Καύσωνας: Το μεγάλο λάθος που κάνουμε με τα ρούχα που φοράμε

Καύσωνας: Το μεγάλο λάθος που κάνουμε με τα ρούχα που φοράμε
Υπό τον καυτό ήλιο, σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, είναι χρήσιμο να καλύπτουμε το δέρμα μας από την κορυφή έως τα νύχια. shutterstock

Σε συνθήκες καύσωνα συνηθίζουμε να φοράμε τα άκρως απαραίτητα ρούχα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορούμε να κάνουμε. Ποια είναι η ενδεδειγμένη λύση.

Όταν δεν υπήρχε πανδημία και μπορούσαμε να ταξιδεύουμε στον κόσμο, χωρίς περιορισμούς ή κανόνες που αλλάζουν διαρκώς -και κάθε μια χώρα να έχει τις δικές της απαιτήσεις-, είχε τύχει να βρεθώ στο Λας Βέγκας. Της Νεβάδα. Όπου βρίσκεται η έρημος Μοχάβι. Άρα έχει πάντα καύσωνα. Ήταν καλοκαίρι και το θερμόμετρο έδειχνε 40 βαθμούς Κελσίου (για την ακρίβεια, έδειχνε 104 βαθμούς Fahrenheit), από τις 7 το πρωί.

Στην επιβίωση δεν βοηθούσε το γεγονός ότι στους κλειστούς χώρους τα air condition ήταν ρυθμισμένα σε θερμοκρασίες Σιβηρίας. Στο πρώτο βήμα που έκανα έξω από το ξενοδοχείο, κοβόταν η ανάσα, τα πόδια και ίσως η ζωή. Η ανώτατη θερμοκρασία που είχα ζήσει ήταν οι 50 βαθμοί Κελσίου. Ένιωθα πως ‘φεύγει’ το δέρμα μου (θα έχετε δει ταινίες στις οποίες οι πρωταγωνιστές κάνουν τηλεμεταφορά και ‘πίξελ πίξελ’ εξαφανίζονται από μπροστά σας) και ότι καίγονται τα σωθικά μου -σε κάθε εισπνοή. Μετά έμαθα πως σε υψηλές θερμοκρασίες το καλύτερο που έχει να κάνει κάποιος είναι να καλύπτει με ύφασμα όλο το δέρμα. Διαφορετικά κινδυνεύουμε από πολλά. Δηλαδή, από ένα απλό κοκκίνισμα (έγκαυμα) έως θερμοπληξία.

Οι Βεδουίνοι (νομαδικές αραβικές φυλές βοσκών που στην καθημερινότητα τους έχουν να περπατούν στην έρημο), οι οποίοι προφανώς και κάτι παραπάνω ξέρουν από εμάς -σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση πολύ υψηλών θερμοκρασιών-, συνηθίζουν να καλύπτουν όλο τους το σώμα με δυο ‘στρώσεις’ υφασμάτων. Αυτό που βλέπουμε, έχει πιο σκούρο χρώμα από αυτό που δεν βλέπουμε. Ο λόγος που το κάνουν είναι για να προστατεύσουν το σώμα τους από την υπεριώδη ακτινοβολία, με τον ιδρώτα που παράγουν να λειτουργεί ως ‘κλιματισμός’ μεταξύ των δυο ‘στρώσεων’.

Το πιο βασικό SOS είναι να καλύπτετε το δέρμα σας

Για όσα ακολουθούν χρειαστήκαμε τη βοήθεια του Τάσου Μαγουλά, Διευθυντή των Εθνικών ομάδων μπάσκετ του Κατάρ. Εκεί όπου ζει την τελευταία επταετία, έχει 42 έως 48 βαθμούς από τις αρχές του Μαΐου έως τον Οκτώβριο. “Οι δυσκολότεροι μήνες είναι ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος. Όχι γιατί το θερμόμετρο είναι στους 50 βαθμούς, αλλά επειδή υπάρχει πολλή υγρασία, ειδικά το βράδυ όταν ‘πέφτει’ κατακόρυφα το θερμόμετρο. Με τον καιρό μπορείς να συνηθίσεις στις θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών, να προτιμάς τις σκιές, αλλά να μπορείς να κάνεις τις δουλειές σου. Να περπατάς στους δρόμους. Με την υγρασία που έχει τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, σου ‘κόβεται’ η ανάσα στο ένα μέτρο. Νιώθεις πως έχει πάνω από 50 βαθμούς, λόγω της υγρασίας”.

Τι φορούν οι κάτοικοι του Κατάρ που κυκλοφορούν στους δρόμους, με αυτές τις θερμοκρασίες; “Το Fomp (κελεμπία) και η gkotra (το κάλυμμα της κεφαλής) είναι άκρως απαραίτητα. Είναι από ύφασμα που δεν επιτρέπει στη ζέστη να ‘μπει’ ή να ‘βγει’. Αν το πιάσετε υπό 50 βαθμούς Κελσίου, είναι δροσερό. Χύνεται καφές πάνω του, τον καθαρίζουν με νερό και σε 3 λεπτά έχει στεγνώσει. Δεν έχει την παραμικρή απορροφητικότητα. Φορούν παντόφλες/σαγιονάρες και η κελεμπία καλύπτει το πέλμα”. Ένας από τους βασικούς λόγους που είναι καλυμμένοι από την κορυφή έως τα νύχια “είναι για να αποφύγει το σώμα τους το σοκ στο οποίο υπόκειται, όταν από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες των κλειστών χώρων βγαίνουν στις πολύ υψηλές της πόλης”. Τώρα, ας περάσουμε σε πιο πρακτικά θέματα.

Το ιδανικό outfit για τον καύσωνα

Ένα λεπτό, παραδοσιακό T-shirt επιτρέπει το πέρασμα μεγάλου ποσοστού υπεριώδους ακτινοβολίας, στο δέρμα μας. Άρα δεν μας προστατεύει ιδιαίτερα. Χρειάζεστε ένα μακρυμάνικο μπλουζάκι, από ύφασμα από φυτικές ίνες (πχ λινό) που να είναι φαρδύ. Πριν εξηγήσουμε τους λόγους, είναι χρήσιμο να σας πούμε δυο άλλα πράγματα: κατ’ αρχάς ο ιδρώτας ‘ρίχνει’ τη θερμοκρασία του σώματος.

Δεύτερον, όπως υπάρχουν αντιηλιακά για την παραλία, υπάρχουν και διάφορα υφάσματα που έχουν καλύτερο συντελεστή αντιμετώπισης των υπεριωδών ακτίνων από άλλα. Είναι γνωστά ως UPF (Ultraviolet Protection Factor) υφάσματα. Σημειώστε επίσης, πως αυτά που έχουν αξιολογηθεί ως 50αρια, επιτρέπουν στο 1/50 της ακτινοβολίας να φτάσει στο δέρμα σας.

✎ Τα πολυεστέρ και τα μάλλινα υφάσματα παρέχουν προστασία δείκτη 30. Έχουν όμως, το μειονέκτημα ότι δεν ‘αναπνέουν’, ειδικά κάτω από τον ήλιο και ο ιδρώτας εγκλωβίζεται στο σώμα σας -κάτι που ποτέ δεν είναι καλό. Το ζητούμενο είναι να εκτονώνεται και να σας εγκαταλείπει. Άρα αποφύγετε τα υφάσματα που αν υγρανθούν από τον ιδρώτα σας, χρειάζονται πολύ ώρα για να στεγνώσουν.

✎ Τα βαμβακερά και τα λινά έχουν δείκτη μεταξύ 5 και 25. Είναι αρκετός για να μας σώσει από εγκαύματα. Αν όμως, μείνουμε υπό τον ήλιο για πολύ ώρα θα προκληθεί ζημιά στο δέρμα -και μακροχρόνια καρκίνος. Η οδηγία είναι να προτιμήσετε τα υφάσματα από φυτικές ίνες (βαμβάκι, λινό, μετάξι) γιατί ανταποκρίνονται καλύτερα, στην απορρόφηση του ιδρώτα και επιτρέπουν στο δέρμα σας να αναπνέει. Οι συνθετικές ίνες (βισκόζη) διατηρούν τη θερμότητα και απορροφούν ελάχιστα τον ιδρώτα -ως εκ τούτου αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος σας.

✎ Τα υφάσματα τεχνολογίας luminora (τα οποία έχουν ελεγχθεί και από δερματολόγους) είναι η ενδεδειγμένη λύση, καθώς επιτρέπουν το 1/50 της ακτινοβολίας να ‘περάσει’ στο δέρμα σας. Η πατέντα αφορά τεχνική κατά την οποία χαράσσουν στο νήμα υφάσματος που είναι 81% πολυεστέρας και 19% Spandex, ένα φυσικό φυτικό λάδι που το κάνει φυσικά πιο απαλό και πιο προστατευτικό από τον ήλιο. Το δέρμα δεν εκτίθεται σε χημικές ουσίες, δεν ζεσταίνεται και δεν το αισθάνεστε άβολο. Το luminora είναι αντιμικροβιακό, αδιαπέραστο στην υγρασία, ‘αναπνέει’, είναι μαλακό και ελαφρύ και στεγνώνει πολύ γρήγορα.

✎ Tα χρώματα που θα επιλέξετε, είναι χρήσιμο να μην είναι σκούρα -ώστε να μην ‘τραβούν’ περισσότερο ήλιο.

✎ Χρήσιμο είναι και να μη φορέσετε στενά ρούχα -στη γενικότερη λογική του να επιτρέψετε στον ιδρώτα να μη μένει πάνω σας.

✎ Μη ξεχάσετε το καπέλο σας, για να προστατεύσετε το κεφάλι, το πρόσωπο, τα αυτιά και ιδανικά τον αυχένα σας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα