“Καμπανάκι” Reuters για νέες πανδημίες “προ των πυλών”: Σε ποιες χώρες μπορεί να ξεσπάσουν

“Καμπανάκι” Reuters για νέες πανδημίες “προ των πυλών”: Σε ποιες χώρες μπορεί να ξεσπάσουν
Covid-19, Yuhuan, China AP Photo/Andy Wong

Έρευνα του Reuters καταλήγει στο συμπέρασμα πως όσο οι σημαντικοί βιότοποι καταπατώνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, ο κίνδυνος εμφάνισης νέων πανδημικών ασθενειών αυξάνεται δραματικά.

Επι χιλιετίες, οι “ιοί των νυχτερίδων” παραμόνευαν στα δάση της Δυτικής Αφρικής, της Ινδίας, της Νότιας Αμερικής και άλλων περιοχών του κόσμου. Αποτελούσαν ωστόσο πολύ μικρή απειλή για την ανθρωπότητα… Μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τη νέα ανάλυση δεδομένων του Reuters, σήμερα, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταπατούν τους βιότοπους των νυχτερίδων σε τουλάχιστον 113 χώρες, αυξάνεται ο κίνδυνος να εκδηλωθεί ένας νέος ιός που θα μολύνει τον άνθρωπο, δεδομένου ότι τα παθογόνα στελέχη που μεταδίδονται από τις νυχτερίδες αποτελούν ένα “επιδημιολογικό ναρκοπέδιο”…

Οι νυχτερίδες συνδέονται με πολλές από τις πιο θανατηφόρες επιδημίες που εκδηλώθηκαν τον τελευταίο μισό αιώνα, συμπεριλαμβανομένης και της πανδημίας κορονοϊού, η οποία υπολογίζεται ότι κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 7 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει τις “ρίζες” της σε μια οικογένεια κορονοϊών που μεταδίδονται από νυχτερίδες.

Για να εξετάσει πού μπορεί να εμφανιστεί η επόμενη πανδημία, το πρακτορείο ανέλυσε δεδομένα δύο δεκαετιών ως προς την εκδήλωση ασθενειών καθώς και περιβαλλοντικά δεδομένα με στόχο να εντοπιστούν τα μέρη του πλανήτη που είναι πιο ευάλωτα στη “ζωονοσογόνο διάχυση” (όρος που χρησιμοποιείται για τη μεταπήδηση ενός ιού από ένα είδος σε άλλο). Οι ιοί μεταπηδούν από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο είτε μέσω ενός ενδιάμεσου ξενιστή, όπως ένας χοίρος ή ένας χιμπατζής, είτε πιο άμεσα μέσω της επαφής του ανθρώπου με ούρα, περιττώματα, αίμα ή σάλιο νυχτερίδας.

Οι δημοσιογράφοι του Reuters μίλησαν με δεκάδες επιστήμονες, διάβασαν εκτεταμένες ακαδημαϊκές έρευνες και ταξίδεψαν σε χώρες με μεγάλο πληθυσμό νυχτερίδων προκειμένου να μάθουν πώς η ανθρώπινη καταστροφή των άγριων περιοχών ενισχύει τον κίνδυνο εκδήλωσης μιας νέας πανδημίας.

Η έρευνα αποκάλυψε ένα παγκόσμιο οικονομικό σύστημα που συγκρούεται με τη φύση, θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων, καθώς τα πλούσια σε νυχτερίδες δάση εκχερσώνονται για να ανοίξουν δρόμο για αγροκτήματα, ορυχεία, δρόμους και άλλων είδων ανάπτυξης.

Τα επτά συμπεράσματα της έρευνας

  • Το Reuters εντόπισε περισσότερα από 9 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα στη Γη, όπου οι συνθήκες το 2020 ήταν ώριμες για την εξάπλωση ενός ιού, ο οποίος μεταδίδεται από νυχτερίδες, κι Θ μπορούσε ενδεχομένως να πυροδοτήσει μια νέα πανδημία. Αυτές οι περιοχές, τις οποίες ονόμασε “jump zones”, εκτείνονται σε όλο τον πλανήτη, καλύπτοντας το 6% της γήινης χερσαίας μάζας. Πρόκειται κυρίως για υπό ταχεία αστικοποίηση τροπικές περιοχές (που φιλοξενούν μεγάλο πληθυσμό νυχτερίδων).
     
  • Σχεδόν 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν σε περιοχές με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης από το 2020. Πρόκειται για 57% περισσότερους ανθρώπους που ζουν στα “jump zones” από ό,τι δύο δεκαετίες νωρίτερα, αυξάνοντας τις πιθανότητες να διαχυθεί ένας θανατηφόρος ιός νυχτερίδας. Επιπλέον, αυτοί οι άνθρωποι ζουν πιο κοντά μεταξύ τους, εντείνοντας τις πιθανότητες να εξελιχθεί μια εστία ασθένειας σε μια παγκόσμια πανδημία ταχείας εξάπλωσης.
     
  • Η ανάλυση του Reuters διαπίστωσε επίσης υψηλό κίνδυνο σε περιοχές όπως η Κίνα, όπου εμφανίστηκε η Covid-19, το γειτονικό Λάος, όπου οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει τους πλησιέστερους συγγενείς του είδους που ευθύνεται για την τρέχουσα πανδημία, η Ινδία, όπου μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε “jump zones” και η Βραζιλία, η οποία έχει τις περισσότερες εκτάσεις σε κίνδυνο από κάθε άλλη χώρα, καθώς ο Αμαζόνιος ρημάζει.
Αποψίλωση του Αμαζονίου AP Photo/Leo Correa, File

  • “Ο καταλυτικός παράγοντας για το ξέσπασμα ασθενειών δεν είναι η συμπεριφορά των νυχτερίδων”, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, “αλλά η δική μας”. Η δίψα για πόρους – σιδηρομετάλλευμα, χρυσός, κακάο και καουτσούκ- οδηγεί στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη σε “άγριες περιοχές” και αυξάνει τον κίνδυνο παγκόσμιων πανδημιών μέσω της μεγαλύτερης επαφής με τα ζώα. Οι περιοχές που αποκαλούνται “jump zones” έχουν χάσει το 21% της δενδρώδους κάλυψής τους σε διάστημα σχεδόν δύο δεκαετιών, ποσοστό διπλάσιο από το παγκόσμιο.
  • Αυτού του είδους η “πίεση” στις άλλοτε απομακρυσμένες δασικές εκτάσεις, δίνει στους ιούς την δυνατότητα να εξαπλωθούν και να μεταλλαχθούν, καθώς μεταπηδούν μεταξύ των ζωικών ειδών και, τελικά, στον άνθρωπο. Ο θανατηφόρος ιός Nipah τις τελευταίες δεκαετίες μεταδόθηκε από τις ασιατικές νυχτερίδες στους χοίρους και από τους χοίρους στους ανθρώπους. Πιο πρόσφατα αποδείχθηκε ότι ο ιός Nipah μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους απευθείας μέσω της επαφής με τα σωματικά υγρά των νυχτερίδων.
  • Η ανθρωπότητα καταστρέφει ζωτικής σημασίας ενδιαιτήματα πριν οι επιστήμονες προλάβουν να τα μελετήσουν. Η ανάπτυξη όχι μόνο φέρνει τους ανθρώπους σε στενότερη επαφή με παθογόνους οργανισμούς που θα μπορούσαν να έχουν πανδημικό δυναμικό αλλά εξαλείφει επίσης τα μυστικά που μπορεί να κρατά η φύση και τα οποία θα μπορούσαν να έχουν ανεκτίμητη αξία για την επιστήμη. Για παράδειγμα, η ικανότητα των νυχτερίδων να ζουν με πολλούς ιούς, χωρίς να υποκύπτουν σε πολλούς από αυτούς, που μπορεί να είναι θανατηφόροι για άλλα θηλαστικά, θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικές γνώσεις για τη δημιουργία εμβολίων, φαρμάκων ή άλλων καινοτομιών.
  • Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις φαίνεται πως δεν λαμβάνουν στα σοβαρά υπόψιν τον προαναφερόμενο κίνδυνο. Στην πλούσια σε νυχτερίδες Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία, την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα – όπου το Reuters διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος πανδημίας είναι από τους υψηλότερους στον κόσμο – οι εκκρεμείς αιτήσεις για εξόρυξη ορυχείων και παρόμοιων έργων, αναμένεται να διπλασιάσουν την περιοχή που χρησιμοποιείται ήδη για αυτό το σκοπό, φτάνοντας στο σύνολο τα 400.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μια έκταση μεγαλύτερη από τη Γερμανία. Σχεδόν το ένα τρίτο αυτής της επέκτασης θα γίνει σε υφιστάμενα “jump zones”, όπου ο κίνδυνος εξάπλωσης ασθενειών είναι ήδη υψηλός.

Όπως επισημαίνει το Reuters, αν και οι συγκεκριμένες χώρες απαιτούν από τις εταιρείες εξόρυξης να αξιολογούν τις πιθανές περιβαλλοντικές βλάβες που μπορεί να προκαλέσουν τα νέα τους έργα, καμία δεν απαιτεί να αξιολογείται ο κίνδυνος εξάπλωσης ασθενειών.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα