Κοροναϊός: Συναγερμός στην Ευρώπη από τα πρώτα κρούσματα – Ο βαθμός ετοιμότητας της Ελλάδας

Κοροναϊός: Συναγερμός στην Ευρώπη από τα πρώτα κρούσματα – Ο βαθμός ετοιμότητας της Ελλάδας
Μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό από εργαζόμενο στη Σεούλ της Νότιας Κορέας AP

Δύο άτομα που είχαν επισκεφτεί πρόσφατα την Κίνα και επέστρεψαν στη Γαλλία, τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού στην Ευρώπη. Τι δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τον βαθμό ετοιμότητας της χώρας μας.

Συναγερμός έχει σημάνει από την Παρασκευή και στην Ευρώπη, αφού τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού στην ήπειρο είναι γεγονός. Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν δύο κρούσματα, το πρώτο στο Μπορντό και το δεύτερο στην περιοχή του Παρισιού. Αμφότεροι οι ασθενείς είχαν επισκεφτεί πρόσφατα την Κίνα. 

Όπως έγινε γνωστό ο πρώτος ασθενής είναι ηλικίας 48 ετών, επέστρεψε στις 22 Ιανουαρίου στη Γαλλία, αφού επισκέφθηκε την Κίνα και “πέρασε από την Ουχάν”, περιοχή από την οποία ξεκίνησε ο νέος κοροναϊός. Νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Μπορντό. Το δεύτερο κρούσμα είναι πολύ πρόσφατο και δεν δόθηκαν από τους αρμόδιους περισσότερα στοιχεία, παρά μόνο ότι και αυτός ο ασθενής είχε επισκεφτεί την Κίνα και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έχουν ανακοινώσει οι κινεζικές αρχές, οι νεκροί από τον κοροναϊό ανέρχονται στους 26

“Έχουμε τα μέσα να αντιμετωπίσουμε κρούσματα κοροναϊού”

Την Παρασκευή έγινε η πρώτη άσκηση ετοιμότητας στην χώρα μας για πιθανό κρούσμα του κοροναϊού, η οποία πήγε πολύ καλά, όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Γεώργιος Παναγιωτακόπουλος, αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Ερωτηθείς αν έχουμε τα μέσα να εντοπίσουμε ένα τέτοιο κρούσμα στα αεροδρόμιά μας, ο κ. Παναγιωτακόπουλος δήλωσε: “Φυσικά και έχουμε τα μέσα. Έχουμε συνεννοηθεί με τα αρμόδια εργαστήρια αναφοράς, που είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμα να διεξάγουν τις ανάλογες εξετάσεις και να ταυτοποιήσουν τυχόν κρούσμα. Έχουμε όμως και το knowhow ως οργανισμός, διότι έχουμε αντιμετωπίσει και άλλες επιδημίες στο παρελθόν, το SARS, το MERS, τον ιό Έμπολα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα