Κορονοϊός: Εμβόλιο νέας γενιάς υπόσχεται μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα

Κορονοϊός: Εμβόλιο νέας γενιάς υπόσχεται μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα
Επιστήμονας σε εργαστήριο (φωτό αρχείου) iStock

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η έρευνα για να νέο εμβόλια κατά του κορονοϊού τα οποία θα στοχεύουν σε άλλα στοιχεία του ιού και υπόσχονται μεγαλύτερη αποτελεσματικό στην εμφάνιση νέων μεταλλάξεων.

Ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού σχεδιασμένο ώστε να μην το “ακυρώνουν” οι επικείμενες μεταλλάξεις διαθέτοντας ενισχυμένο μηχανισμό ανοσοαπόκρισης, αναπτύσσουν ερευνητές στο Ινστιτούτο Karolinska στη Σουηδία. Το εμβόλιο έδειξε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, χορηγούμενο σε ποντίκια, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στο EMBO Molecular Medicine και οι ερευνητές ελπίζουν τώρα ότι θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε κλινικές μελέτες ασφάλειας σε ανθρώπους.

“Πρόκειται για εμβόλιο νέας γενιάς κατά του κορονοϊού”, λέει ο Matti Sällberg, καθηγητής στο Τμήμα Εργαστηριακής Ιατρικής του Ινστιτούτου Karolinska και ένας από τους ο συγγραφείς της μελέτης μαζί με τον Ali Mirazimi, επίκουρο καθηγητή στο ίδιο τμήμα. “Η λογική είναι να προσφέρει ευρύτερη προστασία που να προσομοιάζει περισσότερο με αυτή που αποκτήθηκε μετά από φυσική μόλυνση και θα είναι περισσότερο ανθεκτικό σε μελλοντικές μεταλλάξεις σε σχέση τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή”.

Διαφορετικοί τύποι εμβολίων έχουν συμβάλει σημαντικά στην αναχαίτιση της πανδημίας κορονοϊού. Η βασική πρόκληση είναι η μεταβλητότητα του ιού, δηλαδή η ικανότητά του να αλλάζει για να ξεφεύγει της αντίδραση της ανθρώπινης άμυνας.

Τα περισσότερα τρέχοντα εμβόλια βασίστηκαν στη χρήση τμημάτων της αποκαλούμενης πρωτεΐνης – ακίδας του κορονοϊού για να ενεργοποιήσουν την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη είναι ένα καλό στοιχείο για τη δημιουργία εμβολίου, αλλά δυστυχώς είναι η πρωτεΐνη όπου συμβαίνουν συχνές μεταλλάξεις, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Το νέο εμβόλιο περιέχει περισσότερα μέρη του ιού

Οι ερευνητές στο Ινστιτούτο Karolinska αναπτύσσουν επομένως ένα εμβόλιο που περιέχει περισσότερα μέρη του ιού, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν μεταλλάσσονται με τον ίδιο ρυθμό όπως η πρωτεΐνη ακίδας.

Πρόκειται για ένα εμβόλιο, που σημαίνει ότι περιλαμβάνει αλληλουχίες DNA οι οποίες όταν εγχυθούν στο σώμα κάνουν τα κύτταρα να παράγουν τις πρωτεΐνες για τις οποίες οι αλληλουχίες DNA περιέχουν οδηγίες. Σε αυτήν την περίπτωση, αφορά το DNA για τμήματα της πρωτεΐνης ακίδας από τρεις διαφορετικές παραλλαγές του κορονοϊού και το DNA για άλλες δύο πρωτεΐνες, που ονομάζονται M και N, όπου οι μεταλλάξεις είναι λιγότερο συχνές.

Σε αυτή τη πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη, οι ερευνητές δείχνουν ότι το εμβόλιο προστατεύει τα ποντίκια από σοβαρή μόλυνση από τη μετάλλαξη Βήτα του κορονοϊού, μια παραλλαγή που μπορεί να αποφύγει την ανοσολογική απόκριση και ενεργοποιεί τα ανοσοκύτταρα (Τ κύτταρα) που αναγνωρίζουν τον κορονοϊό που βρέθηκε. σε νυχτερίδες.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το εμβόλιο μπορεί μια μέρα να χρησιμοποιηθεί ως αναμνηστικό που θα χορηγηθεί ως συμπλήρωμα μετά από έναν βασικό εμβολιασμό με άλλα εμβόλια.

“Το επόμενο βήμα είναι να το δοκιμάσουμε σε ανθρώπους σε μια μικρή μελέτη ασφάλειας, αυτό που είναι γνωστό ως μελέτη φάσης I, και έχουμε υποβάλει αιτήσεις άδειας για αυτό”, λέει ο Matti Sällberg.

Μια συλλογική προσπάθεια

Το εμβόλιο έχει σχεδιαστεί και δοκιμαστεί στο Karolinska Institutet σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Karolinska και το KTH Royal Institute of Technology στη Σουηδία. Μελέτες λοιμώξεων και τοξικολογικές μελέτες έχουν διεξαχθεί με τη Σουηδική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας και την Adlego Biomedical, μια εταιρεία με έδρα τη Solna (Σουηδία). Η Northx Biologics στο Matfors (Σουηδία) παρήγαγε το εμβόλιο.

Το εμβόλιο χορηγείται με ένα νέο τρόπο εμβολιασμού DNA που παράγεται από την ιταλική εταιρεία IGEA Biomedical. Στο έργο συμμετέχουν επίσης ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Justus Liebig της Γερμανίας, το οποίο μελέτησε πώς επηρεάζεται η φυσική ανοσολογική απόκριση από το εμβόλιο.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε μέσω των προγραμμάτων της ΕΕ Horizon 2020 (Opencorona) και ERINHA, από το Σουηδικό Συμβούλιο Έρευνας, τη Σουηδική Αντικαρκινική Εταιρεία, τη Vinnova, το Ίδρυμα Knut και Alice Wallenberg και το CIMED, αλλά και με επιχορηγήσεις από την Περιφέρεια Στοκχόλμης ενώ υπήρξε και υποστήριξη από ιδιώτες δωρητές.

Σε χαμηλά επίπεδα η χορήγηση 4ης δόσης

Οι επιστήμονες ευρύτερα αναζητούν εμβόλια τα οποία να εξασφαλίζουν μηχανισμούς ανοσίας από τους οποίους δεν θα “ξεφεύγουν” οι νέες μεταλλάξεις. Αυτή τη στιγμή νέα επικαιροποιημένα εμβόλια δεν περιμένουμε πριν τον Νοέμβριο και αυτό που συστήνεται είναι η χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης (4η δόση).

Σύμφωνα με πληροφορίες όμως το ποσοστό ανταπόκρισης των πολιτών είναι ελάχιστο. Ειδικότερα, 2η αναμνηστική δόση έχουν πραγματοποιήσει 528.862 πολίτες, ενώ το σύνολο των πολιτών που είναι δικαιούχοι 2ης αναμνηστικής δόσης είναι 4.610.034. Δηλαδή με 2η αναμνηστική δόση έχει εμβολιαστεί μόλις το 11,47% των δικαιούχων πολιτών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα