Κορονοϊός: 22 νέα κρούσματα στην Ελλάδα – Στους 103 οι νεκροί

Κορονοϊός: 22 νέα κρούσματα στην Ελλάδα – Στους 103 οι νεκροί
Ο Σωτήρης Τσιόδρας Eurokinissi

Αύξηση κρουσμάτων του κορονοϊού κατά 22 ανακοίνωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης το υπουργείο Υγείας. Έχουν χάσει τη ζωή τους 103 άνθρωποι και έχουν καταγραφεί συνολικά στην Ελλάδα 2192 κρούσματα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης 22 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει στα 2192.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε 1 νέος θάνατος με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην Ελλάδα να φτάνει τους 102, ενώ ένας ακόμη θάνατος ανακοινώθηκε το βράδυ της Μ. Τετάρτης στο ΑΧΕΠΑ.

Από το σύνολο των κρουσμάτων το 56,4% είναι άνδρες, ενώ τα 559 (25,5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 899 (41%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επίσης 72 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. Οι 15 από αυτούς (19,7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Επίσης 29 ασθενείς έχουν πλέον εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Από το σύνολο των θανάτων οι 28 (27,5%) αφορούν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 73 έτη και το 89.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 50.771 κλινικά δείγματα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι σε πρόσφατη προβολή των εκτιμήσεων μετάδοσης του ιού την περίοδο μετά την πανδημία, επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Harvard χρησιμοποίησε γνωστά δεδομένα για τις επιδράσεις της εποχικότητας και της ανοσίας από άλλους κορονοϊούς και με αυτά τροφοδότησε ένα μαθηματικό μοντέλο που αφορά στην πορεία του νέου ιού. Το μοντέλο εκτιμά πως θα υπάρχουν νέα επιδημικά κύματα του ιού τους επόμενους χειμώνες μετά το αρχικό σοβαρό κύμα που έχουν βιώσει οι περισσότερες χώρες. Εάν δεν υπάρχουν ένα καλό εμβόλιο ή μια επιτυχής θεραπεία, τότε τα περιοριστικά που ζούμε όλοι μας με στόχο την επάρκεια του συστήματος υγείας, θα είναι το κρίσιμο σημείο για την επιτυχία αντιμετώπισης του ιού.

Σχετικά με την στρατηγική μετάβασης στην επόμενη φάση, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι αυτή θα στηρίζεται στην προστασία της Δημόσιας Υγείας, της προστασίας όλων μας και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων. Πρέπει να είναι ελεγχόμενη αυτή η μετάβαση ώστε να μην θυσιαστεί αυτή η προσπάθεια. Τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται σταδιακά και θα αξιολογούνται για κάποιο χρονικό διάστημα πριν ληφθούν νέα μέτρα. Όσο υπάρχουν συνεχιζόμενες επιδημίες σε κάποιες περιοχές, σε χώρους υψηλού κινδύνου πρέπει να παραμένουμε σε επιφυλακή.

Σχετικά με το γιατί κάποιες χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία που έχουν χτυπηθεί πιο πολύ ανοίγουν σταδιακά τα μέτρα και εμείς πάμε πιο αργά, ο καθηγητής επεσήμανε ότι δεν πρέπει να παρερμηνεύουμε τις καταστάσεις. Οι χώρες κάνουν πολύ μικρά βήματα, δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Δεν υπάρχει ενιαία προσέγγιση, μια συντονισμένη προσπάθεια είναι θέμα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Η κατάλληλη χρονική στιγμή είναι το ζητούμενο καθώς και η παρακολούθηση των αποτελεσμάτων της άρσης των μέτρων, η αξιολόγηση των επιδημιολογικών κινδύνων και τα κοινωνικο-οικονομικά οφέλη σε διάφορους εργασιακούς τομείς, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, στις κοινωνικές δραστηριότητες σύμφωνα και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ανέφερε ακόμη ότι η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα συζητήσει για αυτά σε συνεργασία με την ηγεσία. “Μας ενδιαφέρουν πολλές βασικές παράμετροι όπως η συνέχιση και ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης, η διαγνωστική επάρκεια, οι αντοχές του συστήματος υγείας, οι ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και η προστασία τους και φυσικά η υγεία όλων μας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα