Κορονοϊός: Ο ρόλος της μύτης στην εξάπλωση του ιού

Κορονοϊός: Ο ρόλος της μύτης στην εξάπλωση του ιού
Παιδί με ίωση (ΦΩΤΟ Αρχείου) lev dolgachov

Τι δείχνει Ελληνική μελέτη για την λειτουργία της όσφρησης των ασθενών και η συσχέτισή της με την καλύτερη ανταπόκριση των παιδιών.

Τη μείωση της λειτουργίας της μύτης στους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από κορονοϊό, αποδεικνύει νέα μελέτη ενώ επίσης έχει διαπιστωθεί ότι η περιοχή αυτή φαίνεται να είναι η πλέον ευαίσθητη να προσβληθεί από τον ιό. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό κ. Σωτήρη Τσιόδρα, Ελληνική μελέτη από Πανεπιστημιακούς του ΕΚΠΑ έδειξε σημαντική έκπτωση των οσφρητικών λειτουργιών σε ενήλικες ασθενείς με την νέα νόσο. Η μελέτη αυτή χρησιμοποίησε αντικειμενικό τρόπο μέτρησης της οσφρητικής δυσλειτουργίας με ειδικα τεστ και ανίχνευσε διαταραχές όσφρησης σε 64% των ασθενών.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, “Οι κορoνοϊοί γενικότερα προσβάλλουν το οσφρητικό επιθήλιο, λόγω της αυξημένης έκφρασης που παρουσιάζει στον υποδοχέα 2 του μετατρεπτικού συνενζύμου της αγγειοτενσίνης. Είναι το περίφημο ένζυμο που αποτελεί την πόρτα του οργανισμού για να μπει ο ιός στο σώμα μας. Έχει σχέση με το αμέσως επόμενο επιστημονικό εύρημα που θα σας αναφέρω και το οποίο προσπαθεί να εξηγήσει γιατί τα παιδιά μοιάζει να είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά από τη νέα νόσο. Και αφορά ακριβώς την περιοχή της μύτης και την περιοχή αυτή στη μύτη που προσβάλλει ο ιός πρώτα“.

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι κάποια νέα επιστημονικά ευρήματα από την Νέα Υόρκη υποστηρίζουν πως τα παιδιά έχουν μειωμένη έκφραση αυτού του υποδοχέα 2 του μετατρεπτικού συνενζύμου της αγγειοτενσίνης στην μύτη τους, δηλαδή παράγουν σημαντικά μικρότερες ποσότητες αυτής της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο κορονοιός για να μπει στον οργανισμό μας.

Ο βλενογόνος της μύτης (το ρινικό επιθήλιο) είναι από τις πρώτες εστίες της λοίμωξης στον οργανισμό μας. Στην μελέτη από την Νέα Υόρκη που εξέτασε ανθρώπους ηλικίας 4 έως 60 ετών η χαμηλότερη έκφραση του γονιδίου για αυτό το ένζυμο ήταν στα μικρά παιδιά και προοδευτικά αύξανε με την ηλικία.

Επίσης μεγάλη μελέτη 6000 παιδιών θα προσπαθήσει να απαντήσει το ερώτημα αν αυτή η ανακάλυψη που προέρχεται από τα παιδιά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης της νόσου με κάποιο καινούργιο φάρμακο που θα στοχεύει τον υποδοχέα αυτό, την θύρα του μικρο-οργανισμού στην μύτη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα