Καταγγελίες για «Μεταξά»: Αναβάλλονται χημειοθεραπείες λόγω έλλειψης… χρημάτων

Καταγγελίες για «Μεταξά»: Αναβάλλονται χημειοθεραπείες λόγω έλλειψης… χρημάτων
Η κεντρική πύλη του Νοσοκομείου «Μεταξά» EUROKINISSI

Τι αναφέρει ο σύλλογος εργαζομένων του Νοσοκομείου «Μεταξά» και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία για τους καρκινοπαθείς. Επικείμενα προβλήματα και στη σίτιση ασθενών λόγω "πετσοκομμένου" προϋπολογισμού. Η απάντηση του νοσοκομείου.

Τραγικές ελλείψεις τόσο σε φάρμακα, όσο και σε τρόφιμα στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά», λόγω υποχρηματοδότησης του ιδρύματος, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων του ιδρύματος.

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι ήδη ακυρώνονται χημειοθεραπείες ασθενών, ενώ ελλείψεις παρουσιάζει και το τμήμα τροφοδοσίας.

Από την πλευρά της και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), επισημαίνει πως τα νοσοκομεία του ΕΣΥ βρίσκονται σε λειτουργική κατάρρευση, λόγω χρεών και μειωμένων προϋπολογισμών.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Εργαζομένων του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Μεταξά, υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμα μόνο 5.000 ευρώ για φάρμακα, τη στιγμή που οι μηνιαίες ανάγκες φτάνουν τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Τα σοβαρά προβλήματα ήρθαν στην επιφάνεια με την κοινοποίηση δύο εγγράφων από το Τμήμα Διατροφής και το Φαρμακείο του νοσοκομείου, τα οποία αναδεικνύουν τις συνέπειες της συνεχούς υποχρηματοδότησης που έχει υποστεί ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου.

«Από τη μια, το φαρμακείο ενημερώνει ότι ο προϋπολογισμός για το φάρμακο έχει εξαντληθεί (έχει απομείνει ένα υπόλοιπο 5.000 ευρώ, όταν οι μηνιαίες ανάγκες σε φάρμακα για τους ογκολογικούς ασθενείς φτάνουν τα 3.500.000 ευρώ το μήνα) και τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν ακυρώσεις χημειοθεραπειών και ατελείς φαρμακευτικές αγωγές των νοσηλευομένων ασθενών, καθώς εξαντλείται το στοκ που υπάρχει στο φαρμακευτικό τμήμα. Και βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι εδώ και 2 χρόνια το φαρμακείο λειτουργεί τραγικά υποστελεχωμένο με επισφάλεια και τον κίνδυνο να διακόψει ανά πάσα στιγμή τη λειτουργία του», αναφέρουν εργαζόμενοι.

«Το αντικαρκινικό Νοσοκομείο “Μεταξά” φαίνεται πως είναι το νέο θύμα της διάλυσης της δημόσιας Υγείας, που εφαρμόζει εμμονικά η κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι αναβάλλονται χημειοθεραπείες, καθώς τα ταμεία έχουν μείνει ουσιαστικά άδεια. Το δε φαρμακείο του νοσοκομείου υπολειτουργεί εδώ και χρόνια. Η κυβέρνηση της ΝΔ θα πρέπει να επιδείξει τον ελάχιστο σεβασμό στους ασθενείς, που δεν είναι επαίτες και έχουν το δικαίωμα σε θεραπείες και αξιοπρέπεια. Και να σταματήσει τώρα τη συστηματική διάλυση της δημόσιας υγείας», σχολιάζει η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα πάντως με δηλώσεις του Χαράλαμπου Τουμπέκη, διοικητή του Νοσοκομείου «Μεταξά», δεν υπάρχει κανένα θέμα διακοπής των χημειοθεραπειών στο νοσοκομείο.

«Δεν θα μπορούν να σιτιστούν οι ασθενείς»

Χρήματα δεν υπάρχουν, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, ούτε στους αντίστοιχους κωδικούς δέσμευσης (ΚΑΕ) των τροφίμων, με κίνδυνο από την ερχόμενη εβδομάδα, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, να μην μπορούν να σιτιστούν ασθενείς.

«Μετά από σχεδόν 2 χρόνια προμήθειας τροφίμων μέσω της ψυχοφθόρου και κοστοβόρου διαδικασίας των μικροεντολών προμήθειας έφτασε να γίνει η έναρξη των συμβάσεων των τροφίμων στις 8/8/23 με δέσμευση μόλις 28.000 ευρώ, που δεν επαρκούν για την κάλυψη της σίτισης των ασθενών ούτε για έναν μήνα. Βέβαια να σημειώσουμε ότι έτσι και αλλιώς ο ίδιος ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε για τη διενέργεια του διαγωνισμού των τροφίμων (399.975,73 ευρώ με ΦΠΑ) είναι πετσοκομμένος στο μισό των αναγκών και μπορεί να καλύψει τη σίτιση των ασθενών για περίπου ένα εξάμηνο, όταν η αρχική εισήγηση του Τμήματος Διατροφής, ήταν για περίπου 700.000 ευρώ ετησίως», υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Μεταξά».

«Το αίσθημα ζητιανιάς για την προμήθεια τροφής για τους ογκολογικούς ασθενείς του νοσοκομείου είναι διάχυτο στην προσπάθεια που κάνουν οι συνάδελφοι να το πετύχουν. Και όλα αυτά για τη τροφή, δηλαδή για κάτι τόσο ζωτικό, από πολλές απόψεις, για τον ογκολογικό ασθενή, ο οποίος παρουσιάζει πληθώρα ιδιαιτεροτήτων στο τι μπορεί να φάει, αλλά και αυξημένες ανάγκες για την κάλυψη των απαραίτητων θερμίδων και θρεπτικών συστατικών για να ανταπεξέλθει στις δύσκολες θεραπείες που ακολουθεί», καταλήγουν.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου

Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, ανακοίνωση εξέδωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας η διοίκηση του νοσοκομείου.

«Αναφορικά με τις καταγγελίες για την αναβολή θεραπειών σε καρκινοπαθείς αλλά και την ελλιπή σίτιση στο Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά», από τη 2η Υ.ΠΕ. διευκρινίζεται ότι:

  • Σήμερα, Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκαν κανονικά 80 προγραμματισμένες χημειοθεραπείες. Σημειώθηκε αναβολή μιας θεραπείας για διαδικαστικούς λόγους.
  • Οι θεραπείες συνεχίζονται κανονικά τις επόμενες μέρες, ενώ θα πραγματοποιηθεί και η αναβληθείσα θεραπεία στον ασθενή.
  • Δεν τίθεται ζήτημα με τη σίτιση στο Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο. Η διατροφή ακολουθεί τις διεθνείς προδιαγραφές με πλήρη επάρκεια αγαθών. Διερευνώνται τα αίτια που προκάλεσαν την αναβολή της θεραπείας και κατ’ επέκταση την ταλαιπωρία του ασθενή».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα