Κορονοϊός: Ποιοι και πότε θα κάνουν τα νέα εμβόλια

Κορονοϊός: Ποιοι και πότε θα κάνουν τα νέα εμβόλια
Κόσμος περιμένει για εμβολιασμό στο Εμβολιαστικό Κέντρο Περιστερίου AP

Διαθεσιμότητα άνω των 400.000 επικαιροποιημένων εμβολίων που αντιμετωπίζουν την παραλλαγή Όμικρον έχει η Ελλάδα, ξεκινώντας τη χορήγηση αρχικά στους δικαιούχους 4ης δόσης.

Το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο το οποίο αντιμετωπίζει και την Παραλλαγή Όμικρον, θα λαμβάνουν όσοι κλείσουν ραντεβού εμβολιασμού για την ερχόμενη εβδομάδα. Ήδη η χώρα μας διαθέτει περί τις 400.000 νέων επικαιροποιημένων εμβολίων της Pfizer τα οποία αντιμετωπίζουν την Παραλλαγή Όμικρον και έτσι όσοι κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό, θα λάβουν το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα για ραντεβού εμβολιασμού αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτή για όποιον θέλει να εμβολιαστεί για κορονοϊό και με όποια δόση του αναλογεί. Τα νέα εμβόλια που διαθέτουμε, σύμφωνα με πληροφορίες θα χορηγηθούν σε άτομα τα οποία έχουν ολοκληρώσει το βασικό σχήμα, καθώς θεωρούνται εμβόλια για ενισχυτική δόση, ήτοι 3η ή 4η δόση. Μάλιστα προτεραιότητα θα δοθεί στους δικαιούχους 4η δόσης οι οποίοι είναι άνω των 70 ετών ή έχουν σημαντικά υποκείμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, ακόμη κι αν αυτή τη στιγμή δεν επικρατεί η Όμικρον αλλά οι υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5, τα πιο πρόσφατα εμβόλια παρέχουν σημαντική προστασία στο ενδεχόμενο βαριάς νόσησης έναντι των δύο αυτών.

Περισσότερες διευκρινίσεις αναμένεται να δοθούν τη Δευτέρα 12/9, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου COVID-19 από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Τι συστήνει η Επιτροπή Εμβολιασμών

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα που αποσαφηνίστηκε κατά την προχθεσινή συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, είναι ότι τα νέα εμβόλια είναι ενισχυτικά (booster) και η χορήγηση τους θα γίνει με γνώμονα την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού. Τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες από τις μελέτες που ολοκλήρωσαν οι φαρμακευτικές εταιρίες για τα επικαιροποιημένα εμβόλια αφορούν μόνο σε εμβολιασμένο πληθυσμό, με τις δυο βασικές δόσεις εμβολίου mRNA ή με το μονοδοσικό εμβόλιο.

Έτσι ανοίγει η πρόσβαση στα επικαιροποιημένα εμβόλια σε όσους έχουν λάβει το βασικό σχήμα εμβολίων κατά της λοίμωξης covid-19.

Στην ίδια σύσταση καταλήγουν και οι επιστήμονες του ECDC και του ΕΜΑ. Η ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε προχθες το απόγευμα αναφέρει πως τα επικαιροποιημένα εμβόλια που εγκρίθηκαν πρόσφατα, εγκρίνονται για χρήση ως αναμνηστικές δόσεις μόνο σε άτομα που ολοκλήρωσαν τουλάχιστον μια αρχική σειρά (αρχικός εμβολιασμός), ανεξάρτητα από το ποια εμβόλια χρησιμοποιήθηκαν τότε.

Επισημάνσεις Θάνου Πλεύρη

Στο θέμα των εμβολιασμών αναφέρθηκε και ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ο οποίος παραβρέθηκε χθες μαζί με το γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέου και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της HERA, Βασίλη Κοντοζαμάνη, στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας στην Πράγα.

Κατά την σχετική συζήτηση τα κράτη μέλη αφού σύσσωμα αναγνώρισαν τα οφέλη του εμβολιασμού για την προστασία της δημόσιας υγείας, τάχθηκαν υπέρ της ανάπτυξης κοινής επικοινωνιακής πολιτικής της ΕΕ για την καταπολέμηση της πανδημίας καθώς και της δημιουργίας σχετικής ειδικής ομάδας για την παροχή στοχευμένων συστάσεων.

Περαιτέρω υπογράμμισαν πως απαιτείται ενίσχυση των προσπαθειών για τη αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης όχι μόνο κατά της Covid-19 αλλά και για τις λοιπές ασθένειες που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό, και υποστήριξαν την πρωτοβουλία της Προεδρίας για εκπόνηση Συμπερασμάτων του Συμβουλίου αναφορικά με το θέμα του εμβολιασμού. Η πλειονότητα των κρατών μελών τάχθηκε υπέρ της εξέτασης της δυνατότητας καθιέρωσης κοινής κάρτας εμβολιασμού για τους πολίτες της ΕΕ, που θα καλύπτει το σύνολο των εμβολιασμών.

Ο Έλληνας Υπουργός Υγείας, υπογράμμισε πως τα επικείμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου θα πρέπει να θέτουν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται και η εκπαίδευση στα σχολεία για τα οφέλη του εμβολιασμού, που θα καθοδηγεί τις μελλοντικές μας πρωτοβουλίες, και θα δηλώνουν την κοινή βούληση των 27 να προάγουν τη δημόσια υγεία προς όφελος των πολιτών της ΕΕ.

Ο κ. Πλεύρης τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης κοινής επικοινωνιακής πολιτικής για τον περιορισμό του φαινομένου (εντοπισμός κοινών στην ΕΕ μηνυμάτων παραπληροφόρησης και ανάπτυξη μηνυμάτων κατάρριψης των ισχυρισμών), καθώς και της σύστασης Ειδικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τη διστακτικότητα απέναντι στον εμβολιασμό.

Περαιτέρω, αναφέρθηκε στην πρόσφατη εφαρμογή στην Χώρα μας, του Ψηφιακού Εγχειριδίου Υγείας του Παιδιού και του Εθνικού Μητρώου Ανοσοποίησης Παιδιών και Εφήβων για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, ενώ συμφώνησε με την εξέταση της δυνατότητας καθιέρωσης τυποποιημένης κάρτας εμβολιασμού για τους πολίτες της ΕΕ που θα καλύπτει όλους τους εμβολιασμούς ως μέρος του ιατρικού φακέλου.

Παράλληλα υπογράμμισε πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στη δημόσια υγεία, ο οποίος συνεπάγεται ευρύ φάσμα συνεπειών όπως η αύξηση των ασθενειών που προκαλούνται από διαβιβαστές. Για τον λόγο αυτό και δεδομένης της γεωγραφικής της γειτνίασης με περιοχές που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή, όπως η Αφρική, υποστήριξε πως η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον να επενδύσει στην ανάπτυξη εμβολίων για ασθένειες που προκαλούνται από ξενιστές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα