ΚΕΕΛΠΝΟ: Δαπάνες ειδικού σκοπού ύψους 87,1 εκατ. ευρώ που δεν συμπεριλαμβάνονται στους απολογισμούς

ΚΕΕΛΠΝΟ: Δαπάνες ειδικού σκοπού ύψους 87,1 εκατ. ευρώ που δεν συμπεριλαμβάνονται στους απολογισμούς
Εξεταστική της Βουλής για τα σκάνδαλα στην Υγεία - Φωτό αρχείου Eurokinissi

Οι ορκωτοί λογιστές που έλεγξαν το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν είχαν πρόσβαση σε πολλά στοιχεία που ζήτησαν κι απέφυγαν να χαρακτηρίσουν τις λογιστικές διαφορές ως έλλειμμα.

Δαπάνες ειδικού σκοπού ύψους 87,1 εκατ. ευρώ για το χρονικό διάστημα 2010-2104 που δεν συμπεριλαμβάνονται στους απολογισμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ διαπίστωσαν οι ορκωτοί ελεγκτές μετά τον έλεγχο που έκαναν, όπως επισήμαναν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στην Υγεία.

Οι ορκωτοί λογιστές υπογράμμισαν ότι δεν είχαν πρόσβαση σε πολλά στοιχεία από αυτά που ζήτησαν, καθώς φαίνεται να έχουν κατασχεθεί από την Εισαγγελία, κι εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί στο να χαρακτηρίσουν τις λογιστικές διαφορές που διαπίστωσαν ως έλλειμμα.

Οι δαπάνες ειδικού σκοπού που δεν συμπεριλαμβάνονταν στον απολογισμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ διαπιστώθηκαν μέσα από την σχετική έκθεση της Κατερίνας Πολύζου, πρώην προϊσταμένης οικονομικών του ΚΕΕΛΠΝΟ, που ήρθε σε γνώση των ορκωτών λογιστών δύο-τρεις μέρες πριν.

Οι δαπάνες ειδικού σκοπού ανέρχονται σε 37,5 εκατ. ευρώ για το 2010, 17 εκατ. ευρώ για το 2011, 15,3 εκατ. ευρώ για το 2012 και 17,3 εκατ. ευρώ για το 2013.

Η εκτίμηση των ορκωτών λογιστών είναι ότι αυτό το ποσό ύψους 87,1 εκατ. ευρώ «πρακτικά δικαιολογεί» τις διαφορές που διαπιστώθηκαν.

Πολλές παραλείψεις και κενά στους οικονομικούς απολογισμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ

Οι ορκωτοί λογιστές τόνισαν ότι οι οικονομικοί απολογισμοί του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν είναι πλήρεις, καθώς υπάρχουν πολλές παραλείψεις και κενά. Πολλά από τα στοιχεία που οι ορκωτοί λογιστές ζήτησαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν τους δόθηκαν με την δικαιολογία ότι κατασχέθηκαν από την Εισαγγελία.

Αυτό το στοιχείο προκάλεσε την απορία των ορκωτών λογιστών που αναρωτήθηκαν πώς είναι δυνατόν η Κ. Πολύζου να ήταν η μόνη που είχε στην διάθεσή της τα σχετικά στοιχεία.

Οι ορκωτοί λογιστές αναγκάστηκαν να κάνουν την έρευνά τους βασιζόμενοι κυρίως στα «εξτρέ» των τραπεζών για την κινήσεις των λογαριασμών του ΚΕΕΛΠΝΟ. Σε πολλές όμως εγγραφές δεν υπήρχε κωδικοποίηση ώστε να διαπιστωθεί προς τα πού και γιατί κινούνταν τα συγκεκριμένα ποσά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα