Κίνα: Συναγερμός για έξαρση πνευμονίας σε παιδιά – Τι λέει ο ΠΟΥ

Διαβάζεται σε 5'
Κίνα
Παιδί σε νοσοκομείο της Κίνας (φωτογραφία αρχείου) iStock

Η έξαρση μίας νέας πνευμονίας στην Κίνα που “χτυπά” κυρίως παιδιά έχει προκαλέσει την ανησυχία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τι σχολίασε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Την ανησυχία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχει προκαλέσει η αύξηση των αναπνευστικών ασθενειών και συγκεκριμένα η έξαρση νέας πνευμονίας στην Κίνα, που φαίνεται ότι “χτυπά” κυρίως παιδιά, όπως ανακοίνωσαν οι κινέζικες αρχές σε συνέντευξη Τύπου στις 13 Νοεμβρίου.

Από την πλευρά του, ο ΠΟΥ υπέβαλε επίσημο αίτημα στην Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας για περισσότερες λεπτομέρειες. “Διεκδικούμε επιπρόσθετες επιδημιολογικές και κλινικές πληροφορίες, καθώς και αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων, μέσω του μηχανισμού του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού”, ανέφερε συγκεκριμένα η ανακοίνωση του οργανισμού.

Παράλληλα, απηύθυνε σύσταση στις κινέζικες Αρχές “να λάβει μέτρα για τη μείωση του κινδύνου διασποράς των νοσημάτων του αναπνευστικού”.

Μέτρα, όπως ο εμβολιασμός, η παραμονή των ασθενών στο σπίτι και η τήρηση αποστάσεων από αυτούς, η χρήση μάσκας, ο καλός εξαερισμός χώρων και το συχνό πλύσιμο των χεριών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα κινέζικων μέσων ενημέρωσης τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται σε περιοχές στη βόρεια Κίνα και το Πεκίνο.

Όπως έγραψε ο TheGuardian, “νωρίτερα αυτό το μήνα, ένα από τα κορυφαία νοσοκομεία της Κίνας ανέφερε αύξηση της πνευμονίας από μυκόπλασμα (mycoplasma pneumonia) και άλλων αναπνευστικών ασθενειών μεταξύ των παιδιών κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Μεγάλο νοσοκομείο του Πεκίνου δήλωσε επίσης ότι ο μέσος αριθμός των ημερήσιων επισκέψεων στα εξωτερικά ιατρεία και στα επείγοντα περιστατικά στο παιδιατρικό τμήμα είχε ξεπεράσεις τις 1.600, λόγω της “ταχείας εξάπλωσης” των αναπνευστικών λοιμώξεων. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των παιδιών ασθενών σε αρκετές επαρχίες φαίνεται να έχει μειωθεί, σύμφωνα τοπικό μέσο ενημέρωσης”.

ProMED: Δεν είναι καθόλου σαφές πότε ξεκίνησε αυτή η έξαρση

Το Πρόγραμμα Παρακολούθησης Αναδυόμενων Νοσημάτων της Διεθνούς Εταιρείας Λοιμωδών Νοσημάτων, γνωστό ως ProMED, ανέφερε σε ανακοίνωσή του, ότι:

“Οι αναφορές στα ΜΜΕ υποδηλώνουν ένα εκτεταμένο ξέσπασμα μιας μη διαγνωσμένης αναπνευστικής νόσου σε διάφορες περιοχές της Κίνας. Δεν είναι καθόλου σαφές πότε ξεκίνησε αυτή η έξαρση, καθώς θα ήταν ασυνήθιστο να προσβληθούν τόσα πολλά παιδιά τόσο γρήγορα, αλλά οι αναφορές για ασθένειες κυρίως σε παιδιά υποδηλώνουν ενδεχόμενη έκθεση στα σχολεία”.

Η ProMED επεσήμανε, ωστόσο, ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη, όπως για το αν πρόκειται για μία νέα επιδημία, ενώ παράλληλα αναμένει περαιτέρω λεπτομέρειες από τις κινέζικες υγειονομικές Αρχές.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, “η Κίνα διατήρησε μια πολιτική γνωστή ως zero-Covid -η οποία χαρακτηρίζεται από αυστηρά lockdown και καραντίνες, μαζικά δειγματοληπτικά τεστ και αυστηρή ιχνηλάτηση επαφών- μέχρι που εγκατέλειψε αυτή την πολιτική τον Δεκέμβριο. Τα εν λόγω μέτρα, όμως, περιορίζουν και την εξάπλωση πιο κοινών μικροβίων, σύμφωνα με τους ειδικούς, δημιουργώντας ένα “κενό ανοσίας” που μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στη μόλυνση ασθενειών, όταν σταματήσουν να λαμβάνουν τέτοιες προφυλάξεις”.

Τι λέει ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Την “μυστηριώδη πνευμονία” σχολίασε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, επισημαίνοντας ότι το πιο ανησυχητικό είναι ότι “δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία που να έχει απομονωθεί μέχρι σήμερα αν και έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες. Αυτό είτε σημαίνει ότι όντως πρόκειται για άτυπες πνευμονίες που απλά έχουν έξαρση αυτήν την περίοδο λόγω αναστροφής των μέτρων, ή πρόκειται για ένα νέο αίτιο που εξαιτίας της ταυτόχρονης έξαρσης των υπόλοιπων ιώσεων έχει υποτιμηθεί και δεν έχει ελεγχθεί επαρκώς“.

Ολόκληρη η ανάρτηση Μαγιορκίνη:

“Σε συνέχεια της χθεσινής ανάρτησής μου για την μυστηριώδη πνευμονία στα παιδιά στην Κίνα αποδελτιώνω και σχολιάζω τις πληροφορίες που έρχονται από διάφορες ειδησεογραφικές πηγές:

Συμπτώματα-κλινικά σημεία: 1) πυρετός, 2) πνευμονικά οζίδια. Δεν αναφέρεται βήχας ή κάποια βαριά κλινική εικόνα αρχικά, και για αυτό αναφέρεται ως “περιπατητική πνευμονία” (walking pneumonia).

Έκταση του φαινομένου: 1) Αναφέρεται σε τουλάχιστον δύο πόλεις, 2) Είναι φαινόμενο που εκτυλίσσεται αρκετές εβδομάδες, 3) αναφέρεται πίεση στα παιδιατρικά νοσοκομεία από τα περιστατικά

Πόσο σοβαρό είναι: 1) Η telegraph αναφέρει ανώνυμες πηγές για πολύ λίγους θανάτους, 2) H China Daily αναφέρει γιατρό από νοσοκομείo του Πεκίνου όπου λέει ότι υπάρχουν κάποια σοβαρά περιστατικά και κάποια που είναι κρίσιμα, αλλά στο νοσοκομείο του δεν είχαν θανάτους προς το παρόν. Ο ίδιος ιατρός αναφέρει νοσηλεία 7 με 14 ημέρες.

Αφορά και τους ενήλικες; Το promed αναφέρει δασκάλους που αναπτύσσουν πνευμονία.

Ποιο είναι το ανησυχητικό σημείο:

Το ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία που να έχει απομονωθεί μέχρι σήμερα αν και έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες. Αυτό είτε σημαίνει ότι όντως πρόκειται για άτυπες πνευμονίες που απλά έχουν έξαρση αυτήν την περίοδο λόγω αναστροφής των μέτρων, ή πρόκειται για ένα νέο αίτιο που εξαιτίας της ταυτόχρονης έξαρσης των υπόλοιπων ιώσεων έχει υποτιμηθεί και δεν έχει ελεγχθεί επαρκώς.

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει πιο αναλυτική πληροφόρηση και σίγουρα θα ξεκαθαρίσει η εικόνα για την πηγή και την σοβαρότητα του φαινομένου”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα