διαβητικής νεφροπάθειας είναι η καρδιακή ανεπάρκεια, η κύρια αιτία νοσηλείας σε αυτόν τον πληθυσμό.

●Ο σακχαρώδης διαβήτης διπλασιάζει τον κίνδυνο κάποιων κακοηθειών, αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας, δημιουργεί προβλήματα στα μάτια, στα νεφρά, στα πόδια, προκαλεί στυτική δυσλειτουργία.

Στις πιθανές αυτές επιπλοκές, προστίθεται και αυτή του Διαβητικού Ποδιού, η οποία οδηγεί σε έλκη, λοιμώξεις ενίοτε και γάγγραινα, η οποία με τη σειρά της συνοδεύεται από ακρωτηριασμούς, αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα. Είναι χαρακτηριστικά τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τα οποία δείχνουν ότι οι ακρωτηριασμοί κάτω άκρων είναι 15-20 φορές συχνότεροι σε διαβητικά άτομα.

Επιπλέον, απαραίτητοι και όχι απλά χρήσιμοι είναι οι εμβολιασμοί για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, διότι τα άτομα αυτά κατατάσσονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Τα άτομα με ΣΔ γενικά, κινδυνεύουν για περισσότερες και βαρύτερες επιπλοκές, ιδίως αυτοί που εμφανίζουν συννοσηρότητες (πχ. Καρδιακή η νεφρική ανεπάρκεια, παχυσαρκία, ΧΑΠ, κλπ.).

Απορρύθμιση και αύξηση επιπέδων σακχάρου αίματος κατά την διάρκεια της λοιμώξεως, είναι συνήθης και μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα άτομα που θεραπεύονται με ινσουλίνη. Εμβόλια όπως της Γρίπης, Πνευμονιόκοκου και Έρπητα Ζωστήρα είναι άκρως απαραίτητα για πρόληψη των Διαβητικών ασθενών. Η πρόληψη λοιμώξεων με την χρήση εμβολιασμών, για τα άτομα με ΣΔ, είναι η μόνη ασφαλής, οικονομική και αποτελεσματική θεραπεία και προστασία από σοβαρές άμεσες η και μακροχρόνιες επιπλοκές στην υγεία τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Το αυξημένο βάρος υπονομεύει την Υγεία αλλά και την Οικονομία

Στοιχεία για την διατροφή παιδιών στους βρεφικούς παιδικούς σταθμούς - Συστάσεις για ορθές διατροφικές συνήθειες

Υπουργείο Υγείας: Οδηγίες για τη σωστή και έγκαιρη χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου

SHARE:

24Media Network