Κορονοϊός: Η αναφορά Τσιόδρα για μετάλλαξη που προκαλεί απορίες

Κορονοϊός: Η αναφορά Τσιόδρα για μετάλλαξη που προκαλεί απορίες
O καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Eurokinissi

Την εξέταση πιθανής μετάλλαξης στον κορονοϊό που να εξηγεί την ξέφρενη ταχύτητα μετάδοσης του, σημείωσε ο καθηγητής κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ενόψει της επιβολής του lockdown.

«Έκπληκτοι παρατηρούμε στην επιτροπή Εμπειρογνωμόνων τη φοβερή ταχύτητα μετάδοσης του κορονοϊού τις τελεταίες ημερες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση, μαζί με τον Πρωθυπουργό, για τα νέα μέτρα και την πορεία του ιού. Σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, η απορία που τους έχει προξενήσει είναι τόσο μεγάλη που ζήτησαν από τα εξειδικευμένα εργαστήρια της χώρας να εξετάσουν αν έχει αλλάξει κάτι με τον ιό, σε μοριακό επίπεδο.

Ήδη οι επιστήμονες στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ στην Θεσσαλονίκη, αλλά και επιστήμονες της εμβληματικής δράσης, οι καθηγητές Θάνος, Γοργούλης, Σταματόπουλος από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, κάνουν έρευνες για να δουν αν έχει κάτι αλλάξει στον ιό. Κάνουν αυτή τη βαθιά μοριακή ανάλυση του ιού, να τεκμηριώσουν αν υπάρχει κάποια αλλαγή.

“Δεν έχουμε τεκμηριωμένα τέτοια δεδομένα, ούτε νομίζω μπορεί να χρησιμοποιηθεί (ως αιτιολόγηση) αυτή τη στιγμή, χωρίς ισχυρά επιστημονικά δεδομένα, η αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού λόγω κάποιας αλλαγής” επεσήμανε ο καθηγητής.

Κατά τον κ. Τσιόδρα, κάποιες εργασίες από το εξωτερικό δείχνουν μία μετάλλαξη η οποία έχει επικρατήσει από τον Ιούνιο και μετά, η οποία ενδεχομένως σχετίζεται με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα σε αρχικά πειράματα.

“Δεν το είδαμε το καλοκαίρι, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, νομίζω λόγω του ότι ο κόσμος ήταν έξω. Λόγω του ότι υπάρχει μια επίδραση του κλίματος γύρω στο 20% με 30%, την οποία την έχουμε δει και εμείς εδώ στην πατρίδα. Και νομίζω ότι θα περιμένουμε περισσότερα επιστημονικά δεδομένα πριν στηρίξουμε κάποια τέτοια επιχειρήματα”, συμπλήρωσε.

Μάλιστα, ο καθηγητής ανέφερε ότι “πέραν των επιδημιολογικών δεδομένων από το πρώτο κύμα, όταν πραγματικά η χρήση του περιορισμού των μετακινήσεων οδήγησε σε μείωση της διασποράς της επιδημίας στη χώρα, είχαμε και δεδομένα μοριακά. Οι επιδημίες περιορίστηκαν στις περιοχές και αφορούσαν στελέχη μόνο των περιοχών αυτών. Δηλαδή, της Αττικής είχαμε μικρές επιδημίες που λιγόστευαν με το χρόνο, που αφορούσαν στελέχη της Αττικής και στη Θεσσαλία, στελέχη της Θεσσαλίας. Αυτά είναι δεδομένα αδημοσίευτα προέρχονται από την εμβληματική δράση των πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης και του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και μας δίνουν την πεποίθηση ότι τα μέτρα θα δουλέψουν”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα