Καλοκαίρι και κολπίτιδα: Πώς θα προλάβεις την εμφάνισή της

Καλοκαίρι και κολπίτιδα: Πώς θα προλάβεις την εμφάνισή της
Φωτογραφία αρχείου luckyraccoon/123RF

Ασυμπτωματική ή όχι, τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται έξαρση στην εμφάνιση της κολπίτιδας. Πώς θα καταλάβεις αν έχεις νοσήσει, πώς μπορείς να την προλάβεις.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται μια έξαρση στην εμφάνιση συμπτωμάτων κολπίτιδας στις γυναίκες. Οι υψηλές θερμοκρασίες, το βρεγμένο μαγιό, η έντονη σεξουαλική δραστηριότητα ή ακόμη και η λήψη μιας αντιβίωσης μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα νόσησης από τα βακτήρια, τους μύκητες, τις τριχομονάδες ή τα χλαμύδια που αποτελούν τους πιο κοινούς τύπους κολπίτιδας.

Η κολπίτιδα είναι μια φλεγμονή στην περιοχή του κόλπου της γυναίκας. Σε κάποιες περιπτώσεις συνοδεύεται από συμπτώματα όπως η φαγούρα, το τσούξιμο, οι κολπικές εκκρίσεις, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να είναι ασυμπτωματική. Σε αυτή την περίπτωση, η διάγνωση γίνεται κατευθείαν από το γιατρό κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης.

Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις κολπίτιδα

Τα πρώτα συμπτώματά της είναι κίτρινα, λευκά ή γκρίζα κολπικά υγρά. Τα υγρά αυτά μπορεί να είναι έντονα και δύσοσμα. Επίσης, μπορεί να συνοδεύεται από τσούξιμο ή πόνο κατά την ούρηση και τη σεξουαλική επαφή. Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί αίμα από τον κόλπο.

Υπάρχει τρόπος να προλάβεις μια κολπίτιδα;

Φυσικά και υπάρχει. Αν ακολουθήσεις μερικές χρήσιμες συμβουλές, μειώνεις αισθητά τον κίνδυνο να νοσήσεις.

Μην αφήνεις το βρεγμένο μαγιό πάνω σου: Μόλις βγεις από τη θάλασσα άλλαξε μαγιό και μην κάθεσαι με το βρεγμένο στην πετσέτα σου. Επίσης, μην επιτρέπεις σε άλλους να κάθονται στην πετσέτα σου και φρόντισε να την πλένεις τακτικά.

Μην χρησιμοποιείς αλόγιστα αντιβίωση: Η λήψη αντιβίωσης θέλει μέτρο. Μην την λαμβάνεις χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σου. Αν χρειάζεται να λάβεις αντιβίωση, φρόντισε να παίρνεις ταυτόχρονα και προβιοτικά, τα οποία αποκαθιστούν τη φυσιολογική χλωρίδα της περιοχής.

Η καλή σωματική υγιεινή είναι σημαντική: Ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που ιδρώνεις περισσότερο, φρόντισε να κάνεις τακτικά ντους. Προτίμησε να φοράς βαμβακερά εσώρουχα που αφήνουν το δέρμα να αναπνέει.

Χρησιμοποίησε προφυλακτικό σε κάθε επαφή: Το προφυλακτικό θα σε προστατεύσει από τη μετάδοση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων όπως οι τριχομονάδες και τα χλαμύδια που ευθύνονται για κάποιους τύπους κολπίτιδας. Χρησιμοποίησέ το σωστά από την αρχή της σεξουαλικής πράξης και ελαχιστοποίησε τον κίνδυνο νόσησης.

Εφάρμοσε ήπια καθαριστικά για την ευαίσθητη περιοχή: Μην υπερβάλλεις με τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής με σκληρά και έντονα αντισηπτικά. Προτίμησε ένα ήπια σαπούνι με ουδέτερο ph σε καθημερινή βάση.

Αν διαπιστώσει μια γυναίκα ότι παρουσιάζει κάποιο σύμπτωμα, πρέπει να απευθυνθεί άμεσα στο γυναικολόγο της, ώστε να αποτραπούν οι επιπλοκές και η επανάληψη των επεισοδίων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα